Бившият президент на Левски Томас Лафчис коментира провалената сделка за смяна на собствеността на клуба. Той говори в „Арена Спорт“ за БНТ за Наско Сираков, битката за титлата и тази за президентския пост на БФС.

Г-н Лафчис, какво ще се случва оттук нататък в клуба след провалената сделка за смяна на собствеността?

Жалко, че не се случи, защото смятам че беше изключителна възможност за Левски отново да намери сериозна опора. Това са хора, които развиват няколко отбора в Европа. Имат опит и познания, за да извадят клуба от кризата. Не знам подробностите, които са довели до развалянето на сделката. Надявам се, както и феновете, че рано или късно тя ще стане факт.

Ако сте начело на Левски след тази провалена сделка, какво бихте направили?

Ще се простирам според чергата си. Феновете изключително много помогнаха, за да оцелее клуба. Но това не може да е до безкрай. Искат се резултати, отборът да побеждава и Левски да е там, където му е мястото. Трябва да се актуализират всички разходи, бюджетът на клуба. Виждаме колко много се харчи за футболисти или за неща за първия отбор. Хората казват: „Нали нямаме пари, защо го правим?“. Не знам как стоят нещата отвътре, как се финансира клуба. Може да е някакво дарение от някой, което би било добре дошло. Никога не съм бил от хората, които поставят червени линии. Който обича Левски и иска да дава, трябва да помага. За мен не трябва да оставят нито една възможност за подкрепа.

Как се справя Наско Сираков като собственик?

Ситуацията е изключително трудна. Той не е от този тип президенти, които разнасят една торба пари и раздава. Наско има изключително име и история с Левски. Каквото и да прави, ще го върши за доброто на клуба и неговото бъдеще. Също сме имали финансови проблеми. Истината е, че когато прехвърлих акциите през 1999 години нямахме една стотинка задължение. Харчехме най-малко от големите клубове. Но имахме много добра организация.

Какво е мнението ви за концесията за стадион „Георги Аспарухов“?

Раздаваме милиони на този и онзи, парите ги няма, стадионите стоят недостроени и по този начин държиш и феновете да бъдат в напрежение. Тези държавни имоти можеше да бъдат подкрепени от държавата. Левски не е искал пари, за да получи тази концесия и да завърши базата. Трябва да се намери решение и за стадиона на ЦСКА, там е същото, държавата трябваше да влезе много по-сериозна в този спорен въпрос с имотите.

Как ви се вижда Левски под ръководството на Станимир Стоилов?

Левски не играе лошо, не е слаб отбор и няма слаби футболисти. Мъри успя да вдигне самочувствието на публиката и играчите. Трябва има повече концентрация, всеки мач е важен, смятам, че Мъри е достатъчно опитен и знае как да излезе от тази ситуация.

Може ли сините да се преборят за евротурнирите?

Ще се покаже различно лице, но това не трябва да е самоцел. Необходимо е да имаш добър отбор и минимума като цел да е влизане в груповата фаза на евротурнирите.

Може ли ЦСКА да прекъсне хегемонията на Лудогорец?

ЦСКА може да я прекъсне, въпреки разлигата в класите. Гледах ЦСКА, такива наивни грешки от чужденци и децата не ги правят. Имат отбор, който може да се пребори за шампионската титла. Но ще бъде трудно.

Как виждате битката за президентския пост на БФС?

Резултатите под ръководството на Михайлов са катастрофални. Бих го направил почетен президент. Оттам нататъка да дойде кандидат, който иска да развива футбола и да постигне друго положение от сегашното. Не знам дали Бербатов и екипът му имат ноу-хау и какво стои зад тях.