Бившият треньор на Левски Георги Василев, с когото тимът спечели две титли, една купа и постигна незабравимата вечер срещу Рейнджърс, даде интервю пред „Тема Спорт“. 77-годишният специалист обърна внимание на случващото се при сините от спортно-техническа гледна точка и коментира селекцията на столичани. Той говори и за номинацията, която получи за почетен гражданин на Велико Търново.

Г-н Василев, какво трябва да промени Левски в играта си, за да може да постигне целта в края на сезона – класиране в евротурнирите?

Левски има реалните шансове да стигне до евротурнирите, въпреки че за момента изостава точково. Теоретични възможности виждаме и за шампионската титла, но според мен няма никакъв шанс. Реално трябва да гонят класиране за Лигата на конференциите. Смятам, че сините имат добър отбор. Важни бяха и Краев, и Петрис. Французинът пасна идеално в дясната зона на защитата и се представи на ниво, като сега Левски ще трябва да търси решение за негов заместник. Както и на Краев, но мисля, че може по-лесно да се реши този проблем. В момента на „Герена“ разполагат с Асен Чандъров и Асен Митков, които могат да действат в неговата зона. Да, не са така физически сложени, но вършат работа.

Ще успее ли Фабио Лима да замести продадения на Ростов Роналдо?

Новият бразилец вече дебютира, и то с асистенция. Ще видим, нужно му е време за адаптация. Надеждата е, че той ще запълни празнотата оставена от Роналдо. Може да бъде и по-ефективен от предшественика си. За мен на Левски липсва играч с по-голяма фантазия и игрови качества, особено в средата на терена. Футболист, който да твори и да влага идеи в нападенията. Другият важен за сините е Велтон. Той няма нужда от допълнителна реклама. Когато не е на терена, веднага се усеща. Това е добре, но е и лошо, защото става по-лесно за противниците.

Споменахте, че липсва човек с фантазия в халфовата линия. Левски не изпусна ли с лека ръка Ивелин Попов, който се представя много силно сега в Ботев Пловдив?

Не бих коментирал нещо, което вече се е случило. Така са решили от ръководството. Може би за Ивелин Попов бе по-добре да премине в друг отбор, след като не получаваше повече минути или представянето му не беше блестящо със синия екип. Виждаме какво прави в момента в Ботев. Явно решението му се оказа правилно

Може би на „Герена“ нямаше така ярко да изпъкне неговата роля на организатор, водещ футболист и такъв, който да сплотява съблекалнята. Не казвам, че не са го оценили, защото това са две различни нива.

Колко ще бъде отслабена защитата, ако се стигне и до продажбата на Хосе Кордоба?

Постоянно се говори за негов трансфер. Левски е в такава ситуация, че клубът търси възможност да се отърве от финансовите си проблеми и това става с продажбата на основни играчи. Постоянно се говори колко дължат от „Герена“ към НАП и т.н. Има много неща за решаване, но те не са от вчера, а от години. Кордоба ще липсва на сините, но пак може да бъде заместен добре от Ван дер Каап и Димитров. Все пак ще трябва да се вземе и тяхна алтернатива.

Проблем ли е, че закъснява селекцията?

Ако говорим за състава, с който Левски приключи полусезона, и корекцията с Фабио Лима за Роналдо, проблемите щяха да бъдат малко. Защото в тима щяха да са Краев и Петрис. Сега вече без трима основни играчи ще е трудно. Има много важно нещо в един отбор – напасването и усъвършенстването с времето. При включването на нови футболисти се изисква да мине даден период. В България не се взимат играчи от суперкласа, съвършени, които веднага могат да паснат. Не би било добре за Левски през зимата да взима много нови попълнения.

От треньорска гледна точка как ще коментирате решението Левски да изиграе 9 контроли в Турция?

Единият вариант, ако се привличат повече нови, е добър. Но ме съмнява това да стане. По този начин по-лесно ще се обиграват. Другият е при налагането на юноши, които са взети на лагера. Също е възможно, защото в тези мачове ще се видят техните качества. Но ако тимът е със сегашната си бройка футболисти в Турция, смятам, че е прекалено.

Как приехте новината, че сте предложен за почетен гражданин на Велико Търново?

Това е хубава оценка за мен. Чувствам се малко неловко, когато ми зададат такъв въпрос. Решението все още не е утвърдено и има други кандидати. Удовлетворяващо е, че кариерата ми във футбола е била позитивна и оценена от хората.

Интервю на Мартин Владимиров, „Тема Спорт“