Знаменитият български треньор Георги Василев – Гочето се съгласи да даде интервю пред SportLive.bg за развитието на шампионата. Генерала, който изведе Етър ВТ до историческата титла за „болярите“ през сезон 1990/1991, говори и за състоянието на отбора от старопрестолната ни столица. Гочето е в историята на българския футбол и със спечелените шампионски титли с Левски и ЦСКА.

Акцентът в тази част от обширния ни разговор с Генерала е върху случващото се на „Герена“. Той изрази мнението си за спортно-техническото състояние и развитие на отбора на „сините“, като подчерта, че не настоящият мажоритарен собственик Наско Сираков е виновен за тежкото финансово състояние на клуба, защото го е заварил в тази безизходица.

- Г-н Василев, какво е мнението Ви за случващото се в Левски и в спортно-технически аспект, и по отношение на постоянните призиви и действия на фенове и Сдружението „Левски на левскарите“ за сваляне на мажоритарния собственик Наско Сираков от власт?

- Нямам представя какви са амбициите на хората и какво всъщност желаят. Знам само, че Левски излезе от много тежка криза. Клубът беше много затънал – с много дългове и недостатъци. Имаше финансови проблеми с постоянна промяна на хора.

Изглежда оттук-оттам сглобиха добър отбор. Веднага ми изниква в съзнанието Андриан Краев, когото взеха от Хебър Пз, който тогава не играеше в елита. Привлякоха и други такива играчи, които се наложиха. Някои отпаднаха, но там постоянно е едно въртене.

После дойде Станимир Стоилов, който сложи ред. Вкараха добри футболисти. В един момент той изпадна в ситуацията 11 мача подред да не спечелят. Там кръговратът е доста голям.

Най-добре си знае какво става в отбора Наско Сираков – какви са проблемите. Щом има промяна на настроение, щом има промяна на ентусиазма, значи има неща, които тежат, пречат и влияят върху играта на тима.

Разполагат със състав, от който махнеш ли някого, веднага се чувства, особено Уелтън, ако го няма. Лесно разгадаем е, няма богато разнообразие в действията им.

Аз не мога да определя, че Наско Сираков е виновник за тази работа. Публиката иска от него да се промени всичко или да се махне. Нито той е докарал Левски до това финансово положение, а напротив той се появи в една ситуация като левскар, който дълги години е играл там. Но не можем да кажем, че финансовите проблеми в клуба са плод на някой от тях. Просто това е заварено положение. Той дойде преди 2 или 3 години.

- Вие сте страничен наблюдател, но според Вас може ли да се каже кой е  крив и кой е прав в настоящата ситуация на „Герена“?

-Трудно бих казал като страничен наблюдател. На мен Левски ми харесваше в един момент, защото играеше много добре, доста динамично. Дори го правеше при точно определено развитие на мача и определено поведение на противника. Срещаха проблеми с отборите, които не играеха открито срещу тях, а когато и другият тим демонстрираше открит футбол, ставахме свидетели на интересни неща.

Но пак ще кажа, че Левски беше разгадаем като състав и тактическо поведение.

- Аз визирах между феновете и Наско Сираков, макар че Вие загатнахте?

- Не бих се ангажирал с подобно мнение. Аз съм доста далеч от клуба. Само чувам някои неща, чета или виждам, но не съм човекът, който може да даде такива прецизни оценки.

- Може ли да се каже, че пак сезонът ще е нулев за Левски?

- Отпаднаха за Купата, а и изостават от първите 2-3 отбора. Има още 10 мача, а след това и плейофи. Има още доста срещи. Надеждата крепи човека.

Всеки си прави сметка по време на подготовката. Евентуално може да има нова селекция. Отборите се познават добре, знаят си възможностите, а и също и финансовите възможности за селекция.

Оттук може да се изходи какъв път ще поеме Левски през пролетта и докъде може да стигне. Сега е изостанал, но има достатъчно мачове. И ЦСКА беше изостанал доста в началото, но сега е в битката за първото място.

- Кой отбор Ви изненада приятно освен Черно море?

- До определен момент приятно ме изненада Локомотив Пловдив. За Черно море е безспорно. Но за съжаление в последните 5-6 кръга, изключвайки последния им мач, в който спечелиха, изведнъж стана срив при тях.

И там има някакви неща под сурдинка, които трудно могат да се разберат. Изведнъж обаче отборът им загуби точки. Но ми харесваха.

Ботев Пловдив пък са пореден пример за превъплъщение. В началото бяха сред последните, а  накрая направиха много силни мачове и сега носа им е висок. Амбициите им вече са по-високи за крайно класиране.

- А кой отбор разочарова?

- Какво да Ви кажа? Да посоча разочарование е най-неприятното и болезнено. Все исках Етър ВТ да е на по-друго положение. Последното място не е за тях. Влезе за една година, а догодина клубът празнува 100 години. Не е приятно, което се случва.

Мисля, че другите отбори, които са логично на тези позиции са Ботев Враца – те няколко години подред се борят да не изпаднат от елита, а Пирин Бл също изведнъж дръпнаха след лошото начало. Школата на благоевградчани винаги е била богата на таланти. Имат доста футболисти, които винаги са показват характер. Но и там винаги когато узрее нещо по-добро, все се получава някакво напрежение. Не знам доколко ще им въздейства. Не виждам други отбори, които да споменавам.

- Преди време се отдръпнахте от футбола, но имате ли желание отново да се завърнете под някаква форма – треньор, спортен директор и т.н?

- Имам желание ето така с Вас да коментирам. На мен ми стига толкова. Обичам футбола. От сутрин до вечер съм с него, но моето време е приключило. Активната ми роля като треньор е приключила.

За съвети могат да ме ползват. Лошото е, че не могат да ме ползват за съвети за пари, т.е за финансирането на клубовете. Няма проблем за съвети за чисто спортната част.