Председателят на съдийската комисия Костадин Гергинов оцени високо представянето на Ниокла Попов, който ръководи срещата между ЦСКА 1948 и "Левски". Той обяви, че подкрепя съдията, който отсъди дузпа в полза на червените, след което я отмени, показвайки жълт картон за симулация на Димитър Митков.

Гергинов даде обширна пресконференция по повод множеството грешки допуснати от реферите в българския елит. 

"Отклонявах всички покани поради факта, че нямаше какво да се каже. Нашата идея беше да дадем пресконференция следващата седмица, но нещата ескалираха затова ускорихме нещата".

"Колкото и да ми е неприятно, нашите съдии допуснаха грешки. Те бяха допуснати, както от млади съдии, така и от по-опитни съдии. Намеренията и целите са едно, представянето на съдиите е друго. Никой не го интересува какви са нашите намерения, а какво е представянето на терена", каза Гергинов.

Относно една от най-обсъжданите ситуации от изминалия уикенд - отсъдената, а след секунди отменена дузпа от Никола Попов за ЦСКА 1948 срещу "Левски", Гергинов заяви: "Най-голямата грешка не е допусната от Никола Попов имахме преди това друг съдия, който не отсъди две явни дузпи. Никола Попов допусна грешка, че отмени решението си".

"Неговите думи бяха, че за него е имало симулация, превъртял си е ситуацията в главата като на видео и е видял, че вратарят чуква леко топката. Съдийската комисия подкрепя Никола Попов. От там идва цялата полемика, че той промени решението си. Както ви казах има доста по-фрапиращи грешки, които допуснаха нашите съдии. Прочетох, че неговата оценка е 8,4. Не е такава. Не смятам, че не трябва да ви я казвам. Както неговата така и на Ивайло Стоянов".

"Това си е наша конфиденциална информация. Не е отлична, клони към много добра. Точната цифра да ви я кажа ли? Няма да ви я кажа. Не подлежи на наказание. Той ще свири мач от Купата. Нямаше дузпа в ситуацията, решението, което взе Никола Попов, е правилно. Ситуацията е много далеч от асистент съдията. Тялото на вратаря не му позволява да види каквото и да било. Както казва и УЕФА съдията трябва да има кураж да вземе сам решение."

"Има наказани и те са спрени. Може да видите по нарядите кой участва и кой не. В първи кръг наш международен съдия, който не отсъди две явни дузпи. Мачът беше ЦСКА 1948 и "Царско село". Оттогава да сте го видели по терените? Ние сме готови във вторник на обзорното предаване по телевизията, която излъчва мачовете наш човек да ходи да коментира представянето на съдиите".

"Не бягаме от нищо, не се крием. Просто не можем с магическа пръчка да накараме съдиите да свирят. Моето мнение е, че съдийството и журналистиката си приличат по едно нещо. Трябва да са обективни. Ако можем да махнем очилата и да сме обективни, ще е чудесно", каза още Гергинов. 

"Аз няма да открия топлата вода, ако ви кажа, че във всеки един клуб има човек, който отговаря за съдийството. Назначавайки един съдия може да го атакуват вербално, това е практика на всеки един клуб. На обучението за ВАР им казах "Вие сте зрели мъже може да говорите с всеки на футболни теми, но вашите ангажименти свършват като стъпите на терена".

"Там защитавате името си, лишенията си, труда който сте полагали. Мен не ме защитавай. Нито съм се натискал, нито нищо, за да стана председател на съдийската комисия. Взех решението с цел да успокоим съдиите", добави шефът на съдиите.

Съвсем откровено ви казвам, че съдия като Ивайло Стоянов ни липсва. Чакаме с нетърпение да изтече неговото наказание. Надявам се да спрат да грешат. Защо не коментираме мача "Лудогорец" - ЦСКА? Защо не се срамуваме от това съдийство? Днес дойде назначение за Драгомир Драганов за Световна квалификация.

Аз лично съм притеснен с въвеждането на ВАР. Да не се получи кой е по-по-най. Този, който е в кабинката или този, който е на терена. Излишно да се спира играта и да се разглежда ситуация по 3-4 минути", сподели още Гергинов.