Последните събития в Левски дават някакъв малък полъх на оптимизъм, че в клуба са научили един от фундаменталните уроци на съвременния футбол – винаги се доверявай на треньора и не го лъжи! Едно от първите изисквания, които Станислав Генчев постави на масата, бе началото на подготовката да тръгне с поне двама нови футболисти. Факт е, че в момента те са двама, поискани от самия треньор, както и един от селекцията на бившия наставник Николай Костов. Това не се беше случвало в Левски много отдавна. Дори и във времената, когато на „Герена“ валеше дъжд от пари, селекцията често се бавеше, зацикляше, все нещо пречеше да се случи навреме.

Ситуацията сега е по-различна и показва, че ръководството на Левски очевидно е дало цялата власт на Станислав Генчев що се отнася до избирането на нови футболисти. И сега почти цялата отговорност е в треньора – така, както е в нормалните европейски клубове. Ако сравним с миналия сезон, нещата в клуба изглеждаха трагично. Разбираемо е, че тогава трябваше да се продава, но липсата на баланс между продажбите и привличането на нови футболисти доведе до положение Левски да е извън европейските турнири.

От друга страна, в Левски май се научиха да продават добре единствения си капитал – футболистите. Сделките за Дарлан и Здравко Димитров трябва да влязат в учебниците. Двама абсолютно ненужни футболисти, с много съмнителни качества, без никаква стойност за отбора, бяха продадени за много добри пари. От началото на годината в Левски влязоха много средства – повече пари от спонсора и много пари от трансфери.

Би трябвало да се очаква, че поне с част от тези средства може да се направи добра селекция. Тук обаче се намесват проблеми, пред които ръководството на Левски е безпомощно и няма как да се справи. Става въпрос за цивилизационни различия с държави от Средна Европа, които са много по-привлекателни за всеки един футболист. Не само държавите са по-привлекателни, но и първенствата са значително по-силни. Показателно е как един вратар е отказал на „сините“ с думите: „Аз искам да играя в Европа!“. При това положение в Левски трябва да положат далеч повече усилия, за да привлекат футболисти за изискванията и ореола на Левски. Но амбицията и желанието това да се случи е налице. И това е добро начало на кариерата на Станислав Генчев в Левски./ „Мач Телеграф

Снимка: БГНЕС