Бившият футболист и изпълнителен директор на ЦСКА Георги Илиев заяви, че през годините армейците и Левски са играли в различни уговорени мачове. Майкъла говори в „Неформално с Георги Петков“, където засега много теми от родния футбол. Бизнесменът вярва, че рано или късно ЦСКА и Фк ЦСКА 1948 Сф ще се обединят.

„Домът на ЦСКА е в Борисовата градина, затова се казва Царска градина. Ние сме там, а Левски е в Подуяне. Нормално е. ЦСКА винаги е бил европейски отбор, докато Левски е бил отбор на народа. Народът спаси Левски да не фалира, в ЦСКА не подходихме професионално. Бях изпълнителен директор, никой не пожела ЦСКА да си запази идентичността – нито един. Всички искаха нов ЦСКА без задължения, което и стана. Това беше предложение на Гриша Ганчев. Това избраха феновете. В Левски това никой не би го допуснал – Левски (Карлово) да стане Левски София и да нямат задължения 30 милиона.

Откакто Ганчев е в ЦСКА, там не е направено нищо, освен да се издържа отбора. Нямаме инвестиция за 100 лева на стадиона. На Панчарево се направи добър ремонт, добра база е. ЦСКА защо плаща наем, спортното министерство не е инвестирало 1 лев в базите, на които държавата е собственик. На „Червено знаме“ е същото – тотална щета от министерството на спорта. Няма 1 лев инвестиция. Аз като станах директор нямахме лиценз, играехме на стадион „Славия“ благодарение на Венци Стефанов и на „Васил Левски“. Тогава „Армията“ нямаше лиценз.

„Титан“ дадоха над 47 милиона, инвестирани в ЦСКА. Не в стадиона, а за клуба. Купуваха футболисти, по 15 чужденци, както е и сега. Основните задължения в Левски и ЦСКА са от бивши футболисти, които са в ръководствата на двата клуба, защото не разбират от бизнес – подписват безобразни договори, които ощетяват клубовете. Може ли Левски и ЦСКА да не плащат десет години ДДС? На частните фирми първия месец, ако не си платя ДДС-то, ни запорират сметките. Левски и ЦСКА защо не си плащат?

Нито един от феновете, нито една фракция не излезе в защита на истинския ЦСКА. В ЦСКА 1948 има един човек, който много обича ЦСКА – те са двама братя, професионалисти в бизнеса. Те искаха да възстановят стария ЦСКА. Рано или късно двата ЦСКА ще се обединят, това трябва да стане много внимателно. Основна роля трябва да изиграят феновете. Трудно ще е, но рано или късно ще стане. На феновете съм казал много отдавна, че трябва да защитават ЦСКА. Казал съм им вече да вземат 51% от акциите, да сложат в УС няколко интелигентни фенове – юристи, бизнесмени, ЦСКА има много интелигентни фенове, и те да участват в решенията. А когато Гриша Ганчев им предложи, те приеха новия ЦСКА. Защо го приеха? Ние си имахме вече ЦСКА. Домусчиев можеше да е собственик на ЦСКА, феновете го изгониха. Той отиде в Разград, едно село, и първо направи базата. Аз като отидох и видях, ме хвана срам за ЦСКА. Левски и ЦСКА могат да мечтаят за такава база. Домусчиев купува един чужденец, но той струва милион и половина. А ние взимаме контузени, разни дето ги съживяваме за една-две години, за да ги продадем. Нищо не правим. С Домусчиев ЦСКА щеше да е европейски отбор в момента. Това го гарантирам. Феновете и ветераните – това е ЦСКА. Собствениците са временни.

В годините винаги Левски и ЦСКА сме се ползвали с протекции от съдиите. Защо? Защото сме най-добрите. Съдиите помагат на силните. На Левски не са ли помагали? Много малко треньори има в Левски и ЦСКА, които още с назначаването не са приемали, че при всички случаи ще искат поне три мача договорени, за да станат шампиони. Като махна Аспарух Никодимов и Пенев, почти всичко друго, което е минало през ЦСКА, е участвало… Както и в Левски. В Левски при това силно ръководство, когато беше с Майкъл Чорни и Батков какво мислите – че нямат договорени мачове? Има ли един да излезе на детектор на лъжата и да каже „не, аз не съм участвал“. Аспарух Никодимов има един мач уговорен, един мач. Трябваше да дадем на един отбор да ни бие, за да остане в „А“ група и да играе квалификации за оставане в „А“ група. Това за пет години е било един път, когато е имало такова нещо. И то ние бяхме вече шампиони, не ни интересуваше този мач. Това е. На Реал Мадрид не помагат ли? На Байерн? На големите помагат навсякъде. Литекс нормално ли стана три пъти шампион? Нормално ли би ЦСКА с 8:0?

Всички спонсори дават, когато взимат от държавата. Няма някой спонсор на голям клуб, който да не е вързан с държавата и държавата да не му помага. Да не ги изреждам и в Пловдив. Всички са вързани с който е на власт в правителството. Какво е виновен БФС, че клубовете не знаят как да менажират професионално? Какво искаме и какво очакваме? БФС ще каже на Гриша Ганчев и Наско Сираков как да си управляват школите ли? Държавата е абдикирала от детско-юношеския спорт от 30 години. Защо не построят от държавата един стадион – Северна Македония, Албания, Румъния, да ги изброяваме ли всички? Батето Славков да не е направил нов стадион? Михайлов единствен направи нещо за 30 години – базата в Бояна. Михайлов е добър мениджър, но в България си зависим от партиите. Наско Сираков колко години беше в БФС? Нали той отговаряше за първия отбор. Единственото положенително, което виждам в момента, е треньорът на националния отбор“, заяви Майкъла.

Снимка: Lap.bg