Легендата на националния отбор и ЦСКА Димитър Пенев коментира специално за читателите на "Тема Спорт" последните събития около червените - отложеното вечно дерби срещу Левски, новия старши треньор Бруно Акрапович, както и предстоящия двубой с Йънг Бойс в Лига Европа. 

Г-н Пенев, изненада ли ви отлагането на дербито ЦСКА - Левски заради многото заразени от коронавирус при сините?
- След като има решения и от правителство, и от лекарите, които разбират от тази епидемия, то те трябва да се спазват. Пандемията оказва голямо влияние на много от спортовете, не само на футбола, защото тук се включват и подготовки, и самите мачове. Тя психически засяга състезателите и индивидуално, и в колективните спортове. Влияе много, наистина е тежко и трудно. Но пък не може и толкова бързо да се вземе решението - спираме първенството и готово. Не е добре от тази гледна точка. Защото се ликвидират поне 50 процента от подготовката, усилията, тренировките, тактическата работа на отборите. футболната общественост се опитва да спазва всички мерки. Но трябва да се има предвид, че им е тежко и на клубовете - финансово и организационно. Всичко се разбива, пилее се и после как ще го събираме.

От две седмици ЦСКА има нов треньор, добър избор ли е Бруно Акрапович?
- Не може да се правят оценки за толкова кратък период. Той е доказан треньор, има и успехи. Но ЦСКА е водещ отбор, клуб с богата история, има си своите цели и претенции, с които и наставникът е длъжен да се съобразява. Цялостната оценка на Акрапович ще бъде поставена от ръководството. Той си е заслужил със своите постижения да бъде поканен, така е преценил президентът на клуба. Друг е въпросът, че в пандемията работата не може да бъде последователна и треньорът не може да приложи всичките си идеи - веднъж се тренира, после не, отлагат се мачове, има и болни. В подобна ситуация е сложно и който и да е наставник, трябва да се справя с подобни трудности.

Акрапович спечели последните две купи на България с Локо Пловдив, този трофей ли е най-реалистичният за ЦСКА през сезона?
- Това зависи както от треньора, така и от състезателите. Първенството не бива да бъде отписвано, трябва да се борят и за титлата до последно. Важното е всички - от привържениците до собствениците, сега да подкрепят треньора в работата му. Всеки е длъжен да помага, за да играе отборът по-добър футбол и да има успехи. Тогава вече идват полуфиналите, финалът и дано ЦСКА се класира за тях.

Предстои мач с Йънг Бойс от Лига Европа в София, какво очаквате от него?
- Всеки мач в Европа е важен. Клубът може да обогатява историята си именно в международните срещи. Независимо, че тимът допусна две загуби, всеки мач дава възможност да се утвърждава името ЦСКА за години напред на Стария континент, а и в цял свят. Освен това тези мачове допринасят и финансово, и за самочувствие. Приходите пък помагат на ръководството да е по-спокойно. Знаете, че всичко е свързано с финанси и тази пандемия разтърси редица сектори на спорта, но и на живота. Не бих искал да правя анализи кой играе, за какво играе и т.н. Така разбиваме цялостната картина за футбола ни и накрая нямаме добро лице на националния отбор.

Може ли ЦСКА да вземе реванш за онова 0:3 в Берн?
- Всеки мач е отделен и различен. Трябва да се направят изводи от загубата в Берн. Най-вече е важно да има добър колектив и силна конкуренция вътре в отбора. Това е целта, най-вече пред треньорите и на ръководството. От друга страна, футболистите трябва да имат по-голямо самочувствие и по-бързо да развиват качествата си. Те имат качества, но до момента ги показват на 50%.