Напълно според очакванията Левски загуби трети пореден мач за първенство срещу Черно море във Варна с 1:3. Поражението е напълно резонно, предположението, че сините ще направят куп грешки в отбрана и неизбежно ще получат повече от един гол в своята мрежа се оправда напълно.

Точно там е проблемът, че вече е много лесно да се прогнозира как ще завърши мач на Левски срещу отбор пред тях в класирането. И софийският гранд не прави абсолютно нищо, за да обори тези обосновани предположения.

Също така са прави и малцината привърженици на треньора Николай Костов, които твърдят, че отборът не играе чак толкова лошо и загубите някак не кореспондират с откритата и равностойна на моменти игра. И тези твърдения също са подплатени с доказателства, защото в отделни периоди от трите загубени двубоя с Лудогорец, ЦСКА и Черно море, Левски не стоеше лошо и уж се съпротивляваше успешно. Но накрая в актива му влязоха нула точки при голова разлика 2 на 10. Десет гола в три мача със сигурност не е повод за гордост.

Именно проблясъците в играта на Левски сеят най-голямата заблуда и на този етап се превръщат в проблем номер 1. Те служат като индулгенция на треньорите и играчите и са повод за някаква надежда, че нещата ще се оправят с магическа пръчка. И че видите ли, Левски в плейофите ще спечели трите мача с Лудогорец, ЦСКА и Черно море, което се обзалагам, че няма да се случи.

А ето я истинската причина за предизвестения крах на сините амбиции. Грешките не са грешки на растежа, а грешки в манталитета и мисленето. Приказките на Костов, че има план за излизане от ситуацията са утопия. Загубите са следствие на заложените капани, които неизбежно щракнаха. В основата на създаването на добър отбор е правилното селектиране на играчи. Николай Костов е тотална щета в селекционния процес и това не може да се прикрие с празни приказки.

През лятото той даде съгласие да му доведат Дарлан и Фадига, а сега нито един от двамата не играе. През зимата му доведоха пак с негово съгласие петима нови футболисти и нито един от тях не става за Левски. Не пледирам за оставка на треньора, защото не ми е работа и дори не ме интересува особено дали Костов ще остане в Левски. Но да имаш очи да излизаш пред феновете, след като си им „подарил“ неповторимо изживяване с уругвайското недоразумение Хоакин Фернандес, е безпределно нахалство. Този футболист не бих го взел в Стефан Караджа Елхово, а той се кипри със синия екип. Ако някой не е разбрал, Левски загуби мача заради него.

Същата история е с Евертон, който по незнайни причини се нарича и Куршума. Това менте от Серия Ц на Бразилия също няма място в Левски. Карлос Охене и Патрик Мислович са футболисти, с които можеш да гониш единствено спокойно място в златната среда. Костов няма как да се скрие от всичките тези трансферни грешки, а наближава лятото през което ще му доведат още пет нови от същата порода. Експертизата може само толкова!

Феновете на Левски трябва да си поддържат отбора, дори когато в него играят такива като споменатите некадърници. Но пък и не трябва да си затварят очите за истината, колкото и от нея да боли.

Материал на "Тема Спорт"