Бившият футболист на Левски Петър Курдов коментира пред „Тема Спорт“ горещите теми на „Герена“. Големият нападател от 80-те години в типичния си стил сподели мнението си за пресконференцията на мажоритарния собственик Наско Сираков, треньора Николай Костов и представянето на отбора през есента.

Г-н Курдов, как ще коментирате пресконференцията, която даде мажоритарния собственик Наско Сираков? Какво ви направи впечатление в нея?

Виждам страх в очите на Сираков. Много добре си знае положението, че е кукла на конци. Думите му с набиването в главите и че няма да напусне клуба, може да доведе до сериозна ескалация. Така, както стана на протеста срещу БФС през ноември. Не искам да ангажирам никого с моето мнение, но
хората се наслушаха на много лъжи. Трупат се още повече борчове и дългове към държавата. В един момент заставаме пак на изходна позиция да се молим на футболисти като Краев да подпишат нов договор. Това е крайно унизително. Мисля, че нещата не са се променили почти с нищо. Казах го преди и сега го потвърждавам. Така беше и при откривателя на правилния футбол (б.а. Станимир Стоилов), а сега и при Николай Костов. Имаше временна еуфория в началото на сезона и в един момент отборът си дойде на мястото, на което е нормално да бъде клуб, на когото така се развиват нещата. Хората виждат и неслучайно фенклубовете на Левски искат акциите, защото в момента Сираков е един стопер и спира много хора, които искат да помагат на сините. Ветераните се събрахме и такива като него не идват на подобни сбирки, за да не чуят и усетят „народната любов“. Коментираме помежду си и нещата са негативни към това ръководство и играта на отбора.

Как може Левски да се измъкне от тази ситуация?

Никъде в света няма случай, в който някой да джироса акциите на легенда, каквато е Сираков. Той се страхува от личности със знания и опит от синята общност и сега си подбира хора, без да омаловажавам Николай Костов, които да командва. Да се прави на собственик, а той не е такъв, защото не е дал една стотинка.

Подкрепяте ли идеята на Сдружение „Левски на левскарите“ да се вземат акциите от Сираков?

Не го казвам за първи път – абсолютно стоя зад тях и ги подкрепям. В качеството си на бивш треньор и футболист говоря за себе си, но около мен има такива, които са подготвени. Този човек се стреми да не бъде допуснат никой от нашата гилдия в отбора, защото няма да може да си прави маймунджилъците. Подкрепям хората, които имат тази инициатива. Има много, които могат да помогнат на клуба.

Какво е мнението ви за спортно-техническото състояние на отбора през есента и работата на Николай Костов?

Тодор Батков го каза просто и ясно – Левски е много голям за него. Нямам нищо против Костов, нека да бъда правилно разбран. Смятам, че ако около него се внедрят 4-5 човека, сини специалисти, които имат знанията и нещата ще придобият друг вид. Хора, които са водили отбора, но в момента стоят отвън като мръсни котета и само коментираме. Изказванията на Сираков ще му костват главата. Не го ли е срам, че поне веднъж не се допита до хората, които пълнеха стадионите и са дали не по-малко от него за клуба. Страхотни имена – Воин Войнов, Краси Борисов, Стефан Аладжов и още много. Никой не ги брои за живи. Да не говоря за нашето поколение Ники Илиев, Емил Велев, Мишо Вълчев, Руси Гочев… Няма, всички сме хвърлени в небитието. Да се направи обществен съвет от хора, които са минали през клуба, а не от външни хора. Да сме си го набиели в главите, започна на голям да се прави, а не е. А и това изказване към Боби Михайлов с братлето… Недопустимо. Та неговата ситуация е същата. Аз не бих го казал това.

Как виждате сините през пролетта, след като стана ясно, че сезонът ще бъде нулев?

Отборът е изпразнен от съдържание, ако мога да бъда правилно разбран. В края на полусезона се видя, че няма никаква мощ, живец и радост, а
всичко е на мускули. Те логично вече не издържат и спукаха гумите. Катастрофална загуба в Пазарджик за купата, победа над Ботев Враца, но без игра. Фактите говорят сами по себе си.

Снимка: Lap.bg