Нестор Ел Маестро бе избран за треньор №1 в Словакия за 2018 година Церемонията по награждаването бе в понеделник вечерта. Той заслужи приза, след като изведе Спартак (Търнава) до титлата през миналия сезон. Впоследствие сърбиънт подписа с ЦСКА-София през лятото, но бе освободен веднага след зимния лагер в Испания.

В понеделник вечерта Ел Маестро даде интервю за profutbal.sk, в което говори за престоя си на “Българска армия”, за работата си в Словакия и за бъдещето си.

- Гоподин Ел Маестро, Вие сте треньор №1 на Словакия. Какво означава тази награда за Вас?
- Радостен съм. Спомням си с добро времето в Търнава. Благодарен съм на бившите ми шефове, че рискуваха и ми дадоха шанс. Не съм изнанадан, че взех приза. По-скоро съм учуден, че награждаването бе чак през март (смее се). Обикновено треньорът, който стане шампион, получава и отличието за специалист на годината. По-важни са играчите, защото отборът печели титлата.

- Следите ли развитието на Спартак след Вас?
- Разбира се. Когато имам възможност гледам тима. Спартак постигна изумителен успех в Лига Европа. Гордея се с тези момчета. Но и това е доказателство, че не съм аз важен, а самият отбор. Спартак играе с истинска стръв и не съм изненадан от постиженията му на международната сцена.

- Съжалявате ли, че си тръгнахте от Търнава?
- Не. Тук имам приятели и дори братя, живеехме заедно и се наслаждавахме на успеха. Но аз получих работа на друго място. Опитвах се и там да се наслаждавам на престоя си и да постигна добри резултати.

- Задържахте се 7 месеца начело на ЦСКА, но напускате въпреки доброто представяна в Лига Европа и второто място във временното класиране. Как оценявате опита си в България?
- Не беше лош. Всеки опит е ценен в живота. Щастлив съм, че статутът ми във футболния свят не се промени, след като напуснах Търнава. Имах няоки отлични мачове в София, свършихме някаква работа. В България беше малко странно. Балканският манталитет е навсякъде. Беше много емоционално. Бях в голям клуб, с огромно напрежение, но се наслаждавах.

- По-изисквща ли е българската Първа лига от словашкото първенство?
- Двата шампионата са различни. В Словакия няма толкова силен клуб като Лудогорец. Що се отнася до малките отбори - в Словакия е по-трудно срещу тях. Когато по-скромен тим пристигне за гостуване на ЦСКА и Ллевски, той е загубил мача още в тунела преди да излезе на терена. В България отборите имат огромен респект към двата гранда. В Словакия това не работи. Няма значение дали излизаш срещу Земплин, Серед или Прешов, срещу всеки е трудно. В България беше по-различно, вероятно заради манталитета.

- Как възприехте престоя си в ЦСКА?
- Щастлив съм, че имах възможност да бъда треньор на ЦСКА. В клуба срещнах добри хора. Подписах договор през лятото и ми платиха много пари, за да съм начело. Сега ми платиха много пари, за да не водя повече отбора. Няма проблем за мен (смее се). Нямам никакви негативни спомени от София. Желая много успехи на ЦСКА.

- Имате ли някакви оферти?
- Добрите треньори винаги имат разговори и оферти.

- Имате ли представа къде ще продължите треньорската си кариера?
- Някъде другаде. Ако е на Запад от Словакия ще е по-добре. Нека видим. Нека ви изненадам.

“Тема спорт”