Ботев Пловдив се класира на финала за Купата на България след невиждана драма на реванша с ЦСКА.

Мачът на стадион "Българска армия" спокойно може да се определи като №1 у нас от началото на века и завърши при драматичното 3:3. Така с общ резултат 6:5 "канарчетата" си осигуриха участие в директната битка за трофея, където ще срещнат градския съперник Локомотив.

Ботев поведе насред София с 2:0 с голове през първото полувреме на Тодор Неделев и Лъчезар Балтанов. След почивката Али Соу намали, а Филип Филипов беше изгонен за втори жълт картон. По-късно Евандро направи 2:2, а в 84-ата минута Антонио Вутов беше изгонен директно от игра.

Причината беше оспорване за дузпа за ЦСКА, от която Соу покачи на 3:2. Но с девет души на терена гостите не се предадоха и Кристиан Димитров с глава прати "жълто-черните" на финал!

Вижте развоя на мача по минути тук


Валентин Антонов и Нуно Томаш започнаха за ЦСКА в центъра на защитата в отсъствието на наказания капитан Николай Бодуров. Изтърпелият санкция халф Жанио Бикел застана отляво на отбраната, а възстановеният Тиаго Родригес стартира в халфовата линия.

В последния момент стана ясно, че Николай Киров няма да може да разчита на Александър Тонев. Така Костадин Ничев започна двубоя, заедно със звездите Тодор Неделев и Антонио Вутов, който също имаше здравословни проблеми.

Очаквано ЦСКА наложи домакински натиск и до първия четвърт час създаде две нелоши голови възможности. Първо Али Соу беше потърсен на близката греда, но Кристиан Димитров с чудесен шпагат спря стрелеца на "червените". После Тиаго Родригес центрира от фаул към непокрития Жоржиньо, който засече с глава, но на сантиметри от целта.

Малко по-късно домакините имаха претенции за дузпа, които не бяха уважени от съдийската бригада. И 120 секунди по-късно Ботев поведе. Иван Турицов върна към Витаутас Черниаускас, който изчисти право на краката на Тодор Неделев. И националът с фантастично воле с едно докосване смълча "Българска армия" – 1:0!

Шокът стана пълен 5 минути по-късно. Неделев поде атака, при която Васил Шопов намери Лъчезар Балтанов на точката за дузпата. Рубен Пинто закъсня да покрие капитана на "канарчетата" и той с техничен удар по земя удвои преднината за пловдивчани! 

До края на полувремето нервите в ЦСКА взеха връх и "армейците" създадоха само една опаност, при която Валентин Антов засече подаване на Рафаел Енрике, но Даниел Кайзер изби.

Втората част започна мечтано за "червените". В 48-ата минута Тиаго Родригес шутира, Кайзер изпусна топката и при добавката Соу върна ЦСКА в сблъсъка! Столичани се вдъхновиха под мощните възгласи на феновете си и в 52-ата минута Филип Филипов беше изгонен от игра за втори жълт картон.

Домакинският натиск се усили, но изстрел на Енрике излезе в аут, а Соу не успя да засече остро центриране пред вратарското поле. После ЦСКА продължи със свирепите атаки, а гостите се бяха прибрали плътно в половината си и даже не рискуваха с контри. В 69-ата минута току-що появилият се на терена Евандро стреля, но Кайзер спаси.

По-късно Малинов се озова на чиста позиция и засече с глава, но слабо и вратарят улови. В 74-ата минута драмата стана пълна! Евандро беше изведен по крилото и с бомбен удар матира Кайзер за 2:2! 10 минути преди края вратарят се отличи с две брилянтни намеси, с които се реабилитира за гола на Соу.

Той първо изби с една ръка удар с глава на нападателя, насочен точно под горната греда. От последвалия корнер Евандро засече със задна ножица, но отново стражът беше на мястото си! Така се стигна до 84-ата минута, когато Костадин Ничев извърши дузпа. Антонио Вутов беше изгонен за протести, а Соу от бялата точка вкара за 3:2, с което изравни общия резултат!

Но това далеч не беше всичко в този мач. В 88-ата минута Неделев центрира от корнер и Димитров с глава направи 3:3, въпреки че Ботев вече беше с девет души на терена. До края ЦСКА се нуждаеше от две попадения, не отбеляза нито едно и отпадна, но с високо вдигната глава. 

ЦСКА - Ботев 3:3 (5:6 общ резултат)

Голмайстори: 0:1 Неделев (22), 0:2 Балтанов (27), 1:2 Соу (48), 2:2 Евандро (74), 3:2 Соу (85), 3:3 Димитров (88)

ЦСКА: 30. Черниаускас, 19. Турицов, 24. Томаш, 26. Антов, 16. Бикел, 15. Малинов, 6. Пинто, 7. Жоржиньо, 20. Тиаго (66-Евандро), 17. Енрике, 22. Соу
Треньор: Любо Пенев

Ботев: 22. Кайзер, 28. Филипов, 3. Пиргов, 5. Димитров, 24. Марин, 6. Ничев, 66. Кардосо (76-Добрев), 16. Шопов (90-Апостолов), 17. Балтанов, 8. Неделев (90-Доре), 39. Вутов
Треньор: Николай Киров

София, ст. "Българска армия"
Съдия: Петър Костадинов
Жълти картони: Бикел, Евандро, Антов (ЦСКА); Филипов, Шопов, Балтанов (Ботев)
Червени картони: Филипов 52', Вутов 84' (Ботев) 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=bd67de7e26" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>