Легендата на Левски Стефан Аладжов коментира пред „Тема Спорт“ победата в дербито над ЦСКА (2:0) и последвалото наказание за сините. Рекордьорът по мачове за столичани сподели мнението си и за трансфера на Абдулахи Шеху в тима.

- Г-н Аладжов, Левски победи ЦСКА в дербито преди паузата за националните отбори. Какво ви направи впечатление в играта на сините?
- Преди мача Левски имаше проблеми с контузии и скамейката за двубоя бе по-къса, но футболистите доказаха, че когато искат, могат да играят много силно. Напълно заслужена победа. Някои хора бяха изненадани от този категоричен успех. Хубавото е, че сините спечелиха и най-важното е, че взеха три точки. Левски победи отбор, който постоянно купува футболисти и прави големи селекции. ЦСКА разполага с по-големи финанси, но сините ги надиграха и заслужиха успеха си.

- С какво Левски спечели срещу ЦСКА?
- Много добре се представиха всички футболисти. Видя се агресия в предни позиции и сигурност в защитата. Левски можеше да реши мача още до 20-ата минута, но отново направиха пропуски в предни позиции. Хубавото е, че създават много чисти положения, но ще е по-добре повече от тях да бъдат реализирани. Защото ЦСКА удари гредата през първото полувреме и ако топката бе влязла в мрежата, повеждат и двубоят можеше да тръгне в съвсем друга посока. Но това не се случи и сините успяха да си решат мача през второто полувреме.

- Уелтън и Роналдо ли бяха над всички в дербито с постоянните си пробиви по крилата?
- Да, преди това казах, че всички футболисти се представиха на ниво, но особено Уелтън бе постоянна заплаха за защитата на ЦСКА. Бразилецът надбягваше и преодоляваше както си иска Иван Турицов. Видяхте, че накрая и бранителят на червените си изпусна нервите и бе изгонен. В този мач сините играха въодушевено. Публиката бе зад тях и ги подкрепяше постоянно. Както винаги Левски имаше повече привърженици по трибуните, независимо в какво състояние е отбора.

- Как ще коментирате наказанието, което получиха сините след мача за домакинство пред празни трибуни и последвалата декларация от клуба?
- Не знам докога ще продължават тези неща. Може да има и някой провокатор в публиката на Левски. Както се знае, клубът не е добре финансово и сега трябва пак да дава излишни пари за глупости. Преди това също имаше такива ситуации. Не знам какви са тези хора и как влизат на стадионите. Все си мисля, че трябва да има полицай, който да следи когато се случват тези ексцесии. Да снима с камера, както се взеха решения в Англия. Хващат те и няма да стъпваш по стадионите за една година, а и плащаш сериозна глоба. Но говорим за тази страна, а не знам дали в България е възможно това да се случи. С лека ръка се плащат глобите и язък, че толкова средства продължават да събират феновете.

- Вярвате ли, че може да бъде отменено това наказание и как гледате на призива на ръководството феновете да напълнят стадиона срещу Ботев Пловдив?
- Дано Апелативната комисия към БФС го отмени. Но за тази агитация на ръководството привържениците да напълнят стадиона за мача с Ботев Пловдив, не знам…Говорих с мой познат, с когото обсъждахме наказанието и при неподчинение могат да се отнемат точки. Това е неприятно в момента и трябва да са сигурни в нещата, за да не се стига до по-тежки наказания.

- Преди дербито с ЦСКА Левски привлече нигерйския защитник Абдулахи Шеху. Изненада ли ви този трансфер? Какво очаквате от представянето му?
- Мачовете ще покажат какви качества има. Не гледам вече кой каква визитка има. Преди време си говорихме точно за такива футболисти, които са минали през големи отбори, но къде точно и как е играл, не се знае. Нека да излезе на терена и тогава ще видим какво представлява. Дано да свърши добра работа на Станимир Стоилов и Левски. Ще стискаме палци това да се случи.

- Победата над ЦСКА може ли да вдъхне още повече самочувствие на сините в предстоящите мачове в първенството?
- Предполагам, че това ще се случи. Като гледам програмата на тима, изключвам отложените срещи, и смятам, че срещу следващите съперници Левски може да спечели. Но неведнъж съм го казвал, че в Първа лига няма слаби отбори, но мисля, че сините са с класа над тях. Просто не трябва да се подценява никой. Да играят мач за мач и да събират точки.

Снимка: Lap.bg