В началото на юни беше обявено, че най-успешният директор в историята на Левски Наско Сираков се завръща на "Герена" по изричното настояване на Тодор Батков.

Адвокатът беше отчаян след трагичния завършек на сезона и направи немалки отстъпки, за да върне Сираков в "синия" клуб, с което индиректно си призна, че е сбъркал с освобождаването му преди 5 години.

В началните дни нямаше как да бъде предприето нещо сериозно. Все пак Сираков е бил далеч от кухнята на отбора, въпреки че беше доста активен в Социалната мрежа и почти не пропускаше да отправя критики за това, което се случва в клуба.

С издънката в Павлодар за пореден път се прояви резултатът от работата на най-проблемното звено в последните години - скаутското.

За последните 5 сезона в Левски бяха привлечени безброй чужденци, голяма част от които си тръгваха след няколко месеца в клуба. В резултат на това "сините" не могат да изградят боеспособен отбор, който дори минимално да се доближи до успехите от преди 6-7 години.

Това си пролича и срещу казахстанците. Срещу тях основният проблем не беше просто липсата на шанс, а чисто и просто футболната посредственост на Левски.

Логично след издънката Сираков освободи целия скаутски екип, който се провали с гръм и трясък и донесе огромни финансови и най-вече спортно-технически вреди на клуба. С отбора се раздели и Ники Митов.

Действието, което се очакваше да реши проблема на Левски, още повече го задълбочи. Идеите за привличане на футболисти от страна на Митов и скаутите бяха зачеркнати, имайки предвид успеваемостта на техните опити с нови играчи.

Това допълнително забави лятната селекция, а резултатите логично последваха - 2 загуби, 3 равенства и едва 1 победа срещу Пирин Гоце Делчев, който този сезон няма да загуби само от себе си.

След нова порция издънки Наско Сираков предприе кардинална промяна, подобна на тази в ЦСКА миналия сезон, която съсипа сезона на "армейците". Изпълнителният директор изрита от първия отбор няколко основни играчи, както и все още аклиматизиращият се Лопес.

Колкото и слабо да са се представяли въпросните, все пак те изиграха немалка роля в сезона, в който Левски едва не стана шампион. На практика, в сегашния отбор на "сините" се отличава единствено Гари Родригес. Следователно беше лишено от логика избирателно да се гонят хора от блатото с посредствени играчи, за да оставиш треньора си с още по-слаб избор - юноши.

А това си е чисто самоубийство, при условие че отборът не се намира в началото на предсезонната си подготовка, а са минали над 50 дни от старта на кампанията. Тепърва трябва да се привлекат заместници на изгонените, а и да се потърсят играчи, които да засилят конкуренцията.

Лошата преценка на Сираков остави клуба със заплашително къса резервна скамейка. До края на есенния полусезон Левски ще изиграе още цели 21 мача и евентуални по-сериозни контузии на основни единици ще поставят Славиша Йоканович в тежко положение.

Показателен е вчерашният мач с Черно море. Единствената офанзивна смяна на Йока беше с влизането на Илиян Йорданов - момче, което май си няма идея как попадна в Левски, след като беше обявен за ненужен в доста по-скромния откъм амбиции Локомотив Пловдив.

В този дълъг есенен сезон - почти 30 мача за "сините" до средата на декември - решението на Сираков може да се окаже пагубно за отбора. Той бързо забрави факта, че същите тези футболисти имаха две сериозни победни серии през миналата кампания - 7 в началото на сезона и 8 в края. Въпрос на време беше те да подобрят играта и резултатите си през тази кампания.

Подобни резки и кардинални промени никога не водят до нещо добро. Наско Сираков действа незряло и нетърпеливо, което не отива на големия му опит като ръководител. С изгонването на Рамос, Лопес, Силва и Мюлдер Левски ще пострада не само на терена, но и на счетоводната масичка.

От въпросните играчи интерес сякаш липсваше само към Рамон Лопес, а от останалите можеше да се вземе прилична трансферна сума, която да покрие част от разходите за тях. Простата сметка показва, че Левски е на загуба от над 1 милион лева за последната година само от Жоао Силва. Евентуалната неустойка, която ще трябва да се плати на португалеца, ще глътне още средства.

Това е равносметката от спорните първи седмици, откакто Сираков се завърна на "Герена". Вариантите за бъдещето не изглеждат оптимистични, но пък през миналия сезон на два-три пъти нещата се обръщаха на 180 градуса за "сините", така че може да се изненадаме в следващите месеци.

Костадин Боев, Gol.bg