Нападателят Ахмед Ахмедов е първият играч на Дунав Русе, когото ЦСКА привлича точно от 20 години насам. В началото на 2000-а на "Армията" пристига вратарят Евген Немодруг. Тогава русенци са в Б група. Преди да премине в Дунав, стражът е играл за редица клубове в родината си, а също и за Локо Мездра и Спартак Плевен, пише "Тема Спорт".

Украинецът дебютира за ЦСКА на 6 май 2000 г. при 4:0 над Шумен и се превръща в първия чуждестранен вратар в историята на клуба. Вторият мач на Немодруг с червения екип обаче е кошмарен - Левски печели вечното дерби с Кървавия гол на Гонзо (0:1). Поражението се оказва решаващо в битката за титлата. За 6 участия в края на сезона Немодруг допуска 7 гола.

И през следващия шампионат чуждестранният вратар остава №1 под рамката на ЦСКА. Той записва още 18 участия в елита, но през пролетта е изместен от Ивайло Иванов (сега треньор на вратарите в школата на ЦСКА). Като цяло Немодруг не впечатлява с качества, а пази и в още два злополучни мача - при шокиращото отпадане от МТК Будапеща за Купата на УЕФА през лятото на 2000-а. Фенският фолклор пък ражда крилатата фраза: "Като нема друг - Немодруг". След ЦСКА украинецът е привлечен от Славия, но там се задържа кратко.

Ахмедов пък е третият централен нападател, когото армейците привличат директно от Дунав. Предишните двама са Никола Христов и Йордан Димитров. Интересното е, че и Христов е привлечен през зимата - в началото на 1978-а. Неговият престой в ЦСКА е сравнително добър. Записва 73 мача и 25 гола във всички турнири. В дебютната си пролет бележи във вечното дерби (2:2 на 20 май 1978 г.), а добавя и хеттрик срещу Пирин (4:2) и 2 гола на Славия (4:0).

След това реализира и по един гол в двубоите с Валенсия за Купата на УЕФА през септември 1978-а - при 2:1 в София и 1:4 в Испания. Христов си разменя екипа със славния реализатор Марио Кемпес, който няколко месеца по-рано е станал световен шампион и голмайстор на Мондиала в родната Аржентина. В третата си кампания 1979/80 г. Христов бележи най-много - 13 пъти в елита, и става шампион с ЦСКА. После преминава в Ботев в родната му Враца. Той е втори във вечната листа на Дунав по голове в елита с 59, пред него е Никола Йорданов със 133.

Другият централен нападател, преминал директно от Русе в ЦСКА, е Йордан Димитров - през лятото на 1984 г. Той е предимно резерва на "Армията", като за 3 сезона записва 62 мача и 14 гола във всички турнири. Влиза малко преди края на финала за купата през 1985 г. срещу Левски (2:1), когато се стига до сблъсъци между играчите на двата отбора, сурови наказания и преименуване на клубовете. И той като Никола Христов става шампион с ЦСКА в третия си, последен сезон - 1986/87 г.