Бившият треньор и футболист на Левски Михаил Вълчев сподели впечатленията си от дербито между сините и ЦСКА през изминалия уикенд. Славният нападател на столичани е на мнение, че мачът е трябвало да се състои въпреки лошите условия на „Васил Левски“. Той отличи представянето на новите попълнения от началото на годината. Ето какво заяви пред „Тема Спорт“.

Г-н Вълчев, какви са впечатленията ви от изминалото дерби между Левски и ЦСКА, което се игра в много тежки условия на „Васил Левски“?

– През първото полувреме буквално двата отбора се мъчеха на терена. Нямаше футболни достойнства – липсваше организирането на хубави атаки, не можеше да се разиграе топката, само имаше изритване на кълбото, блъсканици и нарушения. Левски по-добре влезе в дербито и можеше да реализира гол в първите 15 минути. Да, казваме, че теренът е бил лош, но ясно се видя, че сините по-бързо се адаптираха към условията в първите минути и можеше да се получи нещо. През второто полувреме след почистването на снега повече се разиграваше топката и се създадоха сполучливи атаки, особено от ЦСКА, но Левски тогава беше с човек по-малко на терена и това оказа влияние. Николай Михайлов спаси отбора, след като на три пъти играчи на червените излизаха сами срещу него. Този път за разлика от предишните двубои централната двойка защитници на сините на няколко пъти се пречупи и се създадоха опасностите. Дори и с човек по-малко, Левски можеше да реализира попадение, след като ЦСКА заигра по-офанзивно. Създадоха се предпоставки за игра на контраатаки чрез Велтон, който бе много деен. Имаше и една ситуация на левия фланг, където Хосе Кордоба се бе включил, но не успя да подаде добре към Филип Кръстев.

Кой ви направи впечатление в Левски с играта си по време на дербито?

– Велтон загатна в предишните мачове, че притежава скорост, бързина, техника и добър завършващ удар. Вкара красив гол срещу ЦСКА 1948. Срещу армейците показа, че може да е опасен. Да, през второто полувреме сините играха по-прибрано, но показа на няколко пъти качествата си. Билал Бари също се бореше много. Отне доста топки, въпреки че в атака не успя да направи много. Цунами също игра добре, нищо, че бе изгонен. Сонко Сундберг показва ниво. Според мен Мъри има идея той да е в двойка с Ван дер Каап. Нидерландецът е с хубави качества, но в момента Стоилов няма как да пипа централните бранители, защото играта им спори. Добрата новина е и завръщането на Георги Миланов, както и бързото адаптиране към отбора на Филип Кръстев.

Много хора изразиха мнение, че двубоят не е трябвало да се състои. Вие на какво мнение сте?

– Ако погледнем от страната на феновете, които бяха дошли на стадиона, и ги бяхме попитали дали трябва да се играе, те щяха да отговорят положително, тъй като има много хора, които са пропътували голямо разстояние, за да наблюдават мача. Да, тези условия вредят на качеството на играта и футболистите се мъчат, но заради феновете не трябваше да се прекратява двубоят.

Главният съдия Валентин Железов отнесе много критики след мача. Допусна ли съществени грешки реферът?

– Имаше много неправилни отсъждания. Не знам и защо толкова време се губи за преглеждане на ситуациите с ВАР. Спира се играта за 5-6 минути. Съдията направи няколко грешки и не може да му се даде добра оценка.

За Левски предстои още един тежък мач. Какви са очакванията ви от двубоя с Лудогорец в края на седмицата?

– Сините трябва да покажат своето лице срещу силен противник. В Разград Лудогорец ще играе много офанзивно и Левски ще се стреми да действа по-организирано в защита, ще се търсят бързи контраатаки. Не казвам, че сините ще са в глуха защита, но ще действат по-предпазливо. Ще има тактическо надлъгване между треньорите. Левски има своите шансове. Нека да видим Левски срещу Лудогорец, това ще даде яснота за реалното състояние на тима.

Снимка: Lap.bg