Илиан Стоянов винаги е интересен събеседник, защото е прям, откровен и истински. Както се казва, каквото му е на сърцето, това му е на устата. Коловати се съгласи да даде ексклузивно интервю за Явор Пиргов от “Тема Спорт” от Япония, където живее вече близо 18 години. Ето какво каза той за БФС, родния футбол, националния отбор и бившия му тим Левски.

Г-н Стоянов, как посрещнахте Коледа и Нова година в Япония?

- Опитах да спазя родните, български традиции за Бъдни вечер и Коледа, а като цяло бе много натоварен период за мен. На Нова година синът ми бе с висока температура и трябваше да се грижа за него. Отделно имахме турнири с част от отборите от моята академия, а за финал взех 7 момчета от състава на U13 вкъщи, за да гледаме видео и да им помагам да учат. Всъщност в Япония е задължително на тази възраст всички млади футболисти да изкарат съдийски курс. И това правихме с тях. Разучаваме правилата, обяснявам им и се подготвят за изпит. Това е добра идея. Така те се учат на респект към съдиите, а някои могат да намерят и призвание в живота. Отделно, когато става въпрос за приятелски мачове или турнири при по-малките възрасти, може да използваме част от тези играчи да бъдат странични рефери, а да не се плаща на други.

Как се развива Академия Стоянов?

- Много добре. Доволен и щастлив съм. През април ще навършим 8 години. На този етап аз имам право да работя с деца само до 15-годишна възраст, но е хубаво, че всички момчета, минали през моята школа, все още продължават да се занимават с футбол. Моите амбиции са големи и поради тази причина сега съм в контакт с голяма фирма, която ако реши да инвестира във футбола и в частност в моята школа, то тогава ще разширим дейността и целта ми е да направим и мъжки отбор, който да тръгне от най-долните нива на японския футбол. Истината е, че ми се работи с мъже.

Като ви слушам, ми се струва, че нямате намерение да се завърнете в България?

- Нали знаете, че никога не бива да казваш никога. Не е изключено, ако в края на март Димитър Бербатов и екипът му успеят да свалят настоящата власт и се промени системата у нас, да се завърна. Тогава може да оставя Академията в Япония да работи, а аз да се прибера и да помагам в България. Но трябва да знам, че са прекъснати порочните практики, тинята се чисти и е сложен край на шуробаджанащината.

Какво имате предвид?

- Проблемите се знаят от всички. Те се трупат вече повече от 15 години. Трябва да се промени системата, мисленето, изпълнителите на всички нива. Да заработят комисиите, но да го правят в името на футбола, а не да изпълняват нечии интереси. Да се обърне внимание на треньорската школа, да се направи така, че треньорската професия да има стойност и да бъде уважавана.

В понеделник екипът на Димитър Бербатов внесе подписка с искане конгресът да бъде изборен. Смятате ли, че този път ще успеят?

- Не само се надявам, но и го вярвам. Клубовете видяха, че има алтернатива и хора, които искат промяната. Пожелавам им да спечелят на конгреса и след това да успеят да извършат реформата. Аз често говоря най-вече със Стилян Петров и му казах, че ги подкрепям и съм твърдо зад тях, но ако видя, че не се справят или грешат, или се продължава по стария начин, ще им бъда най-големият критик.

Да разбирам ли, че няма да ги подкрепяте само защото сте приятели от дълги години?

- Не, не. Няма да направя грешката и да се изложа като Наско Сираков, който наистина ме учуди и разочарова с решението си да подкрепи Борислав Михайлов. Сираков напусна Изпълкома, защото бе несъгласен с политиката, а след това подкрепи Михайлов и само ден по-късно започна да се оплаква, че нямало промяна. Е, каква промяна очакваше от хора, които години наред си карат по един и същи начин. На всичкото отгоре Сираков пренебрегна мнението и желанието на голяма част от феновете на Левски. Защото тук не става въпрос за клубни пристрастия, а за бъдещето на футбола ни.

Но Борислав Михайлов не спира да се хвали с подобрения в БФС?

- Стига глупости. Да похвалим Михайлов е все едно да ръкопляскаме на банкомат, че ни е пуснал от нашите пари. Той не е постигнал нищо, което да е плод на неговото ръководство, а само се усвояват едни пари от УЕФА, ФИФА и държавата, но не съм сигурен, че всички отиват по предназначение.

От БФС искат да назначат вашите бивши съотборници Георги Иванов и Станислав Ангелов на ръководни позиции. Как гледате на това намерение?

- Надявам се моите бивши съотборници да се осъзнаят навреме и да не приемат. Това всичко е прах в очите на левскарите.

Следите ли националния отбор?

- За съжаление, съм разочарован и избягвам да ги гледам, но в същото време сърцето ми трепва и след това си пускам репортажите. Лоша работа. Този отбор няма ядро, няма стил, а треньорът, как се казваше...

Ясен Петров...

- Да, Ясен Петров само глупости говори. Сега го докарахме дотам, че се надяваме да разгърнем потенциала си срещу Северна Македония и Гибралтар. Страшно! Но комшиите се гласят да ни бият с разлика... Какво да коментираме. Крушката си има опашка...

Продължавате да се интересувате от български футбол...

- Разбира се, но следя най-вече Левски. Щастлив съм, че Мъри Стоилов се завърна в клуба. Знаете, че по негово решение последните няколко месеца в Левски бяха ад за мен, но въпреки това страшно много го уважавам. Знам, че тогава той защитаваше интересите на клуба. Ако сега Мъри не се бе завърнал, то най-вероятно Левски трябваше да сложи тире или запетая след името. И всичко това заради реверансите от страна на БФС, които погубиха и ЦСКА, а и неправилната и сбъркана политика. Завръщането на Стоилов не само подобри играта на отбора, но той е обединител, който накара левскарите да се сплотят и да продължат да помагат на любимия отбор.

В момента се обсъжда идея да се създаде сдружение на привържениците, в което например 20 хиляди левскари да дават по 20 лева на месец и да издържат клуба, а и да взимат решенията...

- Идеята е страхотна и ако се осъществи, аз ще се включа. Ако трябва и с повече пари. Не знам дали тази сума ще е достатъчна, но ще бъде чудесна помощ, ако има един стабилен, сериозен спонсор или собственик. Но тези фенове ще му бъдат и коректив, като няма да позволяват да се правят глупостите от миналото. Вижте само преди година какво стана, когато Левски вече бе в много тежко състояние. Стоянович докара 7-8 чужденци, бяха платени пари на техните мениджъри, а в крайна сметка си тръгнаха и нищо...

Каква е вашата рецепта?

- Ще ви дам пример. Исках да изпратя един млад японски халф в Левски. Условието бе да не се плащат никакви пари, а само ако се докаже и бъде продаден, тогава да се плати на мениджъра му. Всичко бе почти готово. Бяхме провели всички разговори, но прецених да го видя в още 1-2 мача срещу по-сериозни отбори. И точно тогава той се изгуби и аз се отказах. На Левски му трябват играчи не само с качества, но и със сърце. И аз не бих подвел Станимир Стоилов и феновете на Левски, които заслужават само поклон и уважение за това, което направиха и продължават да правят.