Едуард Йорданеску е под №7. Румънецът е седмият чужденец, който ще води ЦСКА. Историята на легионерите на поста е, меко казано, неуспешна, що се отнася до най-успелия български клуб.

Демокрацията доведе на „Армията” македонеца Гьоко Хаджиевски. Беше привлечен от тогавашния президент Валентин Михов в опит да се вдигне на крака позакъсалият гранд.

Гьоко бе симпатичен на феновете, но по това време „Левски” бе прекалено силен и треньорът не успя да спре доминацията. Тръгна си с празни ръце след 9 месеца и 25 дни. През годините няколко пъти е говорено за завръщане на Хаджиевски, но то така и не стана факт.

В последната година на миналия век в ЦСКА акостира и италианецът Енрико Катуци, вече покойник. „Червените” уж играеха добре, но не печелиха важните мачове. Нито в Европа, нито с „Левски”. След само пет месеца под предлог за семейни проблеми, породили доста вицове след това, Катуци си замина за Ботуша преди Коледа.

И шокиращо бе върнат на поста след само два мача през пролетта, водени от Александър Станков. Отново ЦСКА не започна да побеждава и вторият престой на Катуци продължи само два месеца.

Тогавашният собственик Васил Божков явно бе решил, че италианското е на мода във футбола. Не му стигна отстраняването на „Шахтьор” (Донецк) с Аспарух Никодимов и го смени с Луиджи Симони. За пет месеца в България „дядото” успя само да получи прякора Джон Силвър, даден му от Любо Пенев.

Като нападател на ЦСКА Ел Голеадор вкара на „Левски”, а от радост треньорът му скъса ахилес. Въпросният мач (2:2) се оказа единствената точка на Симони във вечното дерби, което логично доведе до раздялата с него.

Единственият чужденец с успех в ЦСКА е Миодраг Йешич. Донесе 30-ата титла през 2005 година, победи „Ливърпул” с 1:0 на „Анфилд”, отстрани „Байер” и влезе в групите на Купата на УЕФА. Сърбинът обаче си повярва, че има класа за „Реал” (Мадрид). И публично го разказваше.

Изпокара се с всички на „Армията”, а за капак пропиля седем точки аванс по пътя за титлата. Завинаги ще има мнения дали титлата е била изтъргувана или проспана. Резултатът бе уволнение на Йешич. Сърбинът имаше още един шанс в ЦСКА, но изкара само 2 мача през 2013-а. Известен като футболен номад, очевидно пътят му не стигна до „Реал”.

Румънецът Йоан Андоне е голямо име, което дойде в ЦСКА през 2010-а. Имаше аура, разбирания, които обаче не си паснаха с мнението на тогавашните шефове от „Титан”. Андоне стана жертва на буквален пуч. Той бе ударен от фен на ЦСКА при нахлуването на прекратения мач с „Локомотив” (Мз), след което си взе шапката и премина Дунава с еднопосочен билет.

Най-голямото недоразумение в ЦСКА е македонецът Гьоре Йовановски. Само приближените на „Титан” знаят как този човек без никаква визитка дойде на „Армията”. Резултатите естествено бяха кошмарни. И неслучайно Йовановски си замина след само два месеца.

Материал на "Труд"