Новият халф на ЦСКА Амос Юга е подписал договор за 3 години, разбра "Тема Спорт". Неговият контракт е по-дълъг от този на бранителя Юрген Матей, който парафи­ра за 2 сезона. Юга ще навър­ши 28 години на 8 декември.

Той е използван най-често като опорен халф, но в школа­та на Лион е трениран като централен защитник. Така французинът ще може да играе и в отбрана, в случай че армейците имат такава нуж­да. Прави впечатление, че през последните 2 години ЦСКА се стреми да привлича футболисти, които могат да действат на повече от една позиция.

Амос Юга идва на "Армията" след 3-годишен престой във втородивизионния френски Льо Авър. През първия си сезон там записва 30 участия и 1 гол, а тимът завършва 4-ти и играе плейоф за промоция. През втората си кампания хал­фът натрупва още 25 мача и 2 попадения, а тимът финиши­ра 7-и. През изминалия сезон под ръководството на Пол льо Гуен Юга вече е резерва u играе 12 пъти. Льо Авър е 6-и.

"Тема Спорт" се свърза с журналиста от Radio France Бертран Кюнет, който ко­ментира качествата на Юга: "Амос е роден лидер, с много добър характер - възпитан и тактичен, откровен човек, който говори директно. На терена е истински войник. В школата на Лион е обучаван като централен защитник, но в последните години играеше основно като дефанзивен халф. Той обаче обича да се включва и в предни позиции. Техниката не му е най-силно­то качество, но и не е непохватен. Изключително силен е, здрав е като скала, много е трудно да му бъде отнета топката, особено ако е във форма. Може би трябва да бъ­де по-внимателен с теглото си, това ми го е казвал тре­ньор на Льо Авър. Юга обаче е наясно с това и се грижи за формата си", разказа Кюнет.

Юга вече е в България и тренира с отбора. Той ще мо­же да бъде използван от след­ващия сезон. Халфът има 14 участия за националния тим на Централноафриканската република, но е роден във Франция и притежава пас­порт от ЕС.