Николай Костов за първи път ще изведе Левски като треньор във Вечното дерби срещу ЦСКА. Най-големият сблъсък в България ще се изиграе на 7 октомври, събота, от 14:45 часа на Националния стадион „Васил Левски“. За момента 60-годишният специалист и сините загубиха двубоите си срещу тимове, които завършиха през миналия сезон в първата шестица. Наставникът няма как да погледне оптимистично към задаващия се сблъсък с червените, но не влиза и като неподготвен в него, макар да не е водил много отбори в такива напечени двубои.

В кариерата си като играч Николай Костов се е докосвал веднъж в мач №1 у нас. Това се случва през 1988 година. На 17 септември Левски е в ролята на домакин на стадион „Васил Левски“, а роденият в Добрич футболист е сред титулярите на големия Васил Методиев–Шпайдела. Сините стартират отлично двубоя и успяват да поведат с 2:0 до 30-ата минута след точни изпълнения на Васил Драголов. Но след почивката червените се пробуждат и стигат до равенството с голове на Емил Костадинов и Стефан Бачев след час игра. В 67-ата минута Николай Костов е заменен от Георги Донков и не успява да помогне на тима си да стигне до трите точки.

През 1994 година той слага край на кариерата си като играч и започва треньорския занаят. Костов натрупа богата визитка в това поприще, като работи освен в България в Кипър, Армения, Украйна, Русия и Казахстан. Опитът вече си казва думата при 60-годишния специалист, но така и няма допир до големите дербита в изброените страни. Още в самото начало на треньорската си кариера води кипърския гранд Анортозис, като печели срещу АПОЕЛ Никозия с 3:1 като гост в приетия като най-стар сблъсък на Острова на Афродита.

По-късно Николай Костов е начело на Металург Донецк в периода 2008 – 2010 година. В градското дерби с гранда Шахтьор (б.а. – голямото дерби в Украйна е между този тим и Динамо Киев) балансът му не е никак добър, и то по обективни причини. Миньорите са пресни носители на Купата на УЕФА, а на треньорския мостик е легендата Мирча Луческу. В това съперничество Костов достига до 1 победа в 7 мача, като допуска 5 поражения и един двубой завършва при равенство. Единственият му успех е през март 2010 година с 2:1 в полуфинална среща за купата. Тогава точен за Металург е Велизар Димитров.

След това Костов застава начело на Левски, но престоят му, както е известно, бе за кратко и той води тима в 11 мача във всички турнири, в които записа 9 победи и 2 загуби. Треньорът си тръгна от „Герена“ в края на март 2012 година след поражението с 0:1 от Миньор Перник у дома. По този начин Костов нямаше възможността да води сините в предстоящото дерби с ЦСКА през април, което бе спечелено от Левски с 1:0 след гол на Кристовао Рамос, а вече начело на тима бе Ясен Петров.

Последваха престои в Украйна и Русия, но там треньорът не води исторически клубове, които да играят горещи дербита. Така се стигна до 2016 година, когато Костов пое Ботев Пловдив. Той бе начело на канарчетата в три дербита на града срещу Локомотив, в които записа една победа, 1 равенство и поражение.

Треньорът стартира отлично с успех 1:0 в Коматево срещу Христо Колев–Бащата през февруари 2016-а. Единственият гол бе дело на Лъчезар Балтанов още в 8-ата минута. През април същата година черно-белите взеха реванш и победиха с 2:1 на „Лаута“ след обрат – Лазар Марин даде аванс на гостите, но след това с голове на Стефан Велев и Кирил Котев домакините стигнаха до трите точки за водения вече от Илиан Илиев тим. През следващата кампания Ботев и Локомотив завършиха при равенство 1:1 на Коматево през юли. Дани Кики изведе гостите напред, а Иван Стоянов изравни малко преди края.

Сега предстои да видим дали Николай Костов ще успее да запише името си в историята на Левски с успех при първия си мач като треньор в дербито с ЦСКА, или ще последва примера на други свои колеги. Той не успя да победи като играч червените, но има шанса да го направи в ролята на наставник.