В неделя, 6 март, националния стадион ще е арена на 156-ото издание на вечното дерби Левски – ЦСКА. Съперниците влизат в сблъсъка от коренно различни позиции. Червените продължават да преследват лидера Лудогорец и имат аванс от цели 15 точки пред сините, които все още не са се утвърдили в първата шестица.

За разлика от есента обаче, сега на „Герена“ имат много повече поводи за оптимизъм, защото игровият им прогрес спрямо тогава е много сериозен. Всички предпоставки да видим качествен сблъсък са налице. Ясно е, че в Мач №1 у нас винаги има интрига, но започва ли той да си връща блясъка?

Залогът за противниците е голям. Само победи ще превърнат Левски в това, което Станимир Стоилов иска. ЦСКА пък е длъжен да натиска педала докрай, за да продължи да държи козове в битката за титлата.

Сините нямат контузени и наказани играчи. С проблеми преди сблъсъка бяха халфовете Андриан Краев и Филип Кръстев, но се очаква двамата не само да са на разположение на Стоилов, а да бъдат и титуляри.

В защита няма да има изненади и ще започне карето Михайлович, Сундберг, Кордоба и Цунами, а пред тях ще е Краев. Стоилов умува относно включването сред 11-те на Георги Миланов, който стартира срещу Септември Сф за купата. Мъри още не е решил къде да използва бившия национал и дали изобщо да го пуска титуляр или да го запази за силен коз от пейката. Първият вариант е да го постави на десния фланг, а на пейката да остане Марин Петков. Другият е да го пусне до Филип Кръстев в халфовата линия. Така обаче би изгорял Димитър Костадинов, който се намира в силна форма и вкара в последните два мача. Затова е по-вероятно Миланов да действа като крило. На левия фланг ще е Велтон, а на върха на атаката след изтърпяно наказание се завръща Билал Бари.

В началото Левски ще се опита да притесни съперника с висока преса. Желанието на Стоилов е играчите продължително да държат топката и внимателно да избират момента за нападение. Притесненията идват от колебанията при статичните положения пред вратата на Михайлов, елемент, в който армейците напоследък са много опасни.

Добрата новина за треньора на ЦСКА Стойчо Младенов в навечерието на дербито е завръщането в групата на универсалния Тибо Вион. Французинът тренира пълноценно от седмица и е готов да вземе участие. Той няма да започне сред стартовите 11, освен ако не се случи нещо извънредно, заради липсата на игрова практика, но би могъл да бъде полезен от пейката. Вион може да бъде използван както отдясно на защитата, така и в центъра на терена, той придава повече агресия в играта на отбора.

Най-вероятно Младенов няма да направи нито една промяна и ще заложи на единайсеторката, която започна срещу Локо Пд (2:0) за купата. Във вторник ЦСКА изигра най-силния си пролетен двубой, като се понрави със затварянето на противника в неговата половина. Подобен подход ще очаква Младенов от възпитаниците си и срещу Левски.

Стабилността в центъра на терена трябва да дойде от тройката опорни халфове Жеферсон, Юга и Мухар. Първите двама, които са и по-сработени, ще бъдат нагърбени с по-дефанзивни функции, а хърватинът ще е изтеглен по-напред и ще участва дейно в червените нападения. Въпреки че ще бъде поставен на лявото крило, организаторска роля ще получи и Греъм Кери, чийто последен гол датира от есенното вечно дерби. Отдясно пък ще пробива Йомов. На върха на атаката трето поредно попадение в третия си мач срещу Левски ще търси Жорди Кайседо. Карето в защита също остава непроменено, като Турицов, Матей, Кох и Мазику постепенно се връщат към стабилността, придобита през миналата пролет.

Колко силен е подмладеният Левски? Ще удължи ли ЦСКА успешната си серия в дербито, след като в последните 8 издания няма загуба (4 победи и 4 равенства)? Отговорите ще получим в неделя.

"Тема спорт"