На 17.07.2018 година на стадион „Георги Аспарухов“ Левски отпадна от Вадуц Лихтенщайн и произведе поредната порция вестникарски заглавия – А сега поглед към незапочналото вътрешно първенство.

На 17.07.2021 година Левски игра на същия стадион контрола с Етър на прага на започващото тази седмица първенство, като това лято е второто поред без участие на международната сцена.

В събота вечер на „Герена“ дори нямаше представяне, защото липсваха нови фигури, които да бъдат представени на феновете. Новите, общо взето, са старите, които след кратка ваканция подписаха други договори със сините. Същата ситуация е и с треньорския пост. Дори и новият изпълнителен директор е стара фигура, но при него ваканцията беше няколко години.

Ще каже човек, че светът на футбола не се развива изобщо и не произвежда кадри. Че няма хора, които завършват спортен мениджмънт навсякъде в Европа, та трябва Левски дълго време да търси нов изпълнителен директор и да си върне Константин Баждеков. Няма ли наистина по света млади и свежи кадри?! Или има, но няма кой да ги търси.

А треньор? Свършиха се специалистите и в България, и в чужбина, които могат да поемат един млад отбор, носещ името Левски, и да направят приличен тим. Свършиха се и вратарите в България и света, че ще се излагаме така – правим сводка на килограмите на Николай Михайлов с пикова точка 127 и след няколко дни подписваме нов договор с него.

Свършиха се и нападателите в България и по света, че дни след като сме „приключили“ Валери Божинов за футбола и пред феновете сме му подсказали някаква друга позиция в клуба, пак подписваме нов договор.

Всичко това безсилие ли е, безтегловност ли е, всеки сам може да си го определи. Ясно е, че сиренето струва пари, но идеята е, когато ги има и когато все пак се плащат, макар и със закъснение, да не се пилеят.

Нееднократно през последната година стана въпрос, че Левски дава по-големи заплати от клубове, които по някакъв начин селектират по-добри футболисти. Както български, така и чуждестранни. И на всичкото отгоре при другите отвореният процес, наречен селекция, има ясно очертани времеви рамки.

А в Левски нарекоха това ужасно закъснение на привличане на нови играчи като самоубийство. Живко Миланов изрече това, при положение че той няма лиценз за старши треньор в Първа лига, ще му се наложи в следващите месеци да носи отговорност за представянето на отбора, въпреки че друг официално ще е на преден план.

Повече от ясно е, че непрофесионално проведената лятна подготовка, без изнесен лагер, също е самоубийство. Не само за Миланов, а за всеки треньор, който има претенции да държи на професионализъм във всеки детайл. А лошото в Левски е, че запалянковците все по-малко държат на това, което има като краен продукт.

От друга страна, хубавото е, че феновете все още ги има. Лошото е, че непрекъснато намалява броят на тези привърженици, които са готови да помагат финансово на клуба, а също и да подкрепят отбора на стадиона.

Скъсаният контакт клуб-фенове бе отчетен и от двете страни. От Левски казваха – ние май занемарихме този сегмент. А публиката отчита – няма прозрачност. Като доказателство – преди два петъка Наско Сираков каза – вече ще говоря нещо всяка седмица. Е, вече две седмица минаха и ни дума, ни вопъл, ни стон.

Шестмесечните безрезултатни преговори с британеца за продажба на клуба също си бяха един вид самоубийство за клуба. Ще видим дали това дава отражение и на отбора, но дни преди първия официален мач Левски представлява Бебетата на Живко плюс Николай и Валери и малко микс. Всъщност процесът на самоубийство в Левски тече от малко повече от година.

Онзи ден оттегленият кандидат-премиер Николай Василев сподели, че никога не се е чувствал по-готов за министър-председател. А с Левски общото е с обратен знак – сините никога не са имали по-неготов отбор на старта на новата кампания.

Селекцията „на тъгъдък“ ще бъде направена в следващите дни. Няма как да мине без грешки. Офертите Last minute в туризма вървят за безделници, които са си надвили над факторите грижи и свободно време и изведнъж заекът изскача от храста. Във футбола обаче обикновено тези, които правят нещата в последния момент, нямат репутацията на сериозни хора или институции.

Желю Станков, "Тема:Спорт"