Изпитващите финансови трудности Пирин и Левски се самоизядоха (1:1) в мач от 20-ия кръг на Първа лига, игран на стадион "Христо Ботев" в Благоевград.

Асен Чандъров откри за "сините" от дузпа в 14-ата минута, но точно преди почивката Мартин Смоленски изравни. Столичани имаха игрови превес, но като цяло "орлетата" показха страхотен боен дух и си заслужиха точката. 

След десетия си пореден мач без победа (седем ремита и три поражения) за първенство Левски е осми с 31 пункта, докато Пирин е 14-и с 13 пункта. 

Припомняме, че последният шампионатен успех на клуба от "Герена" дойде на 8 октомври миналата година.


Преди началото на двубоя двете единайсеторки запазиха минута мълчание в памет на Петър Жеков, който почина на 78-годишна възраст на 18 февруари.

Първата по-добра възможност бе за Левски, като в 3-ата минута Янко Георгиев спаси удар с глава на Хосе Кордоба след центриране на Фиип Кръстев от ъглов удар.

По-добрата игра на „сините“ продължи, като в 9-ата минута имаше съмнение за игра с ръка на Венцислав Бенгюзов в наказателното поле. Съдията Драгомир Драганов отиде да преразгледа ситуацията с ВАР и реши - дузпа за Левски. Зад топката застана Асен Чандъров, който в 14-ата минута прати топката в средата на мрежата, покрай плонжа на Янко Георгиев.

В 27-ата минута Хосе Кордоба центрира от лявото крило. На границата на вратарското поле Чандъров бе забравен от защитата на домакините и стреля с глава, но прати топката покрай десния страничен стълб.

Преди изтичането на половин час игра Чебрайло Макрецкис пусна извеждащо подаване на Мартин Смоленски, но Андреев излезе и улови топката.

Малко по-късно Бенгюзов центрира в наказателното поле от корнер, където се създаде карамбол, при който защитник на „сините“ изчисти. Последва контраатака за Левски, при която Уелтън излезе сам срещу вратаря, но Георгиев излезе извън вратарското поле и спаси удара на бразилеца.

В 45-ата минута Илкер Будинов проби по дясното крило. Последва центриране по земя към пространството между точката на дузпата и границата на вратарското поле. Там бе Мартин Смоленски, който прати топката в долния десен ъгъл на мрежата за 1:1.

В добавеното време на първата част Александър Дюлгеров изпусна Рикардиньо, но ударът на бразилеца бе спасен от вратаря на Пирин.

"Сините" опитаха да са по-активни в началото на второто полувреме. В 53-ата минута удар на Роналдо мина над вратата. Натискът на Левски продължи, а с неточен удар се отличи и Кръстев.  

Точно след изтичането на час игра Ивелин Попов центрира от пряк свободен удар, но няколко футболисти на „Левски“ се разминаха с топката в наказателното поле. Пирин отговори с шут на Смоленски от дъгата на наказателното поле, но топката прелетя покрай вратата на Пламен Андреев.

В 65-ата минута защитата на домакините изчисти топката след центриране на Попов от пряк свободен удар.  Седем минути по-късно удар на Патрик-Габриел Галчев от пряк свободен удар срещна стената на Пирин.

Близо четвърт час преди края на редовното време Роналдо стреля от десетина метра, но стражът на домакините спаси с една ръка удара с десния крак на бразилеца.

Натискът на "сините" продължи, като осем минути преди края на редовното време удар с външен фалц на Галчев профуча покрай вратата на благоевградчани.

 


Пирин - Левски 1:1

0:1 Чандъров - 14', дузпа
1:1 Смоленски - 45'


Пирин: Георгиев, Дюлгеров, Бенгюзов, Велев, Йорданов, Будинов, Кондраков, Станоев, Смоленски, Хубчев, Макрецкис

Левски: Андреев, Галчев, Сундберг, Кордоба, Роналдо, Кръстев, Чандъров, Попов, Уелтън, Марин Петков, Рикардиньо.