След мача с Царско село Живко Миланов май се чудеше как деликатно да съобщи за неизбежното. Видя се, че Левски може не само да вкарва, а и да печели своите мачове, но изглежда добрите новини за сините свършват тук, само трябва да прибавим и головото завръщане на Боби Цонев. Оттам насетне като че ли няма събития и тенденции със знак плюс.

В сряда на практика се разбра, че Левски губи едни потенциални половин милион лева. Толкова се полагат като минимум на всеки участник в евротурнирите, и по-точно на досегашната Лига Европа, а оттук нататък Лига на Конференциите. Това някак минава между капките като новина, защото така или иначе сините пропуснаха и миналата лятна международна кампания.

Тогава пресният още собственик Наско Сираков спомена, че по-добре е тимът да не участва, защото няма работа там, защото няма отбор за там. Сега вече ситуацията е – Левски изобщо няма място в първата плейофна шестица на Първа лига в България. Причината е същата – сините нямат отбор за там. Това накратко е спортната рекапитулация за една година, като не трябва да подминаваме факта, че дълго време Левски бе на последните места в класирането.

Победата над Царско село отприщи някакви леки надеждички, че положението на „Герена“ може все пак да тръгне леко нагоре, защото головете вкараха български футболисти, единият от които е на 17 години, а другият е пак син кадър, но завърнал се от чужбина. Горе-долу това ще е посоката в мачовете до края на първенството, а както е тръгнало и през следващия сезон, ако Левски изобщо ще участва в професионалното ниво на българския футбол.

Не слагаме каруцата пред коня, но за В група ще трябва част от тези играчи да бъдат задържани, като напускането на голяма част от тях е обяснимо и лесно прогнозируемо. Четири месеца без заплата и да ти говорят за В група – на това нещо малцина футболисти биха издържали. Но щом се налага да се мине през това, трябва да се мисли отсега как ще се процедира, защото ако Левски не се класира нагоре в Б група още първия сезон, както направи ЦСКА, би било огромна трагедия с непредвидими последици.

Идеята до края на сезона сега е Левски да забрави за всякакви чужденци, с изключение може би на Микулич и Михайлович. Като е ясно, че след последния мач и двамата ще отидат към летище София с еднопосочен билет. Няма да е кой знае каква смелост да напишем и че треньорът ще им прави компания. Една си я мислеше Славиша Стоянович, но друга стана. Живко Миланов и той не изглежда като човек, който мисли какво ще става от юни нататък.

И като едното нищо първата лятна подготовка на тима може да я води Гошо Тодоров с обичайното назначение – до второ нареждане. И за В група той би бил нелош вариант, и тогава ще казва – ами като няма кой друг луд да се захване, аз ще помагам. Люти мачове се водят в Югозападната аматьорска лига и изобщо няма да е лесно. Славни и корави отбори играят там и само със юноши няма да мине номерът, трябва да се привикват и стари кучета, играли в Левски.

Дълбаем на тази тема, защото през сезона сините в някои контроли паднаха от тимове от Б група, и то с чужденците и Славишата на пейката. Сега ситуацията е по-зле. И наистина ще трябва да се прави здрав отбор. А ако някой си мисли, че тези изречения са прибързани и пресилени, нека се замисли как точно в Левски ще се намерят 25 милиона лева, за да се нормализира ситуацията. С всеки изминал ден темата за професионалния лиценз става все по-актуална.

След мача с Царско село имахме усещането, че Живко Миланов се чуди как по-деликатно и безболезнено да подготви синята общественост, че ако не се случи чудо и някой ексцентричен петролен шейх не реши да купи клуба, В група е неизбежна. В касата на „Герена“ има пари колкото до налеят гориво на автобуса сега за Коматево и това е.

Коментар на Желю Станков, "Тема:Спорт"