Бившият треньор на Левски и Лудогорец  Георги Дерменджиев  даде интервю пред „Тема Спорт“, в което сподели очакванията си преди дербито между двата отбора в неделя. 68-годишният специалист коментира силната игра на столичани от началото на сезона, както и грешните стъпки, които разградчани допуснаха в първенството.

Г-н Дерменджиев, предстои сблъсък между Левски и Лудогорец на „Герена“. Може ли мачът да се смята за шампионски?

– Това е един от двубоите, които ще покажат класата на двата отбора и спечелилият ще има леко предимство в битката занапред. Тук става въпрос и за самочувствието на самите тимове и това как ще продължат в първенството, въпреки че има още много време до края на сезона. В крайна сметка тези точки ще бъдат важни.

Може ли при успех в предстоящите дербита с Лудогорец и ЦСКА Левски вече да се заяви като основен претендент за титлата?

– Няма как да прогнозираме дали Левски ще спечели тези мачове, или не. Ще видим какъв ще бъде развоят им. В такива двубои е възможно да се случи всичко. Наистина това са много важни дербита за сините, поне за първия полусезон. Ще е интересно и напрегнато.

Как си обяснявате грешните стъпки на Лудогорец от началото на сезона?

– Лудогорец все още лъкатуши. Има определено добра мотивация за международните мачове, обаче в първенството не успява да постигне още трайна възходяща линия с поредни победи. Разградчани вкарват много голове, но те са предимно срещу отбори след десето място в подреждането. Това трябва да се подобри.

Колко ще липсва Кирил Десподов на Лудогорец?

– Той бе водеща фигура в отбора. Ръководството прецени, че е необходимо да го продаде и го направи, но взе други играчи, които трябва да го заместят. Селектираните футболисти бяха привлечени, за да не пада качеството на тази позиция. Може би им е нужна и адаптация, особено на тези, които идват от Южна Америка. Трябва им време да се напаснат към футбола в България и стила на Лудогорец.

Бърнард Текпетей ли се превръща във водещата фигура за разградчани?

– Той е играч, притежаващ силен характер и много добри индивидуалности. Докато в Левски се залага на отборното, то при Лудогорец все още не се забелязва това нещо. Текпетей може, както се казва на футболен език – да измъкне тима. Много остър нападател, притежава бързина и хубав удар с ляв и десен крак от дистанция. Доказал е това нещо. В последните мачове забелязвам, че влиза и в ролята на организатор на играта. Текпетей е един от играчите, който е голям позитив за Лудогорец.

Виждате ли футболисти на Левски, които да заиграят в Лудогорец по примера с Ноа Сонко Сундберг?

– Няма смисъл да правим такива паралели. В момента в Левски се налага стил, който носи успех. Сините се справят добре в мачовете от началото на сезона. На отбора му трябва още малко време, за да доусъвършенства идеите, които има Николай Костов.

Говорихме за Текпетей и ролята му за Лудогорец, Уелтън ли е този човек в Левски?

– Той показва много добра форма от началото на сезона. Успява да надиграва директните си противници и помага на Левски. Притежава страхотни качества – бързина, техника и удар. Уелтън е много добро попадение за сините. Но в отбора има още момчета, които не изпъкват, но си вършат отлично работата.

Какво очаквате от сблъсъка на треньорските скамейки между Николай Костов и Ивайло Петев?

– Ще станем свидетели на изключително тактически двубой. Николай Костов придоби много опит в чужбина. Беше треньор на различни по класа отбори. Същото се отнася и за Ивайло Петев. Ще видим кой ще бъде крайният победител и кой кого ще надиграе. Определено ни чака здрав мач и дано футболното надделее.

Как ви се вижда началото на сезона в Първа лига и битката за челните места?

– На този етап първенството протича много интересно, защото отборите на първите позиции са различни от очакваните. Не сме свикнали да го виждаме, но това е много добре. Локомотив Пловдив трайно удържа първата позиция, а Черно море диша във врата му. Двата тима показват вече изградения си стил. ЦСКА надига глава и влиза в добра форма. Очаквам от червените още да я подобрят. Левски натрупа самочувствие от евротурнирите и ще върви нагоре. Може да причислим Арда към добре играещите отбори. ЦСКА 1948 ме изненада и показва много голям спад. Дано битката за титлата да е до последно.

Снимка: Lap.bg