Бившият капитан на Левски Пламен Николов даде интервю пред „Тема Спорт“, в което коментира представянето на отбора от началото на втория полусезон и специално в играта на защитата. Славният бранител на сините се изказа ласкаво за юношите на клуба Патрик-Габриел Галчев и Марин Петков. Той посочи и къде вижда столичани в крайното класиране.

 

Г-н Николов, Левски направи грешна стъпка срещу Крумовград в последния кръг, завършвайки при равенство 0:0 на „Герена“. Как ви се вижда играта на сините от началото на втория полусезон?

На този етап Левски играе добре. Това, че загуби точки на „Герена“ срещу Крумовград, на всеки може да се случи. Все пак и съперникът показва добро лице от началото на сезона, а и сините играха повече от едно полувреме с човек по-малко. Дори тогава надигра противника, но не успя да отбележи гол. За мен отборът се представя добре, футболистите играят с желание, а това е, което искат феновете. Неслучайно виждате и колко привърженици има на всеки двубой. Нещата вървят добре на този етап.

Публиката е барометърът на играта на тима. Когато той се представя добре, трибуните са пълни. Знаете, че нашите фенове са взискателни и винаги искат победа.

Патрик-Габриел Галчев си изкара червен картон срещу Крумовград и отнесе доста критики. Какво е вашето мнение по въпроса?

Галчев не трябва да получава критики за представянето си. Мога спокойно да кажа, че аз го открих за Левски и след това той дойде на „Герена“. Знаете, че Патрик не беше защитник, а крило или нападател. Смятам, че може да стане добър бранител от него. Това, че е сгрешил, може да го направи и най-добрият и опитен играч. Има такива моменти във футбола и затова вратарите и защитниците отнасят най-много критики и страдат, защото нападател, когато сгреши и пропусне, нищо не става, но в по-задни позиции е фатално. Трябва да гледа напред. Галчев играе много добре. Той и Марин Петков са бъдещето на Левски. Ако продължават по същия начин, ги чака светло бъдеще. Неслучайно първият е в мъжкия национален отбор, а вторият също има място в него, но сега е при младежите. Най-важното е, че тези момчета са юноши на Левски. Това е, което искаме да виждаме.

Как ви се вижда играта в защита на сините, след като сега отбранителната линия е изнесена по-високо и по този начин често се откриват свободни пространства за противниковите нападатели?

Според мен още защитниците се напасват. Все пак отборът бе напуснат от основни бранители като Ноа Сонко Сундберг и Жереми Петрис и нивото малко спадна Но с течение на времето вярвам, че ще бъде изградена отново стабилна защита, защото в момента на „Герена“ разполагат с добри играчи на тези позиции.

Какво е мнението ви и за работата на Николай Костов, който е начело на тима вече над шест месеца?

Засега нещата, както казах и да не говоря много, вървят. Добре работи Николай Костов и се виждат неговите идеи. Задължително трябва да се вземе през лятото голаджия. Това и малките деца го знаят и тогава ще има големи успехи.

Ще може ли Левски да се пребори за квота за евротурнирите, след като няма големи шансове за титлата, а тимът отпадна за Купата на България?

Смятам, че Левски може да се пребори за място в тройката. Черно море няма да издържи до края на сезона. Сините имат сили да вземат европейска квота.

След мачовете с Етър и Славия идват тежките изпитания срещу Лудогорец, ЦСКА и Черно море. Какво очаквате от тези двубои?

Каквито и мачове да предстоят, Левски винаги играе за победа. Няма значение срещу кой съперник се изправя. Сега за сините идва мач с последния в класирането Етър. Просто играчите трябва винаги да са готови на 100 процента и да няма никакво отпускане и подценяване. По този начин съм убеден, че ще се стигне до победи в изброените срещи. В събота във Велико Търново Левски отново ще играе като домакин, което е голям плюс и очаквам сините да се върнат на победния път.