Левски ще се изправи срещу Апоел Беер Шева в 3-тия квалификационен кръг на Лигата на конференциите. Израелците завършиха 1:1 като гости на Паневежис (Лит) и продължиха с общ резултат 2:1. Следващият съперник е друга бира в сравнение с Шкупи, така че сините да се стягат за тежка битка в пустинята Негев.

Възходът на Апоел започва с бизнес дамата Алона Баркат, която купува клуба през 2007 г. По това време „Повелителите на камилите” се мъчат във втора дивизия и финансите им са трагични. За два сезона обаче влизат в елита, а през 2016 г. стават шампиони на Израел след 40 години чакане. Титлите стават 3 поред през 2017 г. и 2018 г., а през най-скорошните две кампании (2021/22, 2022/23) отборът финишира като вицешампион.

„Още докато бях момиче, се интересувах от момчешки работи. Затова не е изненада, че купих футболен клуб. През годините съм свикнала да ме гледат с недоверие, когато участвам в такива дейности. И с футбола е така. Първо имаше учудване и предразсъдъци, но с времето ме приеха”, признава родената през 1969 г. Баркат.

„Винаги сме вярвали, че ще станем най-силният отбор на Израел, дори когато играехме във втора дивизия. Преследваш ли най-доброто, второто място не е опция”, добавя Баркат, под чието ръководство Беер Шева се сдобива с нов модерен стадион през 2015 г.

В Европа отборът, който в четвъртък ще приеме Левски, може да се похвали с 4 участия в групи на ЛЕ и ЛК. През 2016 г. постига най-впечатляващи резултати, побеждавайки два пъти Интер Милано с 3:2 и 2:0. Година по-късно Апоел БШ отстранява Лудогорец в пресявките за ШЛ (3:3 общ резултат и гол на чужд терен), но така и не успява да стигне до същинската фаза на най-комерсиалния турнир.

Израелците ще гонят 3 от 3 срещу български съперници, тъй като освен разградчани отстраниха Арда в Лигата на конференциите през 2021 г. (2:0, 4:0). Формата на собствен терен на Апоел БШ вдъхва най-голям респект. Отборът от пустинята Негев е загубил само 3 пъти в последните си 23 домакинства в Европа, а единствените, тръгвали си с победа от „Търнър“ в този период, са Фейенорд (3:0), Леверкузен (4:2) и Виляреал (2:1).

Германският „Билд” нарича шефката Алона Баркат „Ангела Меркел на футбола“, тъй като тя е първата израелска жена, притежаваща клуб, извеждайки го до престижни победи в Европа и 3 титли в първенството. През март 2020 г. в Беер Шева преживяха кризисен момент при избухването на пандемията. Бизнес дамата обявява, че напуска клуба, след като не е постигнато споразумение с играчите за намаляване на заплатите с 30%. През февруари 2021 г. обаче тя се завръща начело на Апоел БШ.

Материал на в. „Тема Спорт“