Кондиционният треньор на ЦСКА Кирил Динчев даде интервю за "Тема Спорт", в което говори подробно за физическото състояние и представянето на отбора, както и за развитието си в професията. Динчев прекрати състезателната си кариера през 2016-а, след като вдигна Купата на България с армейците. Той беше титуляр отдясно в отбрана във финала с Монтана (1:0). Първоначално Динчев стана помощник на кондиционния треньор Томас Нойберт, а през февруари 2019-а вече пое самостоятелно физическата подготовка. 30-годишният наставник може и да изглежда добродушен, но в заниманията ясно показва кой е шефът. Малко преди да започнем интервюто, Динчев срязва Отабор, който си позволи да се оплаче от тежко упражнение.
 
Киро, да тръгнем от дипломата, която получи наскоро от школата на Барселона. Разкажи повече за това, което включваше курсът?
- Материалите по курса бяха около 1000 страници. Всеки месец се провеждаше изпит и ако не го вземеш, няма как да минеш на следващото ниво. По този начин минах четири изпита, а след последния пети вече ти дават и дипломата. Това, което учихме, е тясно свързано с кондиционната подготовка и определянето на профила на футболистите – кой какви нужди има, кои са му плюсовете и минусите, и съответно корекцията, която трябва да направиш, за да достигне максимално добро състояние.
 
По всеобщо мнение ЦСКА стои много добре физически през този сезон. Какво е твоето мнение от гледната точка на човека, който се занимава с подготовката?
- Аз също съм много доволен от представянето ни. Смятам, че през целия есенен дял играем добре, просто ни липсваха резултати в дадени мачове. Отборът стои доста добре физически, но и тактически - да не забравяме, че има и друга част, не съм само аз в щаба.
 
Какво се промени в последно време, за да се стигне до серията от три победи, която е най-дългата този сезон?
- Може би сработката на отбора. Започнахме да играем и малко по-нападателен футбол. Момчетата се понапаснаха един с друг. Повечето от новите вече навлязоха във форма. Досега в тънките моменти не успявахме да решим мачовете. Срещу Лудогорец изпуснахме да победим в последната минута, срещу Заря Луганск също имахме възможности. Картинката можеше да е доста по-различна.
 
Вече си работил с доста треньори в ЦСКА, с какво се различава Милош Крушчич от тях?
- Той изповядва по-нападателен стил и изисква по-висока преса което води и до повече атаки.
 
Прави впечатление, че след всеки мач пускаш статистика за футболистите, например пробяганите им метри. Защо реши да го правиш?
- Системата, която използваме - STATSports, постоянно публикува информация в своите страници в социалните мрежи колко метра са пробягали определени футболисти или каква скорост са развили. Техните параметри не се различават много от нашите, а говорим за водещи отбори в света. Смятам, че е добре да се знае, че ЦСКА има състезатели, които могат да стигнат такива скорости или километражи.
 
Защо се получава така, че не е убедителен през първите полувремена и вкарва почти всичките си голове след почивката?
- Може би през първото полувреме другите отбори все още са свежи и се защитават успешно срещу нас. Това по някакъв начин компенсира разликата и ни затруднява. През второто полувреме обаче ние продължаваме да поддържаме темпото, а те отиват надолу и нещата се променят. Чисто кондиционно явно има разлика.
 
Направи ли някакви съществени промени спрямо работата на Томас Нойберт с отбора?
- Искам да подчертая, че Нойберт е моят ментор и от него съм взел страшно много. Той ми е помагал със знания, с примери... Отношенията ни са много добри и съм взел основата от него, но всеки треньор си има собствен стил и съм променил някои неща предвид и образованието ми в Барселона. Поддържаме контакт с него, добре е, работи здраво (б.р. - в Ал Уасл в ОАЕ).
 
Доколко е важно за твоята работа да имате фитнес и ресторант в Панчарево?
- Важно е от гледна точка ще можем да контролираме храната и режима на състезателите, а преди и след тренировка да влизаме за допълнителна работа във фитнеса. В момента на по-голямата част от играчите съм им взел карти към фитнес, който не е в Панчарево. Там извършваме сериозна част от работата, но е най-добре залата да ти е в базата. Не се съмнявам, че скоро нещата около Панчарево, а и стадиона, ще се случат. Нямам колебания за това, защото познавам шефа ни и знам колко сериозни са намеренията му.
 
Защо избра да се занимаваш с кондиционната подготовка?
- По-скоро да кажем, че ръководството ме насочи към това нещо, като спрях с футбола, за което не съжалявам. Винаги съм имал афинитет към тази област, още докато играех, и явно са го видели в мен.
 
На какво ниво е ЦСКА физически и игрово спрямо Лудогорец, Локо Пловдив и Левски?
- На доста добро, да не кажа и на по-добро. Срещу Левски и Локо Пловдив изглеждахме по-добре през вторите полувремена. Сега предстоят още срещи с тях и ще видим докъде сме стигнали.
 
За какво може да се бори ЦСКА този сезон?
- Първата цел беше да стабилизираме игрите и резултатите си, защото другите отбори напреднаха много. Но до края на сезона остава доста време, предстоят и много директни мачове през втория дял и нещата стават различни. ЦСКА не се е отказал от нищо.
Това е доста общ въпрос, но от позицията на човек, който е отдавна в отбора - защо се получава така, че след като се завърна в елита,
 
ЦСКА три поредни сезона се разминава с титлата, а сега се очертава и четвърти?
- Миналия сезон бяхме на една точка и не можахме да я спечелим. Това се дължи на много тънки моменти. Имаше особено два епизода... да не хвърлям вината конкретно върху някого, но бяхме много близо. Така се е случило. Сега дойде нов сезон и трябва да гледаме напред.
 
Има ли забранени храни и напитки за футболистите?
- Като цяло играчите трябва да избягват най-вредните храни, но това се отнася за всеки човек. Това опира до самосъзнанието, ние не можем да сме по 24 часа с играчите.
 
А ти ли им изготвяш хранителен режим?
- На тези, които трябва да свалят килограми - да.
 
Значи има такива?
- Има, разбира се, но тази година са много малко.
 
Имаш ли личен контакт с всеки играч? Какъв ти е подходът към футболистите?
- Аз съм най-младият треньор в щаба и може би заради това ме приемат като още по-близък - защото сме на един акъл и години. Понякога излизаме заедно, ходим на фитнес, имам много добри отношения с всички състезатели.
 
А поддържаш ли контакт с директора на школата Пауло Кардозо?
- Да, още като беше назначен, коментирахме кондиционните въпроси. Той ми постави задача да му намеря треньор, който да се готви по моята схема. Намерихме такова момче - Костадин Джоргов, от когото сме много доволни. Той работи по същата методика като при мъжете. Нещата в школата също се получават добре.
 
Как се развиват по-младите играчи в тима - Антов, Турицов, Митков?
- Доста добре. Не мога да се оплача от отношението на никой от тях. Те са големи професионалисти, независимо че са малки. Знаете ги какви са повечето от младите в сегашното поколение. Но те са различни и заради това и получават минути. Да, Митков играе по-малко, но предполагам, че и неговото време ще дойде.
 
Планираш ли да започнеш друг курс в чужбина в скоро време?
- Сега мисля да спра за малко, защото в общи линии нонстоп съм учил в последните две-три години. Преди Барселона имах курсове и в САЩ. Искам да въведа новите знания в работата си и може би след 7-8 месеца - от лятото, пак ще започна нещо ново. Надявам се да намеря някакъв курс в Англия. Минах през Щатите и Испания, но искам да попия знания и от трета държава. Накрая от трите събираш най-доброто и сглобяваш концепция
 
Какво искаш да кажеш за финал?
- Имам апел към всички млади треньори - нека да излизат да се обучават навън, защото трябва да се развиваме. В големите отбори има информация, която може да ни бъде полезна, за да не изоставаме от съвременния футбол. И другото важно нещо - трябва да се развиваме нонстоп. Ако стоиш само на своите си знания с години наред, просто затъваш. На феновете пък искам да им кажа все така да подкрепят отбора. Нужни са много работа и търпение, за да се получат нещата. Знаем, че искат, и ние искаме, разбира се.