Бившият треньор на Лудогорец и Левски Георги Дерменджиев даде интервю пред „Тема Спорт“, в което сподели очакванията си преди мача за Суперкупата между двата тима в четвъртък. 67-годишният специалист посочи какво му прави впечатление в играта на разградчаните и сините. Той говори дали тежките гостувания на орлите на Черно море и Жалгирис и отсъствието на Ноа Сонко Сундберг при Левски може да окаже влияние в представянето на един от двата тима.

 - Г-н Дерменджиев, Лудогорец и Левски се изправят в мач за Суперкупата на България. Какви са очакванията ви за двубоя в четвъртък на „Васил Левски“?

- Ще се получи дерби, което е непредсказуемо. Смятам, че и двата отбора показват подобрение от началото на сезона. Настройката ще бъде на максимално ниво, защото се изправят един срещу друг Лудогорец и Левски. Може да очакваме тактически дуел и който покаже по-здрави нерви, ще победи. Според мен в този двубой ще се види и докъде са стигнали двата отбора в своето развитие през лятото, но определено ще се хвърлят на 100 процента за този трофей. Постоянно се говори навсякъде в Европа, че Суперкупата се подценява, но в четвъртък няма да е така.

- Има ли Левски леко предимство, след като Лудогорец изигра тежки двубои срещу Черно море и Жалгирис, а и сините почиваха с ден повече?

- Не, не мисля, че един ден е много голяма разлика, въпреки че и Лудогорец имаше и пътуване до Литва преди това. В професионалния футбол три дни са предостатъчни за възстановяване на футболистите. Няма да има някакво отражение към играта на разградчани в този мач.

- Какво ви направи впечатление при успеха на Лудогорец над Черно море на „Тича“?

- Най-вече, че след тежкия мач срещу Жалгирис успяха да се възстановят и играчите да влязат напълно мотивирани в двубоя срещу Черно море. Видяхме, че Кирил Десподов даде и ранен аванс на Лудогорец, което говори само по себе си. Това беше една от главните предпоставки за изхода на двубоя.

- Има ли играч на Лудогорец, който се намира в отлична форма началото на сезона?

- В даден отбор предпочитам колектива да бъде в добра кондиция. Индивидуално е много относително да се каже кой е и не е в най-добра форма. В много моменти си зависи и от дадения двубой, защото един играч може да вкара два гола, но в следващия да не го направи. Същото се отнася и за дефанзивните футболисти – да изиграе стабилен мач, но след това да не го стори и да направи грешка. Смятам, че вече отборът навлезе в една фаза, в която всички футболисти трябва да бъдат в добра форма.

- Успяват ли вече новите попълнения на Лудогорец да се впишат и да помагат на тима?

- В момента Лудогорец изгражда стила си и футболистите, които са взети, са напаснати към тази концепция. Според мен е необходимо още време, за да се окомплектова добре състава и да се напаснат играчите, но виждаме, че Лудогорец побеждава, което в момента е най-важното за тима.

- В Левски като че ли се отърсиха от отпадането от Хамрун Спартанс? Как ви се видяха сините при победите над Хебър (4:0) и Ботев Враца (2:0)?

- Да, отпадането беше неприятен момент за Левски. Но с играта в последните мачове, може само да дадем големи адмирации към Станимир Стоилов, защото успя да направи така, че да няма срив в отбора. Нали знаете, винаги се очаква да се получи спад от една такава елиминация, но при сините не се случи, което е много добре. Това е изключително важно и сякаш не се отрази психологически на отбора. Смятам, че цялата концентрация на Левски ще падне изцяло вече върху първенството.

- Имат ли сините силите в този си състав да бъдат конкурентни на Лудогорец за титлата?

- Много е рано още да се говори за титлата. Но мисля, че с мотивацията, която излизат футболистите във всеки мач и желанието да извлекат максималното от двубоя, ще е много важен момент през този сезон. Затова смятам, че и срещата за Суперкупата ще бъде много оспорвана, както се получи при последните мачове между Лудогорец и Левски. Дано двата тима зарадват феновете с добра игра и да станем свидетели на качествен мач.

- Колко голям удар за Левски е отсъствието на Ноа Сонко Сундберг за двубоя в четвъртък?

- Когато един отбор не разполага, както се казва с дълга скамейка, винаги отсъствието на основен футболист е решаващо. Но мисля, че Станимир Стоилов ще намери правилния човек, който да замести Сундберг, за да не се усети липсата му в центъра на защитата.