Бившият играч и директор на ЦСКА Георги Илиев говори пред "Тема: Спорт". Майкъла предрече успех с 2:1 над Йънг Бойс в четвъртък.

Г-н Илиев, как ще коментирате решението на СТК към БФС да отложи дербито с Левски?
- Това решение е късмет за Левски. Отлагането не бе добро за ЦСКА. Дербито щеше да бъде тест за новия треньор. Решението спаси Левски от много сериозна загуба, "сините" извадиха късмет.

Как приемате назначението на Бруно Акрапович?
- Аз винаги подхождам малко резервирано. Факт е, че като дойде нов човек, отборът по принцип се вдига. За мен Стамен Белчев си вършеше добре работата. Надявам се, че след като този треньор се доказа в последните 2 години като един от най-добрите в България, и в ЦСКА да има късмет. Разликата обаче е, че ЦСКА не е Локомотив. Дано на Акрапович му потръгне и работи добре. Но дали нашите фенове ще го изчакат? Защото те са по-различни. Не бива да забравяме, че в Локо Пловдив го чакаха 8 месеца, бе пред освобождаване. Тогава го спаси Крушарски, както и фактът, че направи отбор и това започна да си личи. Това не бива да го отричаме - наистина създаде тим, който да играе добре. Но му трябваше време, а в ЦСКА такова няма. На "Армията" трябва да биеш от първия мач. И не го ли правиш, става така, че не си добър треньор. На този стадион не се чака, винаги трябва да се доказваш.

Феновете го приеха позитивно, а с изказванията си Акрапович показва, че явно е осъзнал какво е ЦСКА...
- Приеха го, защото доста дълго време чакат титла. Привържениците винаги се надяват, това е нормална реакция. Всеки си казва, че утре ще бъде по-добър ден, но той може да не е такъв. Ако ЦСКА загуби мачовете си в Лига Европа и не може да победи Левски и още някой в първенството, ще видите какво ще стане. "Червеният" отбор играе само, за да бие, а феновете са научени да признават този, който може да го направи. Всичко друго е загуба. Не бива да забравяме, че Стамен Белчев вкара ЦСКА в групите на Лига Европа, което не бе ставало отдавна.

Тоест, търпението към Белчев бе твърде кратко, така ли?
-Да. Той вкара доста пари в клуба и мисля, че можеше да му се дадат още шансове. Но пък, от друга страна, сега идва най-добрият треньор в България, а Гриша Ганчев иска титла. Неговото его е да бъде шампион. Акрапович в последните 2 години показа, че е най-добрият, след като взе два пъти купата и би Лудогорец в Разград за Суперкупата. Какво по-голямо доказателство от това? Работата показва колко добър е треньорът. В Локо (Пловдив) бе така, но ЦСКА е друго ниво. Феновете и ветераните го приеха добре, ръководството - в лицето на Гриша Ганчев, също. Не знам как ще бъде със Стойчо Стоилов. Там е много важно да има здрава връзка, защото в ЦСКА той е фактор. Дано да не стане да гледаме как два остри камъка ще реагират един на друг.

През призмата на дербито с Левски, не станаха ли вече прекалено много отложените мачове?
- Наистина е така. Не знам защо бройката на заразените футболисти изведнъж скочи, и тя продължава да расте. Притеснява ме, че може да се прекъсне първенството, а това не бива да се случва.

Предстои двубой с Йънг Бойс, имат ли сили червените да спечелят?
- Много важен мач. Двубой за чест и пари. ЦСКА изигра най-слабия си мач срещу Йънг Бойс в Швейцария. Загуби след елементарни грешки на защитата. Такива не правят дори юноши - домакините поведоха с 2:0 и всичко приключи. Дано сега няма такива. Ако е така, прогнозирам победа с 2:1.

Какво може да предложи Бруно Акрапович на швейцарците?
- Това ще бъде дебютът му, не броя мача с Ботев Ихтиман (5:0) за купата. Той има добро чувство, знае как да води турнирни мачове. За мен големият проблем на ЦСКА продължава да бъде защитата. Време е да се вземат мерки и грубите грешки да бъдат намалени. Мисля, че Йънг Бойс спокойно може да бъде победен, а след това да се направят равенства срещу ЧФР Клуж и Рома.

Акрапович залагаше на схема с трима централни защитници в Локо (Пловдив), ще я ползва ли и с ЦСКА?
- Това зависи от качествата на играчите. Най-добрата система е печелившата. Ако неговата сработи - е прав, ако ли не - не е. Трябва да му имаме доверие, той си определя нещата. Необходимо е всички да са зад него и да му помагат, а играчите да разберат, че това е ЦСКА. Тимът има добри халфове и нападатели и всичко ще се намести.