Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос. 

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности.

Днес публикуваме материал на Григор Стойчев, който прави подробен анализ на изходящите трансфери на Левски и дали клубът може да покрие всичко към НАП веднага. 

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg. Мнението на всеки от вас е важно за нас.

Целта на написаното по-долу е да се спре грозното изкривяване на истината в едната или другата посока. Целта е да се създадат реалистични очаквания у феновете, а не да се насаждат нагласи, на базата на неверни информации.
 
Дори да са верни информациите за трансферните суми, и то в най-оптималният им вариант, в което аз лично се съмнявам, имаме:

  •  3 милиона евро за Уелтън
  •  2 милиона евро за Роналдо (-200000 евро за Палмс Бет и още -400000 евро за бившият му клуб)
  •  100000 евро за Петрис

 Забележка: Дарлан все още не е продаден. Ще бъде продаден, когато продажбата бъде обявена официално поне от двата клуба. А в повечето случаи и самите играчи също качват поне по един приповдигнат коментар в социалните медии, но да кажем, че в случая можем да минем и без патос, благодарствени слова и вричане във вярност.
 
Така имаме общо 4.5 милиона евро преди данъци. След данъци - грубо 4 милиона евро. Това  е то, освен ако няма и още някой скрит разход, за който не предполагаме. Като някоя комисионна, например.


 
Само че тези пари не са пристигнали наведнъж в касата на клуба, защото обикновено по-големите трансферни суми се делят на траншове. Така например, знаем със сигурност от изпълнителния директор на клуба, че трансферът на Роналдо ще дойде на 2 транша. Единият сега, другият през лятото. Същото вероятно важи и за трансферът на Уелтън (ако не и на 3 транша).

Никой, освен ръководството на клуба и спонсора, не знае към този момент колко пари са влезли в касата на клуба (камък в тяхната градинка, но пък може и договорите да имат клауза за конфиденциалност). Това, което е ясно със сигурност е, че не са влезли нито 12, нито 8 милиона.
 
Така че няма как с направените дотук трансфери да бъде погасен изцяло дългът към НАП. Всъщност, това го разбира всеки интелигентен човек. Тогава защо някои уж интелигентни хора насаждат подобни очаквания сред привържениците и какви цели преследват?
 
Нека си поговорим и за разходите на клуба, които далеч не спират само до заплатите:
Издръжката на Левски се равнява на около 1 милион лева на месец. Според някои изчисления - даже на повече.
 

  •  400000 лева на месец е перо „заплати" на футболисти и служители.
  •  270000 лева е перо "споразумение с НАП" за старите задължения.
  •  На 400000 лева заплати още около 60000 лева са текущите разходи към НАП.

 
Дотук имаме 730000 лева.
 

  •  Логично, имаме и суми за поддръжка на терен, стадион, общежития, режийни и т.н. 
  •  Имаме и суми за зареждане на фенмагазина с артикули.

 
Със смелост можем да кажем, че разходите надскачат милион на месец, може би отиват към милион и сто, милион и двеста хиляди.


 
Забележка: Вероятно имаме и някакви забавени плащания към контрагенти. Едва ли някой ще се изненада, ако е така.
 
От всичкото това, генералният спонсор подсигурява перо "заплати" - или около 350-400000 лева на месец.
 
Останалите между 600000 и 800000 лева, необходими за да функционира нормално клуба, клубът трябва да си набави сам - чрез трансфери, чрез приходи от билети, фен артикули, абонаментни и членски карти, дарителски кампании.
 
Лесно е, когато има европейски мачове. Тогава от едно домакинство на Васил Левски се избиват разходите за цял месец. Но през зимата не само няма европейски мачове, ами няма и никакви мачове. Така че нека бъдем честни и да не създаваме умишлено нереални очаквания у феновете, че всички пари от трансфери ще отидат за НАП, сякаш останалите разходи също са в зимна пауза.

Реалната ситуация е, че в клуба ще влязат максимум 8 милиона лева, а ако бъде продаден и Дарлан - около 9 милиона лева. Част от тези пари ще влязат сега, част - през лятото. От тези пари, поне 30% ще отидат за текуща издръжка на клуба. Или около 2.7-2.8 милиона лева ще бъдат отклонени, за да може клубът да добута до началото на следващото първенство през Юли (не споменавам евротурнирите, защото смятам всички ще се съгласим, че тази година Европа ще мине и без нас).
 
Логично е да очакваме някаква сума да се реинвестира и в нови попълнения. Дори да са със свободни трансфери, то поне по една мениджърска комисионна ще трябва да се плати.
 
Така че абсолютният максимум, който Левски може да си позволи да преведе на НАП, на базата на извършените до тук трансфери и горните сметки, е 5 милиона лева. Тоест главницата, която в момента е малко над 6 милиона лева, трябва да бъде на 85% погасена.


 
Това трябва да очакваме да се случи.
 
Основания да се съмняваме в "потъване на средства“ ще имаме, ако не се случи. Тогава наистина ще трябва да държим сметка на ръководните фактори къде са отишли парите. Но да очакваме че целият дълг към НАП ще изчезне е позорна лъжа и инсинуация, която има за цел да създаде още повече конфликт и омраза в и без това натегнатата обстановка.

И какво, ако стане така? Повече освирквания, повече разделение, повече дразги, повече омраза. Мъри пак няма да се върне.
 
Сега е перфектният момент не да се прегръщаме и да пеем „шамбала“, ами да се кротнем за малко. И едните и другите. Дайте да изчакаме до лятото и да видим какво ще се случи с дълга към НАП. И ако не се случи това, което показват сметките, тогава дружно ще поискаме сметка на тези, от които трябва. И когато сметката я поискаме дружно, а не две хиляди човека, тогава мърдане няма да има.

Григор Стойчев, специално за Gol.bg