Бившият кмет на София и служебен премиер след краха на правителството на Жан Виденов – Стефан Софиянски, е един от най-отявлените левскари в политиката.

Винаги с мнение и с остра позиция, неговата позиция по отношение процесите на „Герена“ винаги си струва да се чуе.

Началото на подготовката за новия сезон на любимия клуб този път не е особено оптимистично. Пред „Тема Спорт“ Софиянски сподели очакванията си от клуба.

Г-н Софиянски, с какво настроение гледате към старта на Левски за новия сезон? Особено предвид това, че няма да има евроучастие това лято?

Това е доста голяма грешка. Не искам да персонифицирам кой е виновен, но да загубиш от трите си най-важни съперника с 3:13 е нещо недопустимо. От Лудогорец 1:5, от ЦСКА 0:3 и 0:2 и от Черно море… Това е недопустимо и трябва да вземат поуки. Като вечен оптимист и аз се надявам на един много по-добър сезон. Но пропускът да не участваме в евротурнирите за мен е много лош знак за Левски. Оттам нататък за мен друга сериозно допусната грешка беше с Андриан Краев. Иска да си отива – иска. Но го пусни да играе. Може ли да държиш на скамейката един български футболист и да го наказваш, когато човекът въпреки намерението си да си ходи, правеше силни мачове. Беше основен стълб в халфовата линия. Дали ще успеят да го задържат или не – не мога да кажа. Но за мен беше неприятна изненада, че той не се появи нито веднъж на терена през пролетта и това е много сериозна грешка. От този тип грешки. Загуби във всички сериозни мачове, и то с голяма разлика… Че сме били някъде тук-там с 1:0, ти възловите мачове не можеш да спечелиш. Губиш ги с 3:13. Нещо радикално трябва да се промени. В Левски има достатъчно добри футболисти и се надявам Станислав Генчев да успее да обедини отбора. Защо оставиха Билал Бари да отиде в Черно море, той беше много сърцат футболист. Според мен трябваше постепенно да го налагаме през пролетта, ако се е излекувал наистина. Той не беше кой знае какъв голаджия, но ангажираше в предни позиции много защитници и това даваше много шансове на другите да играят. Изобщо има доста грешки – и от ръководството, и треньорски, но от тях трябва да се поучим и да не допускаме това нещо – да не играем в Европа. Че там ни е мястото на нас. Ние сме първият български отбор, влязъл в групите на Шампионската лига. Да не го забравяме. Нито е Лудогорец, нито ЦСКА. Първият наш отбор, който стигна до групите на турнира, беше Левски.

Но това вече е с 18-годишна давност.

Може и да е, но все пак си го постигнал. А сега губиш от основните си съперници… Очевидно там ни е мястото. Когато паднеш от трите тима пред тебе с 3:13, къде ти е мястото? Там ти е мястото. Дано Генчев наистина изчисти грешките и новите футболисти да намерят мотивация, да се построи един много по-стегнат отбор. С много по-големи амбиции. Ние трябва да гоним шампионска титла във всеки един шампионат.

Така е, но смятате ли, че това е възможно на фона на това, че Лудогорец разполага с футболисти, които играят, че и вкарват на европейското първенство. И струват сигурно по 10 милиона евро вече. А Левски взима играчи, които не са от такъв ранг.

Това е стара слабост, отдавам го на финансовите възможности. Васил Божков беше тръгнал да чисти нещата, но намесата на определени хора прекъсна това стабилизиране на Левски. Аз съм от хората, които не са привърженици на привличането на чуждестранни играчи. Да ги купуваш и след това да ги продаваш скъпо – не гледам на футбола толкова като на бизнес. Аз живея на „Оборище“, което е близко до „Герена“. И съм от поколението, което се събираше в махалата и ходеше да гледа тренировките на Левски. Познавахме футболистите тогава – Емо Спасов, Меци Веселинов, Сашо Костов. Така ми се стече съдбата, че повечето ги познавах лично и ми беше приятно от това. Сега Цунами ми е много симпатичен, но нямам това чувство към него, както към българския футболист. Затова не ми хвърляйте политиката на Лудогорец.

Аз не ви я хвърлям, но визирам качеството и класата, с което тимът разполага.

Но всичко е чужденци.

Но с тези чужденци трябва да се пребориш, ако искаш да имаш титлата.

Добре, защо Грузия и Албания са на европейското първенство, а България я няма? Заради Лудогорец. И заради такива играчи, които се налагат. Защото в България нашите футболисти остават резерви – домашно ниво.

Но на последния мач на ЦСКА и Левски не беше толкова различна картината.

Да, не одобрявам тая политика. Но Левски има 3-4-5 играчи на мач българи. Погледнете съставите. За мен това обаче е малко, затова казах за Краев по-рано. Недопустимо е да го държиш на трупчета. Ок – не иска да остане, но го пусни да играе.

Споменахте Васил Божков. Преди парламентарните избори той заяви, че има възможност да си поиска обратно акциите. Смятате ли, че това е възможно?

Не мога да ви кажа. Той претърпя един разочароващ резултат на изборите, предвид начина, по който се правят избори в България. И предвид атаките срещу него. След тия резултати не знам дали би се ангажирал. Не сме говорили с него по тази тема, нямам информация извън публичната.

А смятате ли, че изобщо е възможно да се случи нещо с този дълг към него – в един момент Божков да си поиска дължимите суми към него и това да вкара клуба в проблемна ситуация.

Не вярвам, но всичко зависи от това как ще му се развиват делата. Зависи. Последното нещо, което Божков ще направи, е да разсипе Левски. Въпросът е дали ще се ангажира отново. Това на мен ми е вълнението.

А смятате ли, че този дълг на Левски към него може да му е и жокер във войната, която се води срещу него?

Не. Не смятам, че трябва да се занимаваме с това. Споменах Божков, защото тогава беше вкаран един определен ред в Левски. И така нещата тръгнаха. Докато беше и Иво Ивков, там нещата продължиха да са подредени. Сега малко има объркване, но има и декларации от клуба. Не съм запознат с конкретното финансово състояние. Но според клуба дългът към НАП се обслужва. И той е много по-важен от този към Божков. Въпросът е ние да изчистим отношенията с държавата, за да можем да получим лиценз. И от тази гледна точка пропускането на евротурнирите е голям минус. Това са едни външни приходи. Философията в икономиката е българинът да работи така, че германецът да му плаща. Или да изнесе стоката така, че германецът да я купува. Казвам условно германеца, но имам предвид европееца. Въпросът е, че на нас УЕФА щеше да ни плаща за всеки преминат кръг.

Направи ли грешка Наско Сираков, че Левски допусна Станимир Стоилов да си тръгне миналата година, защото оттогава отборът тръгна надолу.

Аз казах още тогава, въпреки че Мъри имаше една серия от равни мачове необясними. Направи грешка, да. Стоилов и Ивков стояха добре в екипа на Левски. Той е изключителен работар. Имаше визия за развитието на отбора. Дори и с не толкова агресивна игра. Аз го отдавам на футболистите, с които разполагаше. На мен, както и на повечето левскари, ни се искаше той да остане. Както и Наско каза, че иска Мъри да остане. Не знам основата на конфликта и не искам да я коментирам.

Финално – ще се справи ли Станислав Генчев?

Аз му симпатизирам. Млад, амбициозен треньор. Вярвам му. Иска ми се. Още е рано да видим конструкцията на отбора. Очевидно съставът ще е по-различен от това, което беше. Много разчитам, че Алекс Колев ще раздвижи атаката. И е българин. И ми се струва, че може да се оформи един по-добър облик на Левски и по-постоянен. И трябва да почнем силно от първия кръг. Много се моля от първия кръг да започнем добре. Това дава самочувствие и перспектива за нататък.

Къде виждате Левски в края на сезона?

Левски трябва да е в челната тройка, и то на къса дистанция с челниците. Виждам, че ЦСКА има високи амбиции, в Лудогорец са ясни. Не можем да отречем чуждестранния легион, който е добре платен и добре стимулиран. И работи добре. Няма да ни е лесно, но трябва да сме плътно с тези два отбора. Най-добре е да сме преди тях. Очаквам отново много добро представяне на Черно море, очаквам много добро представяне от Локомотив Пловдив и Ботев. В тази ситуация ние трябва да сме с едни гърди напред.

Петър СТОЯНОВ