Чакането свърши и българският футбол се рестартира тази седмица. В привържениците на Левски има голямо очакване, след като сините завършиха кошмарно есенния полусезон и сега запалянковците искат да виждат онзи отбор, който изигра незабравима пролет през миналата кампания. Столичани сложиха край на 2022 година с историческия антирекорд от осем поредни мача без победа. Сега те ще се изправят срещу Черно море на старта на втория дял. Двубоят, както знаем ще се проведе на неутрален терен – стадион „Ивайло“ във Велико Търново заради наказанието на сините.

„Тема Спорт“ се върна назад през годините, за да разгледа последните десет откриващи мача на Левски през пролетта.

През 2013 година столичани започват с гостуване на Черноморец Бургас навръх Националния празник 3 март. На „Лазур“ сините печелят с 2:0 след два гола в края на първото полувреме на Базил де Карвальо. В края на първенството Левски изживя истински кошмар, след като загуби титлата в последния мач, завършвайки при равенство 1:1 със Славия на „Герена“. Година по-късно пак белите „спъват“ сините, но на старта на пролетта. Отново на стадион „Георги Аспарухов“ гостите стигат до равенство – 2:2, като домакините на два пъти изостават в резултата, но гол на Пламен Крумов в 80-ата минута носи точката на Левски. След това столичани изиграха безличен сезон и завършиха на петото място в крайното класиране. През 2015 година стартът на пролетта е с разгромното 8:0 над Хасково на „Герена“, но това не донесе много поводи за радост, след като в края на сезона Левски игра във втората седмица. На следващата година сините трябваше да гостуват на Лудогорец в Разград в първия мач за годината. Столичани загубиха с 1:2 след попадения на Вандерсон и Лукас Саша, а за тима воден тогава от Стойчо Стоев точен бе Роман Прохазка. В края на сезона Левски завърши на второто място, а титлата отново отиде при разградчани.

Откриващият мач за 2017 година бе гостуване на Пирин Благоевград. Сините бяха абсолютен фаворит в двубоя, но Аймен Суда донесе успеха на тима си за 1:0. В края на кампанията Левски завърши на третото място.

През 2018 година столичани приеха Ботев Пловдив на 18 февруари. Воденият от Делио Роси тим бе покрит от късмета, когато в 88-ата минута защитникът на канарчетата Пламен Димов си отбеляза автогол и трите точки отидоха на сметката на Левски. Разочарованието за сините отново бе в края на сезона, когато финишираха на третата позиция, въпреки че бяха заявени сериозни амбиции с италианския специалист начело.

Година по-късно сините откриха 2019 година с домакинство на другия пловдски тим – Локомотив. Анте Аралица даде преднина на черно-белите, а Давиде Мариани донесе точката за столичани с гол в 71-ата минута. В края на сезона Левски отново завърши на третото място, а на треньорския пост през сезона се изредиха трима наставници – Делио Роси, Славиша Стоянович и Георги Дерменджиев. През 2020 година феновете станаха свидетели на вечно дерби на старта. Левски и ЦСКА изиграха слаб двубой, който завърши при нулево равенство и не се запомни с нищо. В края на кампанията сините останаха на четвъртото място.

Година по-късно столичани победиха лесно Монтана с 2:0 на „Герена“ с голове на Здравко Димитров и Стивън Петков, но в края на сезона Левски зае разочароващото осмо място в класирането. Миналата година бе стартирана мечтано и навръх 149-ата годишнина от обесването на Васил Левски, сините победиха с 2:1 Локомотив Пловдив след красиви попадения на Андриан Краев и Филип Кръстев, а воденият от Станимир Стоилов допусна единствено две загуби до края на първенството от Лудогорец. Левски завърши четвърти, но феновете бяха в еуфория след спечелването на купата и начина на игра на сините. Сега привържениците се надяват, че ще видят същото. В последните си десет старта Левски спечели четири победи, три пъти завърши наравно и допусна толкова загуби. Сините за момента са с два последователни успеха и ще искат да затвърдят това.

ПОСЛЕДНИТЕ 10 РЕСТАРТА НА ЛЕВСКИ

Дата      Мач       Резултат

03.03.13               ЧЕРНОМОРЕЦ – ЛЕВСКИ             0:2

22.02.14               ЛЕВСКИ – СЛАВИЯ          2:2

27.02.15               ЛЕВСКИ – ХАСКОВО       8:0

21.02.16               ЛУДОГОРЕЦ – ЛЕВСКИ 2:1

18.02.17               ПИРИН БЛ – ЛЕВСКИ     1:0

18.02.18               ЛЕВСКИ – БОТЕВ ПД      1:0

17.02.19               ЛЕВСКИ – ЛОКО ПД       1:1

15.02.20               ЛЕВСКИ – ЦСКА               0:0

14.02.21               ЛЕВСКИ – МОНТАНА     2:0

19.02.22               ЛЕВСКИ – ЛОКО ПД       2:1

БАЛАНС: 10 мача, 4 победи, 3 равенства, 3 загуби

Снимка: Lap.bg