Бившият треньор и футболист на Левски Емил Велев даде интервю пред Мартин Владимиров от „Тема Спорт“, в което сподели очакванията си за двубоя срещу Локомотив София. Кокала, както е известен сред феновете, бе наставник и на столичните железничари преди десетина години. Той коментира състоянието на двата тима преди сблъсъка и посочи към какви играчи трябва да се насочат сините в зимната си селекция. Велев сподели мнението си и за случилото се на протеста на феновете срещу БФС.

Г-н Велев, Левски гостува на Локомотив София в понеделник. Какви са очакванията ви за двубоя в „Надежда“?

Разбира се, че очакванията ми са за победа на Левски, но Локомотив София също има своите аргументи. Притежават нелоши играчи и домакинството им е предимство, затова няма да бъде лесно на сините да стигнат до успеха, но смятам, че ще спечелят трите точки.

Как ви се видя играта на Левски в сряда, когато сините отстраниха Дунав за купата?

В Левски забелязвам организиран хаос. Бразилците са индивидуалисти, които не влизат в никакви схеми и затова играят хубав за окото футбол. Този мач с Дунав не трябва да е критерий, защото единствената цел и задача на сините бе да продължат напред в турнира. Няма как да коментирам съперника, тъй като за мен нивото е по-ниско от това за Втора лига. Би трябвало по-различно да е.

Това ли трябва да е целта на Левски до края на сезона – спечелване на Купата на България?

Левски винаги се бори за спечелване на титлата и купата, а това докъде ще стигне е друг въпрос. Все пак има противници срещу тях. Смятам, че във втория турнир ще се класират за четвъртфиналите, защото им предстои относително лек съперник като Хебър. В Пазарджик вече са хвърлили кърпата. Това бе нереален бюджет, който бе наливан доста време и накрая балонът се спука. Ще има сериозни катаклизми както във футбола, така и във волейбола. Да си позволиш бюджет от 3-4 милиона в град като Пазарджик е необмислено и се видя докъде се стигна. Но се отклонихме от темата. За Левски предстоящият мач с Локомотив София е задължителен за спечелване, защото в противен случай се отдалечава от първото място и поставената цел шампионска титла. Никога не е имало лесни мачове за сините, винаги има напрежение, под което футболистите да работят и да печелят двубоите. Това е.

Как ще коментирате думите на Николай Костов, че има разделение в клуба?

Не му е работата да говори за разделение в клуба. Трябва да си гледа задълженията на треньор. Да обединява отбора, да мотивира футболистите и те да играят за победа във всеки мач. Не знам кой го е подтикнал да казва тези неща. В Левски винаги има различни интереси. Истинските фенове винаги са зад отбора и искат той да побеждава. Крайно време е Сираков да махне този надпис от стадиона: „Сираков вън“.

Забелязвате ли положителна промяна при столичните железничари под ръководството на Данило Дончич?

Къде се вдигна Локомотив?! Скочи от първия етаж в мазето ли? Каква стабилна игра показват в момента? За Купата на България ги отстрани отбор от Втора лига и то в „Надежда“ (б.а. Спартак Варна след изпълнение на дузпи). Как да се забележи положителна промяна? В същото състояние са, както бе през миналата година – будна кома.

Идва зимната пауза и все по-отчетливо се заговори за входящи и изходящи трансфери. Трябва ли сините да продадат Краев и Петрис, които отказват да преподпишат, а има и сериозен интерес към Хосе Кордоба?

Ако има кой да ги купи, да ги продават. Това е нормален процес във всеки клуб. Продаваш нещо качествено и съответно купуваш такова. Според мен така трябва да се движат нещата. Левски не може да бъде зависим от един играч. Трябва да се спре да се задава такъв въпрос за Велтон. Не може да се отнася това за отбор като Левски. Той не е някой известен голаджия, че чак толкова да липсва. Без всеки може. Да, създава положения, но Левски не може да е зависим от нито един играч. Трябва да е ясно това на ръководството и с всякакви средства отборът да се подсили през зимата.

Къде има нужда да се подсили Левски?

Винаги се използва клишето „във всички линии“ и това отговаря на истината. Не можем да кажем, че в дадена зона Левски е най-сигурен и няма нужда от подсилване. Като се започне от вратаря, та до централния нападател. Най-атрактивната част във футбола е атаката. Няма какво да си говорим за вратар, бек или централен защитник. Да, това ти е половината отбор, но другата са ти халфовете и нападателите, които могат да измислят нещо, креативните хора. Ако там не се подсилиш, няма смисъл. Сега се говори, че Кордоба го искали Манчестър Сити или ужасно големият отбор на Панатинайкос. В защита може да се замени, но Левски винаги се е славел с централните си нападатели. Мога да ги изредя всичките. Там трябва да се търси подсилване.

Как ще коментирате случилото се на протеста срещу БФС и мача на националния отбор пред празни трибуни срещу Унгария?

Това беше инсценировка на полицията, защото много по-лесно щеше да им бъде, ако публиката бе на стадиона. Тогава щеше да има по-голям контрол. Нямаше какво да се случи, да се палят кофи и т.н. Всичко се вижда. Според мен го направиха нарочно. Беше предизвестено и знаехме, че ще се стигне дотам. За мен хората, които са отговорни за това нещо в центъра на София, са от полицията. Нямаха право да го направят по този начин. Протест с провокации винаги има. Не съм виждал друг начин. Да не се правят сега на ощипани девици. Полицаи са и когато има такива неща, трябва да взимат мерки. По-лесният вариант бе публиката на стадиона. Ще викат за оставка и други неща, но какво от това. Феновете са за това, да скандират, но нямаше да има такива идиотщини. Излязоха 1600 полицаи. Кой им плаща? Народът. Струпаха се за какво? Да набият 5-6 човека, да им изгорят един бус за 20 000 лева и да кажат, че са си свършили работата. Но тази простотия е отдавна, а не отсега. А и политиците яхнаха БФС. Не искам да защитавам Борислав Михайлов, но когато националният отбор побеждаваше, всички искаха да се снимат с играчите, а сега от осанна до разпни го.

Снимка: Lap.bg