Бившият защитник на Черно море Димитриос Хантакияс счита гръцкия ПАОК Солун за фаворит в предстоящите мачове от втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите срещу Левски, но също така определи "сините" като голям отбор, чиито основни козове са феновете и треньорът.

27-годишният централен бранител заяви в интервю за sdna.gr, че очаква Левски да играе на контраатаки. Според него такъв би бил планът на всички български отбори, като изключение прави само Лудогорец.

"Левски е много голям клуб, подкрепян от изключително страстна публика. На ПАОК няма да му бъде лесно, но това е един от най-стойностните отбори в Гърция и смятам, че е фаворит за класиране напред", казва 27-годишният защитник, цитиран от БТА.

"Левски имаше финансови проблеми и няма нито един останал футболист от тези, които преди време бяха съотборници на Янис Каргас. За треньора им Станимир Стоилов пък съм чувал само положителни неща. Той ги взе в момент, в който бяха в долната половина на таблицата, но не само ги класира в европейските турнири, а спечели и купата.

"Да, тяхното първенство е по-слабо от гръцкото, но в момента те са стабилен отбор. Предполагам, че ще опитат да измъкнат нещо от ПАОК на контраатаки, какъвто би бил планът на всички български отбори срещу този съперник. Изключение прави само Лудогорец, който обича да контролира играта и атакува от първата минута".

Хантакияс игра за Черно море през сезон 2019/2020, пристигайки от гръцкия Панетоликос. "Моряците" бяха първият отбор зад граница за централния защитник, който в последните две години е играч на Зира ФК от Азербайджан. 

"Чух лоши неща за българското първенство преди да премина в Черно море. Казаха ми, че терените не са в добро състояние, но аз имах опит от втора дивизия в Гърция, тъй като бях преотстъпен за шест месеца. Реших да подпиша с Черно море и честно казано, не видях стадион, на който не може да се играе футбол", продължава той в интервюто за гръцката медия.

"Между България и Гърция има голяма разлика в отношението на привържениците. Там не е толкова зле, колкото у нас. Да, пак има оспорвани дербита и така нататък, но поне знаеш, че в края на мача няма да отнесеш бутилка в главата. Играх в двубои с голям залог срещу отбори като Лудогорец и ЦСКА, но не видях във феновете тази крайност и фанатичност, която виждам в Гърция".

Хантакияс добави, че привържениците на Левски са му направили впечатление точно с обратното - не са хулигански прояви, а с любовта си към клуба.

"Проблемите на Левски се появиха, когато заминавах за Азербайджан. Впечатлих се като разбрах, че феновете събират пари, за да плащат заплатите на футболистите, тъй като в противен случай отборът щеше да се разпадне. Това бе нещо ново за мен. В Гърция едва ли някога ще се случи. Те си спасиха отбора от фалит", завършва Хантакияс.

Хантакияс е играл два пъти срещу Левски - при загуба с 0:3 на 15 септември 2019 на "Герена" и при равенство 2:2 на "Тича" на 22 февруари 2020. 

Снимка: Lap.bg