„Тая победа е за половин България, днес показахме какво означава червения дух”. Това сподели развълнуваният треньор на ЦСКА Христо Янев след победата над Берое с 2:0 на реванша на „Българска армия” и достигането до финала за Купата на България.

„Резултатът показва по категоричен начин. Поздравявам тия страхотни момчета, тая невероятна публика, тая победа е за половин България. Днес показахме какво означава червения дух. Концепцията беше да победим и в двата мача, защото сме ЦСКА, защото сме марка и трябва да се доказваме постоянно. Нещо невероятно, благодаря за подкрепата, за това че цяла година феновете са зад нас и резултатите са налице”, сподели емоционално Янев веднага след мача пред „Диема Спорт”.

Той вещае голямо бъдеще за футболистите в своя отбор, ако продължават така.

„Работата на отбора е похвална, момчетата са страхотни като личности, ако така продължават много от тях ще играят голям футбол. Поздравявам всички, които са на стадиона, всички, които ни подкрепяха”.

Янев няма предпочитания за съперник за финала, където ЦСКА ще срещне Литекс или Монтана.

„Нямам никакви предпочитания, не съм в позиция да предпочитам каквото и да било”.

Треньорът изрази надежда, че от следващия сезон ЦСКА ще се върне в елита.

„Нивото в А група е високо, надявам се догодина ние да сме там и да видим какво ни е мястото. Неслучайно неща, които виждах всекидневно, сериозни момчета, много футбол има в тях. Поздравявам ги, Бог е с тях”.

На пресконференцията си Янев подчерта, че ЦСКА е по-живо от всякога въпреки неясното бъдеще на клуба.

„Днес получавахме писма от фенове, които ни караха да плачем от радост. Искам да постигнем нещо, което тези момчета да останат в сърцата на феновете. Живеем с мисълта, че ЦСКА е жив, по-жив от всякога. Имаме невероятна публика и страхотни момчета. Тук е мястото да благодаря на Гриша Ганчев, че ми гласува такова доверие и ми даде такива емоции. Сега момчетата работят на спокойствие само да се развиват като таланти. Стойността е да излезем на пълен стадион, да видим радост, как целия стадион скача при отбелязан гол, това е нещо велико. Ако искаме да развиваме българския футбол, място на ЦСКА е в най-висшия ешелон. Ако мислите, че бъркам ми кажете. ЦСКА трябва да е в А група. Днес владеехме всичко, което се случваше на терена”.

Специалистът продължи да сипе суперлативи за своите играчи и публиката на ЦСКА.

„Мечтаех, очакванията идват с всеки мач. Горд съм от това, което направиха мометата, защото са страхотни,. Превърнаха едно желание в нещо, в което да вярва цялата червена общност. Върнаха надеждите и показах какво означава един отбор да е сплотен. Раздадоха се докрай, каквото и да кажа за тях, ще бъде малко, защото във всеки един момент бяха страхотни, Показаха истинския дух на ЦСКА, всички футболни качества и върнаха духа на хората. От нищо не сме изненадани и се видя от крайния резултат. Наблюдавахме добре Берое в продължения на 10 мача, това е изграден стил от техния отбор и се радваме, че не промениха  нищо. Шапки долу пред момчетата, аз съм горд от тях. Публиката – просто благодаря им от цялото си сърце. Не съм очаквал такава подкрепа, феноменални, ако навсякъде са с нас така, отборът може да лети във въздуха”.

Той добави:

„Футболистите, които са в ЦСКА показаха най-доброто от тях. Аз им вярвам безрезервно, те показаха всичко, които имат като характеристики. За мен е изключително приятно да победим отбор на трето място в А група, който се бори за място в евротурнирите. Трябва да се запитаме къде е грешката в българския футбол?”.

Янев отново отказа да фаворизира ЦСКА преди финала на 25 май.

„Берое, Литекс и Монтана са много по-класни от нас отбори, които играят в А група и всяка седмица играят срещу много сериозни съперници. За нас ще бъде чест да се изправим в този финал и да се раздадем за всички, които обичат отбора”.

И посочи:

„Вие не разбирате през какви неща преминаха момчетата. Има такива, които пренебрегнаха всичко, за да играят за ЦСКА. Говоря за Галчев, за Преслав, за Коце, момчета които загърбиха А група, за да са при нас. Виждам у тях единствено желание за работа. Искам да останат такива, здраво стъпили не земята. Сигурен съм в тях, вярвам в тях”.