Галерия

Левски се класира на финал за Купата на България, след като победи с 1:0 Лудогорец на препълнения до краен предел стадион "Георги Аспарухов".

Единственият гол вкара Уелтън още в 3-ата минута и така с общ резултат 4:2 "сините" се класираха напред, където на 11 май ще срещнат вечния съперник ЦСКА. Това ще е първи директен мач за трофея между двата отбора от 2005 г., когато Левски спечели с 2:1.

Тази вечер хората на Станимир Стоилов пропуснаха и да разгромят Лудогорец, особено през първото полувреме. Тогава Симон Слуга направи няколко отлични спасявания, а Билал Бари на два пъти пъти не успя да вкара от удобни позиции.

Разградчани имаха един по-сериозен шанс за гол, но Пламен Андреев спря Кирил Десподов, който беше изведен сам срещу него. Иначе през всички 90 минути феновете на "Герена" не спряха да пеят и създадоха неповторима атмосфера, каквато много рядко виждаме по нашите стадиони. 


През първото полувреме Левски тотално надигра Лудогорец и пропусна да сложи точка на изхода още преди да са изтекли 45 минути игра.

"Сините" поведоха в 3-ата минута, когато Уелтън беше изведен по крилото, надбяга Жан Карничник и с хубав удар по земя матира Симон Слуга за 1:0! Малко по-късно бразилската перла на домакините отново излезе на чиста позиция, но този път вратарят на Лудогорец спаси.

В 13-ата минута разградчани имаха претенции за дузпа, но ВАР провери положението и такава правилно не беше отсъдена. После Левски продължи да доминира и Георги Миланов с чудесен пас намери Билал Бари на чиста позиция, но той не успя да стреля.

По-късно Филип Кръстев навърза няколко футболисти на гостите и излезе фронтално срещу Слуга, но вратарят с брилянтна намеса остави "орлите" в сблъсъка. След това Лудогорец пробва два далечни удара чрез Бернард Текпетей и Каули Оливейра, но те не затрудниха Пламен Андреев.

В самия край на полувремето 17-годишният вратар на домакините също показа класа. Кирил Десподов беше изведен сам срещу него, но младокът се беше пласирал отлично и изби с крак.

Втората част започна с изстрел по диагонала на току-що появилият се в игра Рик Джонатан, но Андреев изби в корнер. След неговото изпълнение Антон Недялков отправи бомбено изпълнение, което излезе в аут.

В 56-ата минута Лудогорец отново пропусна да изравни. Десподов стреля от фаул на удобна позиция, но на сантиметри от целта. Левски отговори в следващата атака, когато Миланов отново пусна пас към Бари пред вратата, но мароканецът засече на близката греда в аут. След това и далечен удар на Алекс Сантана не попадна в целта.

В тези минути Лудогорец определено контролираше събитията на терена, а феновете на Левски не спираха да пеят с пълно гърло, за да вдъхнат сили на любимците си. В 61-ата минута Анте Шимунджа направи още две промени в опит да промени събитията. В игра се появиха Доминик Янков и Матиас Тисера, съответно на местата на Сантана и Пиерос Сотириу, който беше тотално обезличен от защитата на Левски. 

В 85-ата минута и Спас Делев шутира от фаул, но в аут. До края така и не падна нов гол и Левски заслужено се класира на финал. 

Левски - Лудогорец 1:0 (4:2 общ резултат)

Голмайстор: 1:0 Уелтън (3)

Левски: Пламен Андреев, Килиан Ван дер Каап, Сонко Сундберг, Хосе Кордоба, Драган Михайлович, Цунами, Андриан Краев, Филип Кръстев, Георги Миланов (90-Цонев), Уелтън (90-М. Петков), Билал Бари
Треньор: Станимир Стоилов

Лудогорец: Симон Слуга, Карничник, Игор Пластун (46-Джонатан), Вердон, Антон Недялков, Алекс Сантана (61-Янков), Клод Гонсалвеш, Каули, Текпетей,  Кирил Десподов (74-Делев), Сотириу (61-Тисера)
Треньор: Анте Шимунджа

София, ст.: "Георги Аспарухов"
Съдия: Драгомир Драганов
Жълти картони: Кордоба, Уелтън, Сундберг (Левски); Джонатан, Гонсалшев (Лудогорец)

Основна снимка: БГНЕС