Колко силен е Левски? Този въпрос със сигурност тормози феновете на сините. След 13-годишно чакане и на тяхната улица най-накрая изгря слънце. Сред особеностите на привържениците на „Герена“ е, че те умеят от искра да палят пожар. Така бе през пролетта, която премина под знака на еуфорията. Така е и сега, защото амбициите са за нещо много по-голямо от купата – титла и пробив на континенталната сцена.

Способен ли е тимът на Станимир Стоилов на такова нещо? И в четирите си контроли до момента Левски бе неубедителен. При това срещу съперници, които са далеч под нивото му. За 60 минути не бе победен новака в елита Септември Сф (1:1). След вихреното начало срещу Пирин Бл (2:1) последва отпускане в отбрана. Тимът сгъна с 3:1 северномакедонския Академия Пандев, но след тази среща, която изглеждаше с най-добра продукция, треньорът бе толкова бесен, че публично отправи последно предупреждение за отстраняване от титулярния състав към част от играчите. Локо София, който също както благоевградчани се бореше за оцеляване през миналата кампания, бе надвит с 2:1 след обрат в края. След тази проверка Мъри защити състава или по-скоро обясни, че сега не е чак толкова недоволен като миналия път.

Последната проверка ще е срещу втородивизионния Етър… И тези срещи се явяват подготовка не само за стартиращото след седмица първенство, а за натрупване на база за сблъсъци с миналогодишния четвъртфиналист в Лигата на конференциите ПАОК.

В момента, в който Наско Сираков придоби акциите на клуба преди 2 години, в бодряшки стил обясни, че е по-добре Левски да не се класира за евротурнирите, защото „нямаме никаква работа там“ с аргументацията, че сините не разполагат с отбор, който да играе на международната сцена. Това беше в разхвърляния период на клуба, когато не се знаеше какво, кой, защо и до кога.

Преди това, когато на „Герена“ имаше някаква структура и пари в касата, а и можеше да си позволи лятна подготовка в чужбина, евротурнирите започнаха и завършиха със звучен кипърски шамар, което не развали особено настроението на Петър Хубчев.

Винаги в лятната стратегия на сините обаче е имало като нагласа тимът да изиграе поне една контрола с висококаратов съперник, а това лято подобен съперник в списъка нямаше. Още повече, че поради волята жребия Левски ще трябва да се сблъска с товарния влак. Ясно е, че тази година спецификата на лятната пауза, не бе възможно по-ранно планиране на противниците за приятелски мачове, но бе задължително хората на Станимир Стоилов да настроят машината за високи обороти. Със сигурност самият треньор би подходил по различен начин, ако някак можеше да разбере, че ще му се наложи да се срещне с ПАОК, но това не бива да е оправдание за подбора на съперници за летните проверки. Тук го има и финансовият фактор, поради който Левски не отиде на подготовка извън България, но можеше да се помисли върху идеята да се поемат разходите на по-силен спаринг партньор за мач в София, който да направи прехода към първия двубой от ЛК. Рязкото преминаване от вътрешни мачлета към международен сблъсък едва ли ще мине безболезнено. Поне това личи от контролите до момента. Защото във всеки от тях защитата, която бе най-стабилното звено на сините през пролетта, се пропукваше. При това срещу съперници, които трябва да бъдат „изяждани за закуска“.

И пак опираме до въпроса – „Колко силен е Левски?“. За случилото се през пролетта имаше заявка още от зимата. Тогава по време на лагера в Турция сините показаха много силна игра срещу съперници като Динамо Киев (1:1) и Марибор (2:2), при това в тях участие взеха и доста младоци. Сега е доста по-различно. В недалечното миннало по БНР преди времето съобщаваха нивото на река Дунав в сантиметри. Ако трябва да се изразим като в предаването от онзи период – в момента не знаем дали има надграждане или ситуацията е „Сан Шанжмон“ (б.а. от френски – без изменение). Съдим ли по коментарите на Станимир Стоилов, с които „мачка“ играчите, то нещата са далеч от това, което трябва да са за здрави сблъсъци с ПАОК и надежди за продължаване напред. Защото от сегашните контроли изводи трудно могат да се направят.

Материал на в-к "Тема спорт"