"Ботев“ (Пд) е най-неуспешно играещият отбор на стадион „Българска армия“ в новата история на нашия футбол, пише "Меридиан мач". 

„Канарчетата“ излизат утре в дома на ЦСКА в търсене на първи успех от 2 ноември 1985 година насам. Тогава „жълто-черните“ на два пъти изоставаха в резултата – с 0:1 и 1:2, но все пак успяха да вземат победата с 3:2. А тя бе нужна в битката за титлата с „Берое“, която в крайна сметка пловдивския тим загуби.

В същия двубой по една дузпа изпуснаха две легенди на „Ботев“ – Георги Славков (в този двубой с червената фланелка) и Атанас Пашев. Все пак Славков успя да довкара своята дузпа, с която ЦСКА поведе с 2:1. 

От този двубой обаче изминаха почти 35 години и нова радост при визита на „червените“, „канарчетата“ така и не са дочакали. Дори при най-паметният им мач на този стадион – полуфинала реванш за Купата през 2019 година крайният резултат не бе победа – а равен. 

Иначе за 33-те изиграни шампионатни двубоя от 1985 година насам, „Ботев“ 6 пъти успя да вземе точка, а ЦСКА записа 27 победи. Така „жълто-черните“ вече са съвсем близо до челната тройка на най-дълго чакащите победата на „Армията“. 

На първите две места трайно са се настанили „Локо“ (Пд) и „Берое“, чиито серии трудно ще бъдат надминати. „Черно-белите“ нямаха победа в периода 1948-2016, в продължение на 57 мача. „Берое“ пък не успяваше между 1954 и 2015 година в общо 46 срещи. Единственият им успех дойде преди 5 години с 1:0 след гол на сегашния играч на Ботев (Вр) Аласан Ндиайе. 

На трето място с 35 поредни неуспеха е Спартак (Пл), който от първото си участие в елита през 1952-ра досега. Само още два неуспеха при визити на ЦСКА ще наредят „Ботев“ (Пд) в челната тройка на най-дълго чакащите победата на „Армията“. Все пак всички споменати дотук отбор макар и да не побеждават, понякога поне са взимали точки на „Армията“. 

Има един, чиято серия обаче още повече си заслужава да се отбележи – „Спартак“ (Вн). „Соколите“, които от 11 години не са в елита се намират в серия от 32 поредни загуби при гостувания на ЦСКА.

Остава да видим способен ли е „Ботев“ (Пд) точно утре да спре своята черна серия.