Бившият футболист и треньор на Левски Емил Велев коментира пред „Тема Спорт“ победата на сините над ПАОК с 2:0 на „Герена“. Той посочи като ключови за успеха тактиката на Станимир Стоилов и колективната игра на футболистите. Кокала заяви, че Левски го чака труден реванш в Солун, но вярва в класирането на сините напред в турнира.

Г-н Велев, очаквахте ли Левски да бъде толкова убедителен срещу ПАОК и да постигне победа с 2:0 ?

- Аз лично очаквах Левски да победи, така че не съм изненадал. Следях почти подробно подготовката и на двата отбора. Знаех, че сините ще имат предимство и то ще бъде по-голямо, особено с публиката, която бе по трибуните. Тя ти дава криле да играеш на максимума на възможностите си. Тактически много добре проведен мач от страна на Станимир Стоилов. Мъри има много опит в европейските клубни турнири и го показа в четвъртък срещу ПАОК. Нищо, че се изправи срещу класен отбор.

Станимир Стоилов заяви, че сините трябва да търсят попадение в реванша. Как трябва да подходи Левски в предстоящия двубой?

- Ще бъде много труден мач. Трябва да се изчака да мине и той, за да правим крайни заключения. Но Левски с такава нагласа и мотивация, смятам че ще продължат напред в турнира. Просто е необходимо да се изиграе и реванша по този начин. Според мен в следващия двубой ще имат много ситуации за контраатака, защото мисля, че Стоилов ще подходи и така и в Солун. Необходимо е само нападателите да са резултатни, за да може да вкарат така търсения гол. Естествено, нужно е и да не позволиш ПАОК да ти отбележи попадение. Или най-много един да допуснеш, защото след това става много трудно.

Целият отбор на Левски изнесе силна продукция срещу ПАОК, но може ли да отличите някой, който изпъкваше над останалите?

- Не мога да не отлича Уелтън. Бразилецът имаше главна роля и за двете попадения на Левски. Първият гол го вкара, а при втория ключово отне топката в собствената си половина и подаде към Георги Миланов. Но като цяло бих отличил колективната игра. Представиха се и в двете фази много комбинативно. Не може да се направи забележка в дефанзивен и офанзивен план. Почти не дадоха шансове на ПАОК, освен при някои центрирания на гърците, с които са много опасни.

Предимство за Левски ли бе, че гръцкото първенство все още не е стартирало и ПАОК изигра до двубоя на „Герена“ само контроли?

- Естествено, че и това има значение, но победата на Левски не може да се омаловажава. Все пак знаем ПАОК на какво ниво е през последните години. През миналия сезон стигнаха до четвъртфиналите на Лигата на конференциите. Това е сериозен отбор с огромен бюджет и фенска маса. Ще видите на реванша каква е атмосферата на „Тумба“. Какво реване от трибуните ще бъде, но сините не трябва да се притесняват от това.

Споменахте, че Станимир Стоилов е изиграл отличен тактически мач. Даде ли треньорът на Левски урок на по-младия си колега Разван Луческу?

- Не, не може да твърдим това. Левски изигра отличен мач. Сините имаха много контузени и тази система на игра от 3-4-3 бе наложителна. Очаквахме така да започне Стоилов. С петима, когато се отбранява отбора и с толкова, когато атакува. Не е нещо необичайно за него. Така завърши и миналия сезон, когато това пак му донесе успех. Но Мъри си обича класическата 4-2-3-1. Все пак играеш в евротурнирите и трябва да се съобразяваш с противника. Затова и използваната система бе много удачна срещу ПАОК.

Като гледахте двубоя върнахте ли се към незабравимите евро вечери, които изживяхте с Левски?

- Да, винаги си спомняш за такива незабравими моменти. Стадионът бе пълен, хубаво време, атмосферата страхотна и силен противник срещу теб. Имаше всички предпоставки да се получи това, което и стана. Хората започнаха да мечтаят за нова приказка.

Правилно ли бе отложен двубоят със Славия в първенството по молба на Левски?

- Абсолютно правилно и това беше наложително. Все пак играеш в Европа и трябва да се представиш на ниво. Да се отложи един мач със Славия не е толкова фатално. Какво ще се случи? Няма никакъв проблем.

Може ли Левски вече да се смята за един от претендентите за титлата?

-Не трябва да бързаме. Още в първия кръг се случи изненадата и Левски загуби от не много убедителния ЦСКА 1948. Винаги може да се случат такива неща и в следващите кръгове. Но целта на сините естествено трябва да бъде спечелването на титлата.