Димитър Димитров-Херо наруши  мълчанието си и говори по актуални теми в българския футбол. Опитният специалист даде интервю пред колегите от „Новспорт“. Ето какво каза Херо:

Г-н Димитров, добър ден, как сте?

- Благодаря ви. Добре съм. Всичко е ОК.

Кога отново ще ви видим на пейката като старши треньор на футболен отбор?

- Това трудно мога да кажа. Нещата не зависят само от мен, за да започна работа. Имаше разговори, но не се получиха и не искам да изпадам сега в подробности. В действителност има желание и амбицията и енергията отново да работя.

Това означава, че ще започнете работа, когато получите предложение, на което да не може да откажете?

- (смее се) Да, точно така. За да започна да работя, просто трябва да има условия затова. Всичко останало е на втори план.

Разделихте се с Арда, а там остана начело Георги Чиликов. Той обаче също напусна. Докога ще продължи тази въртележка на треньорите в родния ни футбол?

- Тази въртележка не помага на никого в България, особено за качеството на играта, даже обратното. За мен беше непонятно това, което се случи с Георги Чиликов. За мен няма обяснение логично защо се стигна до тази раздяла. Да не изпадам в подробности какви точки имаше Арда при неговото отиване и след това с колко точки остана Арда при неговата раздяла. Това пречи на българския футбол. Честата смяна на треньорите пречи на качеството на играта.

В България сте работил на доста места. Ставал сте шампион на страната с различни отбори. Има ли отбор, където бихте се върнал отново на работа?

- Има разбира се, но не бих искал да го коментирам аз, защото ще изглежда, че се самопредлагам за работа. Тази тема няма да я коментирам повече.

Години наред работихте в чужбина като треньор на Казахстан. Наскоро в тази страна имаше размирици и бунтове. Следите ли какво се случва там?

-Почетен гражданин съм на Павлодар. Следя какво се случва там. Имам много приятели. Старая се да не пропускам нищо и се надявам всичко да отмине и хората да се върнат към нормалния си начин на живот.

Много от футболистите, с които сте работил станаха треньори. Станимир Стоилов, Станислав Генчев, Георги Чиликов. Път трябва ли да се дава на младите треньори?

- Разбира се, че трябва да им се гласува доверие. Те обаче трябва да си го заслужат с работата и резултатите, които постигат. Аз съм за младите хора. По този начин и аз тръгнах навремето. Исками се са видя нови идеи, качества, работа.

Следите ли какво се случва в българския футбол?

- Следя и се интересувам абсолютно всичко, което се случва в родния ни футбол. Във всяко едно отношение.

В Лудогорец отново залагат на чуждестранен треньор, но в Разград изглежда по трудно успяват специалисти извън България да постигнат резултати?

- Да, фактите са такива. Добрите резултати са свързани само с български резултати. Не зная защо е така, но това е факт. А когато фактите говорят и боговете мълчат.

Лудогорец води с две точки пред втория отбор в класирането ЦСКА. Тези точки много или малко ли са?

- Трудно е да кажа еднозначно какво ще случи. Отборите са в подготовка, направиха селекции, но нека видя първите няколко кръга и тогава ще видя кой накъде ще тръгне. Сега не мога да прогнозирам кой има повече шансове да стане шампион.

Отборът на ЦСКА постигна престижна победа, надигравайки с 3:1 втория в класирането на руското първенство Динамо (Москва). Ще имат ли червените нужното самочувствие и късмет, за да съборят Лудогорец от първото място?

- Много на резултати в контролните срещи не обръщам внимание. Не се знае противниците в какво състояние са, на какъв етап са от подготовката си. Тези резултати не бива да са голям критерий. Разбира се те дават нужното самочувствие, но всичко зависи от представянето в официалните мачове. Такива победи на български отбори дават самочувствие. ЦСКА ще е сериозен конкурент на Лудогорец в борбата за титлата.

Никога не сте крил пристрастията си към Левски. Там начело е ваш добър приятел в лицето на Станимир Стоилов. Сините имат за цел да се спасят от фалит и искат спечелят купата на България. Постижима цел ли е това?

- Защо да не е? От все сърце желая на Станимир Стоилов да спечели купата на България. Отборът на Левски всеки един ден трупа самочувствие и увереност. От мач на мач играят по-добре. През втория полусезон с новата селекция, която направиха, ще бъдат още по-силни и ще имат по-добро лице.

Георги Иванов - Гонзо бе назначен за директор в БФС. Ще успее ли на този пост?

- Гонзо е човек с характер. Той има идеи, виждания, разбиране. Много съм говорил с него на темата футбол. Смятам, че неговата философия е много правилна, точна. Надявам се да има късмет и му желая от сърце да успее.