Левски надви Ботев Пловдив с 2:0 във вълнуваща среща от Първа лига на България, играна на стадион "Георги Аспарухов".

"Сините" си решиха задачата още през първото полувреме, когато в рамките на 25 минути се разписаха Филип Кръстев от дузпа и Ноа Сонко Сундберг.

Като цяло момчетата на Станимир Стоилов имаха игрово предимство, което се изразяваше както по отношение на отправените удари (17:10), така и в притежанието (60%) на топката. Пловдивчани имаха добра възможност след паузата, но бяха спрени от гредата.

Така Левски съкрати наполовина преднината на "канарчетата" на третото място в българската футболна efbet Лига. Три кръга преди края на сезона отборът на Станимир Стоилов изостава с три точки от пловдивчаните в битка за квота в Лигата на конференциите.

Не липсваха и грозни сцени по трибуните, предизвикани от напрежение между двете агитки. Фенове на Левски дори нахлуха на терена, пробивайки кордона от полицаи.


Възпитаниците на Станимир Стоилов поведоха в 11-та минута, когато главният съдия Георги Димитров посочи бялата точка след консултация с ВАР заради игра с ръка на Дилан Мертенс в наказателното поле на „канарчетата“.

Зад топката застана Филип Кръстев, който прати Георги Аргилашки в обратния ъгъл и даде преднина на столичани, които отново се радваха на сериозна подкрепа от верните си привърженици по трибуните. Ботев опита да се върне в мача, но Николай Михайлов бе на мястото си и не допусна попадение в своята врата.

Началото на втората част се позабави с няколко минути, след като на почивката се стигна до ексцесии. Част от феновете на „сините“ се насочиха към сектор Г, където бяха настанени запалянковците на гостите. Те пробиха кордона на полицията, но служителите на реда овладяха ситуацията. Един от униформените пострада и беше изнесен на носилка и откаран в болница. Напрежението ескалира, след като още в самото начало полетяха сигнални ракети между секторите А и Г.

С победата Левски е вече на три пункта от днешния съперник в битката за третото място. За „сините“, които играят с вечния съперник ЦСКА във финала на Купата на България на 15 май, предстои визита на петия Черно море, докато Ботев е домакин на шампиона Лудогорец. 

 

Левски - Ботев 2:0

1:0 Кръстев - 11', дузпа

2:0 Сундберг - 36'

 

Левски: Михайлов, Михайлович, Сонко Сундберг, Кордоба, Цунами, Краев, Кръстев, Миланов, Стефанов, Уелтън, Бари

Ботев Пд: Аргилашки, Пунчец, Супрайен, Генев, Етоо, Рабей, Мертенс, Конате, Неделев, Брахими, Току