Бившият капитан на Левски Станислав Ангелов-Пелето даде интервю за Actualno.com. Той не скри недоволството си от видяното в последните мачове на „сините“. Според настоящия директор на Левски-Раковски, ако столичният гранд е бил честен и достоен докрай, най-вероятно е щял да се представи по-добре при завършека на шампионата. Пелето изрази мнение, че грешките на възпитаниците на Елин Топузаков срещу ЦСКА са плод на отношението към двубоя с Лудогорец. За сблъсъка в Разград пък Ангелов не е съгласен с „хвърлянето в боя на тези млади момчета срещу най-добрия отбор в българското първенство към момента“.

– Г-н Ангелов, младите момчета на Левски се изправиха срещу Лудогорец, някои от тях и срещу ЦСКА. Какво е вашето мнение за края на шампионата?
– Аз съм станал левскар и съм се влюбил от дете в Левски, познавайки историята му. Левски не е създаден, за да се интересува къде се намира ЦСКА, а да носи името на Апостола – с чест, достойнство и много отговорност. Левски е идея, това не е просто футболен клуб. Когато се случва нещо, което е в разрез с първоначалната концепция, аз не съм ок. Беше ми крайно неприятно да гледам това, което видях.

Другото, което искам да добавя е, че не можеш да хвърляш едни млади момчета в боя срещу най-добрия противник в българското първенство към момента. Вярвам, че те имаха и малко късмет. Представете си футболистите на Лудогорец да се бяха разиграли малко повече и да имаха повече късмет, щяха да вкарат 4-5 гола и да съкрушат юношите. Още повече – за мен най-важното нещо е да даваме личен пример и урок на младите състезатели как с достойнство трябва да се участва във всяка една спортна среща. В случая моите виждания леко се разминават със събитията. Понеже ме питате, просто отбелязвам.

– Следвайки логиката на Вашите думи, да не стане така, че докато се опитва да копае гроб другиму, Левски сам да падне в него? Следва един нелек мач с Арда. „Сините“ имат сериозни кадрови проблеми, освен червения картон на Сундберг. Мнозина специалисти изразиха мнение, че нямаше логика в избора на единайсеторките срещу Лудогорец и ЦСКА. Ето какви жертви даде Левски.

– Както и други спортни деятели са казвали, винаги за всяко нещо се плаща. В спорта не можеш да избягаш. Нямаш избор. Аз смятам, че тези грешки, които допуснахме срещу ЦСКА, не са плод само на физическо състояние, а и на отношението ни предния мач (б.а. – срещу Лудогорец). Ако бяхме докрай честни и достойни, такива каквито всички искаме да сме, най-вероятно щяхме да се представим много по-добре и да бием и следващия двубой (б.а. – срещу ЦСКА). Така се оказа, че загубихме и двете срещи подред.

– Нека да уточним, че не говорим за младите момчета, а и останалите състезатели на Левски, за които нямаме съмнение, че дадоха всичко от себе си на терена.

– Аз съм човекът, който иска да се реализират младите. Вярвам и знам, че има бъдеще в нашия клуб. Всичко обаче трябва да става през първите житейски уроци, които ще вземат, от това да бъдат истински левскари.

– За финал: Ще играят ли „сините“ в Европа?

– Предполагам и се надявам, че Левски ще участва в Европа. Аз обичам този клуб и искам да се развива.

– Както вече разбрахме, Вие сте футболен консултант на филма „Гунди-легенда за любовта“. Георги Аспарухов е „син“ юноша, а Вие заемете поста на директор в Левски – Раковски. Да очакваме ли нови таланти от Вашата школа, как се развива академията Ви?

– То си стана истински клуб. Тази година изиграхме нелош сезон в Трета лига. Изключително съм доволен от младите момчета, които лека-полека се адаптират. Даже смея да твърдя, че вече на 16-17 години имат създадена представа за мъжкия футбол, имат възможност да се реализират. Така че, ако продължим със същите темпове на развитите, съвсем скоро ще имаме резултат.

– Изпитвате ли трудности да мотивирате тези млади момчета, които се срещат с неособено приятната картинка на аматьорския футбол?

– Ако трябва да бъдем честни, изпитваме огромна, непреодолима трудност. Проблемите не са само в аматьорския футбол. Изобщо спортът в България е на много ниско ниво. Стараем се да правим каквото можем, да даваме всичко от себе си – средства, време, внимание и енергия. Разясняваме им реалната ситуация в професионалния спорт. Когато заобикалящата среда не е на високо ниво, определено е много трудно да се адаптират младите състезатели.

– Цялата тази неприятна картинка може би се допълва и със сагата около стадион „Раковски“. В крайна сметка ще се строи ли нова зала за художествена гимнастика, която евентуално ще пречи на дейността на футболния клуб. По последна информация в медиите вече бившият министър на спорта Весела Лечева уведоми, че няма такава опасност. Имате ли някаква нова информация по казуса?

– По последна информация залата беше предвидена да е отстрани на футболното игрище, съобразена с трибуните. Консултираха се с нас, което беше изключителна привилегия и огромно удоволствие. Много сме благодарни! В крайна сметка най-вероятно ще се строи зала и се надявам наистина да се случи. Това ще е едно хубаво съоръжения за българския спорт. Първоначално заложените параметри по никакъв повод не би трябвало да повлияят отрицателно на спорта. Даже напротив.

Знаете, че в момента гимнастиката ни е в подем. Това може би е единственият спорт у нас, който се развива прилично. Много е важно като такъв да подава ръка на останалите, за да могат да се развиват и да настигнат художествената гимнастика. Но нас ни беше притеснило друго изказване – на г-н Демерджиев, който заяви, че щели да си взимат базата и да си правят нещо за спортната дейност на МВР.

– Доверяваме се на думите на Весела Лечева и се надяваме да не се случва подобно нещо. Нека завършим с хубава новина. На 15 юни предстои голямо събитие за Вашия клуб. Може ли да ни споделите повече за него?
– Да, на 15 юни от 11:00 часа ще открием паметник на Георги Сава Раковски, изграден изцяло с наши средства. Имаме разрешенията на Столична община и МВР. Този паметник е символ на това как трябва да обичаме народа си и да държим на него. Всяко едно дете трябва да се асоциира с нашите национални герои.

Снимка: Lap.bg