Вярвате или не, популярният английски мениджър Алън Пардю е новият технически директор на българския ЦСКА-София.

След като "червените" се подсилиха с Бруно Акрапович на треньорския пост, вчера обявиха и едно още по-интригуващо назначение, което поне за малко може да внесе живец в замрелия български футбол.

59-годишният Пардю е добре познато име от Висшата лига на Англия и имаше силни периоди като мениджър, но остава полемична фигура и се е замесвал в редица скандали заради всеизвестния си темперамент.

Така че за бившия футболист на Кристъл Палас, Чарлтън и Тотнъм има доста какво да се каже, а доколко ще помогне на ЦСКА в тази необичайна за него роля - това определено ще следим внимателно.

Постът на спортно-техническия директор при "армейците" беше освободен преди два месеца от предшественика на Пардю Кристиано Джарета, чиито функции и принос за клуба така и не станаха съвсем ясни.

Сега Пардю идва със самочувствието на треньорския си опит в тимове като Нюкасъл, Кристъл Палас и Уест Хем, като с последните два състава се представи добре не само в първенството, но и стигна два финала за ФА Къп, загубени от Манчестър Юнайтед и Ливърпул.

Най-големия си личен успех той постигна начело на "свраките" през 2012 г., когато беше обявен за мениджър на сезона във Висшата лига.

Тогава Нюкасъл надскочи всички очаквания и завърши пети в шампионата, като постигна първото си класиране за евротурнирите, откакто успя да се завърне в английския елит.

Оттогава датира и една от най-престижните победи в кариерата на Пардю, убедително 3:0 над Манчестър Юнайтед, на което години по-късно той направи и тактически анализ за The Coaches' Voice.

Неговата последна засега работа в Англия беше като мениджър на Уест Бромич през 2018-а, когато обаче стоя на поста само четири месеца и се раздели с клуба заради катастрофални резултати (една победа от 18 мача).

Впоследствие Алън Пардю стана анализатор на Sky Sports, а в края на миналата година за пръв път излезе да работи извън родината си.

Той пое нидерландския Адо Ден Хааг, но това приключение приключи с принудителното спиране на местния шампионат след избухването на пандемията.

В Нидерландия резултатите на Пардю също бяха плачевни. При само една победа от 8 мача и на 7 т. под спасителната зона, Адо Ден Хааг се смяташе за сигурен изпадащ преди сезонът да бъде прекратен.

Затова Пардю е без работа от април и макар името му да се спрягаше за някои останали без треньор английски отбори, в крайна сметка той предприе рязък завой и се насочи към България.

На мениджъра му се посъбраха провали в последните години, но отдавна си е спечелил авторитет на Острова, където е известен и с емоционалните си изблици. Сред най-колоритните му изпълнения е един прочут танц край тъчлинията след гола на неговия Кристъл Палас във финала за Купата на Англия срещу Манчестър Юнайтед преди 4 години.

После "червените дяволи" направиха пълен обрат, но кадърът с танцуващия Пардю си остава на челно място сред най-запомнящите се моменти с негово участие.

Други от емблематичните му прояви не са толкова безобидни и добре се помнят неговите спречквания на тъча и обидите към Арсен Венгер и Мануел Пелегрини.

По време на мачове Пардю е готов да скочи на всеки и веднъж бутна четвъртия съдия при протест и после сам определи постъпката си като нелепа. Пардю се забърка в скандал и когато удари с глава футболиста на Хъл Сити Дейвид Мейлър, докато беше наставник на Нюкасъл през 2014-а.

За случая Пардю отнесе глоба и три мача наказание, а поведението му беше определено като "недопустимо" за един мениджър.

За родения в Уимбълдън специалист се разказват и други не по-малко странни истории. Говори се, че на домашно парти на лондонски журналист е обособена отделна ВИП стая, в която се подвизава единствено Пардю.

Друга история е разказана от дългогодишен фотограф на Уест Хем, станал свидетел на следното: Пардю (тогава начело на Уест Хем) вечеря заедно с кондиционния треньор на тима и си поръчва същото като него. Когато храната пристига, мениджърът решава, че порцията на асистента му е по-хубава от неговата и без капка свян разменя чиниите.

"Не можеш просто така да взимаш нечия храна", възмущава се присъстващият там фотограф, но Пардю отвръща: "Когато си Краля, имаш право на всичко". Ето такива неща можем да очакваме от Алън Пардю.

Пристигането му ще внесе допълнителен колорит в период, когато на "Българска армия" и без това се получава струпване на сложни и взривоопасни характери, като започнем от собственика Гриша Ганчев, минем през главния мениджър Стойчо Стоилов и стигнем до устатия нов треньор Акрапович.

Остава да видим дали буйният британец ще се окаже толкова близък до балканските нрави, колкото изглеждаше в най-активните си треньорски години.

 

Материал на webcafe.bg