Бившият треньор на Левски и националния отбор Станимир Стоилов заяви, че няма идея какво се случва на „Герена“. Той говори пред xnews.bg за футбола в родния му град Хасково, както и за работата му в Казахстан.

- Здравейте, къде ви намираме?

– Бях в Хасково, а в момента съм в София.

- Кметът Станислав Дечев обяви ФК Саяна, който ще е новият клуб на Хасково. Как ще коментирате това решение и дали феновете ще го приемат?
– Мисля, че това е най-доброто нещо, което се е случило през последните 10 години в града. Първо, с помощта на общината в лицето на Станислав Дечев. После, с помощта на Саяна, Хасково няма да има финансови проблеми, за да се постигат успехи и да се върнат феновете на стадиона. По-важното нещо, което се случва, е стартирането на ремонта на стадион “Младост”, за което от мое име искам да изкажа едно голямо благодаря на БФС и общината. Ще се даде възможност на децата да се развиват и спортуват на една хубава база. Без финансиране, в случая от Саяна и без база, предоставена от общината, футболът в града ни е невъзможен. Без значение как ще се казва отборът, важното е да се пълни стадиона и хората да се забавляват с цар футбол. Омръзна ми да слушам дребни заяждания и казвам, че човек, който нищо не е допринесъл, по-добре да не говори. С тази постъпка на кмета и Саяна се дава добро начало за развитие на нашите деца. Защото бюджетът, с който чувам, че ще разполага отборът в трета лига, е много добър (близо 400 000 лв). Това дава абсолютна предпоставка за атакуване на професионалния футбол. Историята на Хасково показва, че са силни за "Б" група и слаби за "А".

- Кметът заяви, че приоритет за община Хасково ще бъде ДЮШ?
– Приоритет първо на община Хасково трябва да бъде изграждането на добра спортна инфраструктура. Вижда се, че вече доста сериозно се работи в тази посока, за което само адмирации. В предвид започналия ремонт на “Младост” и обновеният официален терен на Ямача се дава едно прекрасно начало. Общината, в лицето на Саяна, е намерила сериозен спонсор и сега трябва да гради и дава шанс на местните таланти.

- Има ли нужните терени Хасково? Трябва ли общината да откупи помощните игрища “Клокотница” на Ямача?
– Това е един прекрасен спортен комплекс, на който и аз съм израснал и тренирал, за да стигна до големия футбол. Общината, ако има възможност да откупи тези игрища, би било прекрасно. И тогава със сигурност ангажиментите на общината към футбола ще бъдат завършени почти на 100 процента. Вече треньори и спортни ръководители ще имат на разположение една завършена спортна база. Тогава няма да има оправдания, че няма пари, че няма база, ама няма екипировка и други. Ще се чакат само резултати.

- Започна ремонтът на стадион “Младост” с изкуствена настилка. Не бе ли по-добре да е с естествено покритие?
– Изкуственото покритие е най-доброто нещо, което може да се случи на един футболен клуб, защото може да се натоварва 24 часа. Естественото покритие аз го наричам експонат, защото може да се използва един или два пъти в седмицата. Няма как да се натоварва, защото след мач или тренировка трябва да има почивка от три дни. Естествените терени са за държави, където климатът е изключително добър и се разполага с голям брой игрища. Ако разполагаш с едно-две, задължително да са изкуствени, те търпят голямо натоварване. Чувам абсолютно аматьорски изказвания, че е възможно да има по-чести контузии. Пример ще дам – за петте години, прекарани в Казахстан, тренирахме и играехме на изкуствения терен. Препоръчвам на всички клубове в България сериозно да се замислят и направят изкуствени терени с високо качество.

- Знаете ли какво се случва в Левски?
– Нямам представа какво се случва в Левски.