Бившият футболист на Левски Емил Спасов даде интервю пред „Тема Спорт“. Славното крило на сините сподели очакванията си от новия треньор Николай Костов и дали на „Герена“ има нужда от подсилване на отбора. Той коментира жребия на столичани в Лигата на конференциите и първите мачове на тима в първенството.

Г-н Спасов, как ще коментирате случващото се на „Герена“ през последния месец?

Очаквам по-добро представяне от Левски в първенството и Лигата на конференциите. Начело на сините застана новият стар треньор Николай Костов. Имам впечатления от него като футболист, защото играхме за малко заедно на „Герена“, но като треньор не мога да кажа много. С оглед на това, което постигна през последните години в Казахстан, отзивите за него са добри. Да се надяваме да ги пренесе и в Левски да направи нещо повече. Като гледам, съставът се запазва от миналата година. Само Филип Кръстев си тръгна. Перспективен млад футболист, който играеше на ниво за Левски, въпреки че в последните месеци и при него то падна. Костов ще разполага с добър отбор, напълно равностоен на първите тимове в класирането. Ако има нови попълнения, дано са по-качествени от настоящите играчи. Надявам се да се направи добра подготовка и новият сезон да започне с победи.

Правилно ли бе, че от „Герена“ се спряха на български треньор?

Смятам, че е правилно. Преди това се говореше за Саво Милошевич, но неговата визитка е много скромна като наставник. Няма спор, че бе добър футболист, но за треньорската професия се изискват други качества и най-вече опит. Той ги нямаше. По-добре, че се отказаха от него. Мисля, че българин е нормално да води Левски. Има много добри родни треньори, на които не им се дава толкова шанс, както на чужденците.
Казахте, че Левски си има изграден състав, но не ви ли притеснява забавянето на селекцията?

Сините притежават постоянен и нелош отбор. Вече е добре обигран и му предстои развитие. Предполагам, че тези играчи има къде още да израстват. Виждате, че и петима от тях бяха в националния състав и ще продължат да бъдат налагани. Един от тях е Марин Петков. Много ми е болно за него, защото вече от много години е в Левски и го викат за България, тъй като виждат, че има качества, а на „Герена“ не играе постоянно. Това е много странно. Има футболисти, които с нищо не го превъзхождат, и те не са един и двама. За мен Марин трябва да играе постоянно и съм сигурен, че след година-две ще струва много пари. Юноша на Левски, който има добри изяви за тима. Няма как да се развива за по 15 минути на мач.

Виждате ли реален заместник на Филип Кръстев?

Все пак Ивелин Попов е още в Левски. Той може спокойно да действа на този пост в средата на терена. Опитен футболист, който гради играта и може по всяко време да ти създаде положение. Ще има заместник на Кръстев. В защита нещата за Левски стоят добре и ако се продаде някой, ще се търси нов. Но това са неща, които треньорът ги знае и ще намери решение.

Какво е мнението ви за жребия на Левски в Лигата на конференциите, след като се изтегли по-скромен противник?

Не знам кой е по-скромен – ние или те. Като име Левски е много по-голям отбор, но през последните години виждаме какво се случва. Миналия сезон сините отпаднаха от малтийския Хамрун. Смятам, че след това тръгнаха проблемите за Левски. По мое време в тази страна нямаха футбол. С националния отбор бяхме първите, които играха в Малта. Това се случи на корт, на който мрежите бяха скъсани. Не знам по какъв повод бе поканата, но може да се каже, че имаме пръст в развитието на тази страна. С който и да се падне Левски, трябва да се хвърли на максимум и да победи. Най-лошото е да паднеш от по-скромен противник, защото след това всички ти се смеят. Така че мобилизация и да се покаже играта, с която миналата година бе елиминиран ПАОК.

Ще успее ли Левски да стартира с победи в Първа лига срещу ЦСКА 1948 и Ботев Пловдив?

Всичко зависи от футболистите и треньора. Надявам се, че отборът ще бъде в топформа. През миналия сезон ЦСКА 1948 се представи много добре и имат качествен състав. Никак няма да е лесно за сините. Ботев Пловдив пък се представиха доста слабо, но може със Станислав Генчев да тръгнат нагоре. Левски е длъжен да играе на максимума и да побеждава заради горещата подкрепа на феновете, които не спират да помагат на клуба.

Снимка: Lap.bg