Левски е в солидна финансова криза. Наскоро клубът успя да изплати дълг към елитния френски Рен, който застрашаваше лиценза на „сините“ за новия сезон.

Става дума за задължение от престоя на португалския защитник Афонсо Фигейредо на „Герена“ през 2018 г. Той дойде под наем в Левски и се очакваше да се превърне във водеща фигура, но престоят му може да бъде обрисуван с една дума - провал.

Защо обаче в крайна сметка „сините“ се оказаха осъдени от Рен да платят около 300 000 евро?! "Мач Телеграф" пише, че причината за това се крие в действията на тогавашния треньор на тима Делио Роси. В договора между Левски и Рен е имало клауза, според която бранителят е трябвало да играе в минимум 10 мача за първенство за тима.

В противен случай „сините“ дължат въпросната сума като неустойка. Италианският треньор, който отлично е знаел за тази клауза, умишлено е вкарал клуба в аферата „Фигейредо".

Той нарочно е спрял да разчита на Афонсо, след като бранителят изиграл шестата си среща за тима. Роси бил многократно информиран, че трябва да пусне португалеца в игра поне в още 4 срещи, но треньорът нарочно го вадел от групата.

Така трансферът на Афонсо Фигейредо доведе до куп проблеми. Отнесе го и самият футболист, който пък беше осъден от „сините“.

Португалецът избяга от „Герена“ преди да му изтече договорът, защото Делио Роси го държеше на пейката. Два кръга преди края, когато вече нямаше възможност Афонсо да изиграе договорените от Рен и Левски 10 мача, Фигейредо напусна България. Той моментално подписа договор с друг клуб и „сините“ го дадоха на ФИФА. Световната централа отсъди в полза на Левски и наказа португалеца да не играе футбол 2 месеца.

Все пак има и добра новина около проблемите на Левски с Фигейредо. Ръководството на Рен е опростило лихвата, която Левски е трябвало да плати заради забавянето на плащането на неустойката. Припомняме, че „сините“ трябваше да плащат и данък във френската хазна заради футболиста.