Лудогорец и ЦСКА завършиха 0:0 в голямото дерби от 5-ия кръг на efbet Лига.

Сблъсъкът в Разград беше много интересен, като и двата отбора създадоха отлични положения за гол. Те бяха повече за разградчани, които доминираха след почивката, но така и не намериха пътя към вратата на Витаутас Черниаускас. В самия край пък Тиаго Родригес пропусна да донесе успеха за гостите. 

По този начин "орлите" в четвърта поредна среща не успяха да вкарат гол на ЦСКА във всички турнири – 0:1 за Купата на България и три поредни нулеви равенства за първенство.

Вижте пълното класиране в efbet Лига

Лудогорец все пак се изкачи еднолично на върха с 11 точки, благодарение на победата на Берое с 3:1 над Левски насред София. "Армейците" пък събраха 8 точки и заемат 5-та позиция. 


Още в самото начало Али Соу беше изведен на чиста позиция, но се забави и беше спрян с общи усилия от Георги Терзиев и Антон Недялков. Лудогорец отговори в 5-ата минута. Жоржиньо получи пас по фланга, справи се с Петър Занев и напредна. Последва пас към Дан Битон, който стреля без забавяне, но на сантиметри от целта.

Дербито продължи да се развива на много високо темпо и по-късно Терзиев сбърка при изнасянето на топката. Това позволи на Соу да излезе на стрелкова позиция, но в решаващия момент Сисиньо спря нападателя.

После домакините поеха инициативата и две от новите попълнения пропуснаха да открият резултата. Първо Битон шутира от дистанция, но Витаутас Черниаускас внимаваше и изби. По-късно Мавис Чибота проби по крилото, навлезе към центъра и отправи удар, който профуча покрай целта.

В средата на полувремето ЦСКА организира чудесна атака, която като по чудо не завърши с гол. Соу с великолепен пас изведе Евандро сам срещу Пламен Илиев. Сисиньо успя да догони звезда на "червените", което се отрази на изстрела му и вратарят на разградчани спаси.

После темпото спадна и интересните положения намаляха. В 35-ата минута Нуно Томаш засече с глава центриране от корнер на близката греда, но изпълнението му беше много неточно. 5 минути след това Терзиев шутира от границата на наказателното поле, но в аут.

В самия край на полувремето страстите се нажежиха. Чибота блъсна в гръб Жеферсон на границата на наказателното поле, но главният съдия Драгомир Драганов прецени, че няма фаул. Това изнерви гостите, които при първото спиране на играта заобиколиха рефера и Тиаго Родригес си изкара жълт картон за оспорване на решението му.

В 53-ата минута Лудогорец пропусна да поведе. При бърза контра, резервата Клаудиу Кешеру намери Чибота, който направи хубав финт и стреля силно, но над вратата. По-късно крилото на "орлите" отново беше под светлината на прожекторите. Той проби, стигна почти до аутлинията и се опита да намери съотборник успоредно пред голлинията. Черниаускас обаче излезе, скъси ъгъла и успя да избие.

По-късно Соу получи топката с гръб, овладя на гърди, завъртя се и отправи истински снаряд по земя. Но Илиев беше заел чудесна позиция и успя да избие с върха на пръстите си. След час игра Жоржиньо за втори път в дербито се справи със Занев и шутира ниско по тревата, но в обсега на вратаря и той спаси. 120 секунди по-късно Чибота засече от воле, но отново Черниаускас беше на мястото си.

После шут на Абел Анисе не намери очертанията, а четвърт час преди края Кешеру пропусна златна възможност да се разпише. Румънският национал беше изведен по диагонала и потърси далечния ъгъл. Топката щеше да премине на сантиметри от целта, но Нуно Томаш реши да изчисти в корнер, след който защитата на ЦСКА се справи. Повторенията обаче показаха, че Кешеру се е намирал в засада при подаването към него.

До края не падна гол, въпреки че Тиаго се озова очи в очи с Илиев, но вратарят спаси.    

Лудогорец – ЦСКА 0:0

Лудогорец: 23. Илиев, 22. Икоко, 5. Терзиев, 3. Недялков, 4. Сисиньо, 12. Анисе, 25. Баджи, 17. Жоржиньо, 8. Битон (90-Горалски), 13. Чибота (69-Вандерсон), 10. Швиерчок (46-Кешеру)
Треньор: Стойчо Стоев 

ЦСКА: 30. Черниаскус, 25. Албентоса, 24. Томаш, 11. Занев,  19. Турицов, 16. Бикел, 15. Малинов (73-Фабрини), 3. Жеферсон, 20. Тиаго, 10. Евандро (65-Соломон-Отабор), 22. Соу (89-Уот)
Треньор: Люпко Петрович

Разград, ст.: "Лудогорец Арена"
Съдия: Драгомир Драганов
Жълти картони: Кешеру, Вандерсон (Лудогорец); Тиаго, Фабрини (ЦСКА)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=ae5883fd9e" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>