Дунав Русе може да се брои като един от любимите съперници на Левски в турнира за Купата на България. „Драконите” имат 2 победи над тях в тази надпревара. Те обаче никога не са им помагали, за да отстранят “сините”. И в двата случая грандът от столицата е продължавал напред с гол на чужд терен или по-убедителна победа у дома.

Трябва обаче да се отбележи друг интересен факт. „Драконите”, както се наричат русенци, са изстреляли Левски към седем финала. В три случая „сините” са спрени след това на полуфинал, а в един приключват още на четвъртфиналите. Но ще обърнем внимание на тези моменти, в които столичани са стигали до последната битка в турнира.

За пръв път това се случва през 1951 година на осминафинал. Тогава двата тима носят имената Торпедо и Динамо. И столичани бият у дома с 2:0. След това удрят и Червено знаме, финалът обаче е за ЦДНА (б.р. ЦСКА), който печели с 3:0.

Пет години по-късно Левски бие 3:1 русенци в четвъртфиналите, а след това вдигат купата с 5:2 над Ботев Пд, пише "Мач Телеграф".

През 1957 година походът на „сините” към трофея започва именно от мач с русенци. Във финалната битка този път съперник им е Спартак Пл, който е повален с 2:1.

През 1969 година обаче ЦСКА ликува над Левски с този резултат. През сезон 1970/71 „сините” са безпощадни срещу Локомотив Пд – 3:0!

През 1976 година пък финалната среща е една от най-паметните в историята на надпреварата. Левски надделява в нея с 4:3 над ЦСКА. Това се случва след продължения.

Такива имаше и в сезон 2017/18. „Сините” и техните фенове, които бяха изпълнили Националния стадион, този път плакаха, след като Славия им удържа 0:0, а при изпълненията на дузпи Георги Петков се превърна в герой.