Станимир Стоилов официално се завърна в Левски в началото на септември. Оттогава изминаха над два месеца, в които сините промениха игровия си облик, но опитният наставник записа и три поражения в този период. Като цяло можем да отбележим напредък в тима. Хаосът на терена взе да отстъпва на подредената игра. Промени се представянето в защита, в контрола над топката, в организацията, методичността, с която се преследват целите – пример е последният шампионатен мач. И всичко това доведе до първи спечелени точки извън „Герена“, макар и срещу столични съперници. В предни позиции пък имаме новина – Билал Бари започна да вкарва.

Първият официален двубой за Мъри начело на столичани бе срещу Локомотив Пловдив на „Лаута“. Сините изиграха силен двубой и на два пъти повеждаха, но черно-белите стигнаха до равенството 2:2 в заключителните минути на двубоя. Последва нулево реми с ФК ЦСКА 1948 Сф на „Герена“, за да дойде и първата победа на Стоилов. Това се случи на 22 септември, навръх националния празник, срещу втородивизионния Марек. В Дупница Левски спечели с 2:0, без да влага големи усилия, а в герой за тима се превърна привлеченият по настояване на Мъри  Димитър Костадинов.

След това сините излязоха в дербито с ЦСКА като аутсайдер, през първото полувреме Георги Миланов с великолепен ножичен изстрел им даде аванс, след което червените се възползваха от грешките в защита и отпадналия физически опонент и успяха да обърнат резултата в своя полза, за да стигнат до успеха.

Последва ново дерби. На „Герена“ пристигна шампионът Лудогорец. Левски изигра силни 60 минути, в които успя да поведе с попадение на Борислав Цонев, след което разградчани се вдигнаха и излязоха напред чрез Доминик Янков и Пиерос Сотириу. Столичани доминираха през второто полувреме и изравниха с гол от дузпа на Боби Цонев, но след това набързо орлите решиха всичко с две попадения на Елвис Ману и Бърнард Текпетей.

Трудните двубои за Левски приключиха в този период и след това воденият от Станимир Стоилов тим записа три поредни победи във всички турнири. Първо постигна трудна, но заслужена победа с 2:1 над Локомотив София на Националния стадион „Васил Левски“. В този двубой Билал Бари отбеляза първото си попадение в официален мач, след което последва отлична серия за мароканеца. Дойде и домакинството на Пирин Благоевград, в което Левски доказа добрата си форма и спечели най-изразителната си победа до момента през сезона в елита с 3:0 на „Герена“.

В 1/8-финалната фаза за Купата на България сините отново се изправиха срещу отбор от Втора лига. На стадион „Виваком Арена – Георги Аспарухов“ пристигна Септември Симитли, който бе прегазен със 7:0.

На 30 октомври за столичани предстоеше едно от най-трудните гостувания през последните години. Левски се изправи срещу Черно море на „Тича“ и загуби с 0:1. Сините не показаха добър футбол, но въпреки това имаха шанс за точка в края – само гредата на Андриан Краев спаси моряците от изравнително попадение.

Последният двубой преди паузата за националните отбори отново бе гостуване – на Славия в „Овча купел“. Това може би е един от най-силните двубои. Въпреки че победи само с 1:0, Левски имаше множество положения, а на два пъти и гредата помогна на вратаря на домакините Светослав Вуцов.

Това са сухите факти от първите десет мача на Станимир Стоилов след завръщането му на „Герена“, но да се вгледаме по-подробно в детайлите в играта на сините. Веднага при встъпването си в длъжност Мъри заяви, че ще започне работа от защитата. Това се забеляза в последвалите мачове и отбраната започна да играе в по-добър синхрон, може би и играчите от по-предни позиции се връщаха да помагат на колегите си. Въпреки това грешки не липсваха и Христос Шелис постепенно отстъпи мястото си на терена за сметка на Хосе Кордоба. Показателен за играта в дефанзивен план е Здравко Димитров, който все по-често върши работа в задни позиции и помага на Иван Горанов. В средата на терена Андриан Краев намери своето място и се превърна в неизменен титуляр до Радослав Цонев. В предни позиции споменатият Билал Бари намери верния ритъм и вече на сметката си има шест попадения – по три в първенството и купата. По време на головата му суша Стоилов неведнъж заяви, че е доволен от старанието му в тренировките и мачове, и е въпрос на време попаденията да дойдат. Така и стана. По крилата Георги Миланов и Здравко Димитров са постоянна опасност за противниковата защита, а Борислав Цонев с агресията си допринася още повече за остротата в нападение. Важното, което трябва да се отбележи, е, че Левски заигра с висока преса и топката бе свалена на земята, както звучи футболното клише. Сините започнаха да „бият“ противниците си още в собствената им половина, а при изнасянето на топката не разчитат на изритвания за сметка на организирането на постепенни атаки, които в последната третина да се изострят. Въпреки това Стоилов все още не е доволен от създаването на достатъчен брой голови опасности. Има претенции и към завършването на нападенията.

Факт е, че Левски бележи напредък. Тимът вече е на една ръка разстояние от първата шестица. И най-важното – в битката е за Купата на България. На четвъртфиналите ще срещне втородивизионния Септември Сф, тоест мечтите за първи трофей след 2009 година са живи. Предстои да видим след зимната подготовка как ще изглежда обликът на сините, но от стореното до момента от Мъри и помощниците му има голяма доза оптимизъм на „Герена“.

Мартин Владимиров, в-к "Тема спорт"