Най-известният карнавал в света – този в Рио де Жанейро – се проведе през февруари тази година, а днес може да се пренесе на стадион „Георги Аспарухов“. Бразилската самба ще властва на „Герена“ през 90-те минути в спора между Левски и Крумовград. Двата тима разполагат в момента с общо 10 футболисти от Страната на кафето. При сините те са четирима – Цунами, Рикардиньо, Фабио Лима и последното ново попълнение – Евертон. Бройката можеше да е още по-солидна, но през зимата столичани продадоха трима бразилски играчи – Уелтън, Роналдо и Дарлан. От другата страна, Крумовград противопоставя шестима. Това са Клайдер Машедо, Диего Рапосо, Патрик Луан, Ренан Ареяс, Лукас Сантана и Матеус Соуса. Последният, също както Евертон, бе привлечен в последните часове на трансферния прозорец.

Изброените футболисти са основата на двата тима. Няма как да си представим в момента, че Левски няма да стартира с Цунами, Рикардиньо и Фабио Лима в титулярната единайсеторка. Същото се отнася и за тима от Източните Родопи, които разчитат много на Клайдер Машедо, Диего Рапосо, Патрик Луан и Ренан Ареяс. Тепърва българската публика ще се сблъска с качествата на Лукас Сантана и Матеус Соуса. Първият впечатлява с физика и може спокойно да се сравни с преминалия в турския Гьозтепе от ЦСКА 1948 – Елитон.

За момента бразилските футболисти на Левски логично са по-полезните. Рикардиньо има на сметката си 8 попадения в 28 двубоя във всички турнири. Към бройката на головете Цунами добавя два в 26 мача – един от тях бе във вратата на Крумовград на Коматево при равенството 2:2. Тепърва качествата си разкрива и Фабио Лима, който вече се разписа на два пъти в първите си три официални двубоя. Последният много красив в мрежата на Хебър. В следващите мачове ще се разкрива потенциалът и на Евертон Бала.

Най-острият бразилец в състава на Станислав Генчев безспорно е Диего Рапосо, който се разписа на два пъти в 16 двубоя. Друг, който заслужава по-специално внимание от защитата на сините, е Патрик Луан. Нападателят има само един гол в 16 мача, но е много полезен в комбинациите на тима и освобождаването на празни пространства, пише Тема спорт. Ренан Ареяс и Клайдер Машедо пък носят повече сигурност в отбранителните действия на тима.

Бразилските футболисти носят красотата и импровизацията във футбола. Дано така бъде и днес на стадион „Георги Аспарухов“, когато цели десетима играчи от южноамериканската страната може да бъдат по едно и също време на терена.

Снимка: БГНЕС